Bir dönem 'flamingo cenneti' olarak tanınan Tuz Gölü’nde suya erişemeyen yüzlerce flamingonun can vermesi, gözleri Türkiye'deki kuş popülasyonuna çevirdi. Dik kuyruk, tepeli, ak pelikan gibi birçok kuş çeşidi tarihe karıştı bir o kadarı da nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Peki bu fotoğraf nasıl ortaya çıktı? İşte acı tablo...
#FlamingıoTuz Gölü toplu flamingo ölümleriyle gündeme geldi. Bir önceki sene drone ile çekilen görüntülerde bir koloni halinde yaşayan flamingo yavrularının görüntülendiği Tuz Gölü’nde şimdilerde yavru ve yetişkin flamingo ölümleriyle karşılaşılıyor. Göç yolu üzerinde bulunmasından dolayı birçok kuş türü ilkbahar ve yaz aylarını Tuz Gölü'nde geçiriyor. Tuz Gölü, yöre halkı tarafından flamingo cenneti olarak da adlandırılıyor.
#Tuz Gölü Toplu FlamingoÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde (ÖÇKB) su takviyesi flamingolara can suyu oldu. Bu yıl kreş ve yuva noktasında toplu yavru ölümüne rastlanmadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Anadolu’nun en nazlı misafirleri bize emanet. Flamingo yavrularına gözümüz gibi baktık. Bu yıl 4 bin 300 misafirimizi uğurluyoruz” dedi.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde (ÖÇKB) su takviyesi flamingolara can suyu oldu. Bu yıl kreş ve yuva noktasında toplu yavru ölümüne rastlanmadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Anadolu’nun en nazlı misafirleri bize emanet. Flamingo yavrularına gözümüz gibi baktık. Bu yıl 4 bin 300 misafirimizi uğurluyoruz” dedi.
#FlamingoKuraklık nedeniyle flamingo ölümlerinin arttığı Tuz Gölü’nden müjdeli haber geldi. Bakan Kurum, “Çok şükür aldığımız tedbirler sonuç verdi. Tuz Gölü’nde 10 bin flamingo yavrusu yumurtalarından çıktı, sağ salim büyüdü, hatta bazıları göçtü. Bazıları da bizimle kaldı” dedi.
#Tuz GölüÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, resmî sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Çok şükür aldığımız tedbirler sonuç verdi. Tuz Gölü’nde 10 bin flamingo yavrusu yumurtalarından çıktı, sağ salim büyüdü, hatta bazıları göçtü. Bazıları da bizimle kaldı.” ifadelerini kullandı.
#Murat KurumTuz Gölü’ne borularla taşınan sular flamingo ölümlerini önledi. Bu yıl göldeki yavru sayısı da 10 bine yaklaştı. Prof. Dr. Ahmet Karataş, “En son uçma aşamasında veya uçmaya yakın olan yavruları hava fotoğraflarından tek tek saydığımızda 9 bin 371 olarak net bir rakam söyleyebilirim” dedi.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıDünyanın bize sunduğu bir yıllık doğal kaynağı tükettiğimiz tarih, Küresel Limit Aşım Günü adıyla anılıyor. Bu yıl 28 Temmuz olarak açıklandı. Yani bu tarihten itibaren dünyanın yıl içinde ürettiğinden fazlasını tüketmeye başladık, bir sonraki yılın ‘bütçesinden’ yiyoruz.
#Küresel Limit Aşım GünüTürkiye günlerdir ormanlarımız kadar içimizi de yakan yangınlarla yatıp kalkıyor. Yangınlarla ilgili bilim insanları en büyük sorumluların başında küresel ısınma ve iklim değişikliğine işaret ediyor. Hava sıcaklığı ortalamalarındaki artışın orman yangını riskini kat kat artırdığıyla ilgili çalışmalar da mevcut. Ancak küresel ısınmanın tek olumsuz etkisi maalesef bu değil. Ortalama sıcaklıkların artması hayatımızı olduğu kadar tarihimizi de değiştiriyor. Son 60 yılda; Türkiye genelinde, toplam alanı Van Gölü’nün üç katı büyüklüğünde, 70'ten fazla göl kurudu. Onlarcası da kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. Nasreddin Hoca'nın maya çaldığı Akşehir Gölü de Hermagios'un oğlu Amintas'ın at koşturduğu Beyşehir Gölü de coğrafya kitaplarından çıkıp, tarih kitaplarına doğru hızla ilerliyor... İşte vahim durumun tablosu...
#Kuruyan GöllerTürkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü'nde bu yıl da flamingoların, kuluçkalarından çıkan yüzlerce yavrusu öldü. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tuz Gölü'ndeki flamingo ölümlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
#PakdemirliBuz mavisi rengiyle bilinen Tuz Gölü'nün güneybatı kıyılarının kızıl renge boyanmasının nedenini araştıran bilim adamları, renk değişikliğine toplu iğne ucunun binde biri büyüklüğündeki “dunaliella salina” adı verilen bir tür su yosununun (alg) neden olduğunu belirledi.Aksaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Murat Kaya, Tuz Gölü'nüm özellikle güneybatı kıyılarında yayılan kızıl rengin nedenini tespit etmek için çalışma yaptıklarını söyledi.