İç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajla tavuk döner tartışmasının fitilini ateşledi. “Başından beri tavuk dönere karşıyım. Tavuk döner olan büfelerin önünden geçerken bile midem bulanıyor” diyen Prof. Dr. Karatay’ın bu sözlerine konunun uzmanlarından cevap geldi. İşte o yanıtlar:
#Prof. Dr. Canan KaratayDönerin içerdiği yağ oranı kütlece en çok yüzde 25, kanatlı eti dönerinin içerdiği yağ oranı ise kütlece en çok yüzde 20 olacak. Perakende işletmelerde köfte üretiminde günlük 10 kilogram olarak belirlenen miktar kısıtlaması kaldırıldı. Mekanik yöntemlerle kanatlı hayvanların karkaslarından ayrılan etler, belirlenen kalsiyum limitlerinde olmaları ve etiketinde belirtilmeleri halinde, sadece ısıl işlem görmüş kanatlı eti ürünlerinde kullanılabilecek.
#KöfteGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yayınladığı peynir tebliği ile 1 Ocak’tan itibaren açıkta peynir satışı yasaklandı. Ancak ne pazar yerlerinde ne de marketlerde yasağa uyan yok. Müşteri istediği gibi peynirin tadına bakabiliyor. Vakumlu olan ürünler bile gerektiğinde tadına bakılması için önce kesiliyor sonra üzeri jelatinle kapatılıyor.
#PeynirGIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeyle 1 Ocak’ta yürürlüğe giren yeni Peynir Tebliği’ne göre ambalajsız peynir satışı yasaklanırken peynirciler müşterilerin tadına bakmadan peynir almadığını söyledi. Peynirciler, tenekeden çıkarttıkları peynirleri müşterilerinin seçim yapması ardından vakumlayarak satıyor. Bazı müşteriler, tadına bakmadan peynir almayacağını belirtirken, bazıları ise uygulamadan memnun olduğunu söyledi.
#GIDA Tarım Ve Hayvancılık BakanlığıGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından imzalanan “Et ve Et Ürünleri Tebliği”nde yapılan değişiklikle ambalajsız tavuk satışına yasak geliyor, kasap köfte tarih oluyor. Ancak kasaplar, “Ne olursa olsun tüketici bizim sucuğumuzu ve köftemizi seviyor. Kimse üretimi engelleyemez” diyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, tüketici sağlığının en üst düzeyde korunması, daha kaliteli ürünlerin tüketicilere ulaştırılması ve tüketicinin yanıltılmasının önlenmesi amacıyla 5 Aralık 2012'de yürürlüğe giren Et ve Et Ürünleri Tebliği'ni revize edecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, peynirin tuz ve yağ oranları ile etiket bilgilerine ilişkin standartları belirleyen tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Peynir üretiminde türüne göre değişmek üzere, kuru madde oranının yüzde 3 ile 7,5'i arasında tuz kullanılabilecek. Peynirlerin etiketinde, "köy peyniri", "geleneksel peynir", "doğal peynir", "çiftlik peyniri" gibi nitelemelere yer verilmeyecek