Bir litre sütün 17.5 TL’ye üretilirken satış fiyatının 14.65 TL’de kaldığını söyleyen süt üreticileri, Ulusal Süt Konseyi’nin tavsiye satış fiyatında artış yapmasını talep ediyor. Sanayiciler ise yurt içindeki çiğ süt fiyatının Avrupa’ya kıyasla pahalı olduğunu; bunun da ihracatta pazar kaybına yol açmaya başladığından dertli. Bu tartışmalar yaşanırken marketlerde satılan bir litre sütün perakende fiyatı ise 40 lirayı aştı. Peki ne üreticiyi ne sanayiciyi ne de tüketiciyi memnun eden süt fiyatları için neler yapılmalı? Uzmanlar Hürriyet’e anlattı.
#TÜSEDADGeçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı kararıyla çıkan yeni hayvancılık destekleri modeli, sektörü heyecanlandırdı. Konuyla ilgili Hürriyet’e değerlendirmelerde bulunan TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu destekler sayesinde gıda enflasyonu konuşulmayan bir Türkiye umudunun arttığını söyledi. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ise “Desteğin mutfaklara katkısı üç yıl içinde görülür” yorumunu yaptı.
#TÜSEDADTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Önümüzdeki günlerde, 2028’e kadar olan hayvancılık yol haritamızı kamuoyuyla paylaşacağız. Üreticimizi koruyacak, tüketicimizi kollayacak bu yol haritasını da yine sektörümüzün katkılarıyla hazırlıyoruz. Kayıtlı, kaliteli, verimli, sürdürülebilir bir sektör oluşturacağız” dedi. Ulusal Süt Çalıştayı’nda konuşan Yumaklı, süt üretiminde markalaşmaya ağırlık verileceğini de belirtti
#HayvancılıkKhor Al Adaid’in (İç Deniz) uçsuz bucaksız hissini veren kum tepelerini Sting’in Cezayirli şarkıcı Cheb Mami’yle birlikte seslendirdiği, Filistinli sürücümüzün de çok sevdiği “Desert Rose” (Çöl Gülü) şarkısı eşliğinde dört çekerli araçlarla aşıp deniz kıyısında güneşin batışını izlemek eşsiz bir deneyimdi.
#Müge AkgünEt fiyatlarının düşmesine yönelik ithal edilen hayvanın piyasaya sürülmesinin 8 ay sürdüğüne dikkat çeken Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Öğretim Elemanı Prof. Dr. Numan Akman, “Etin ucuzlaması için ithalat yerine üretimin artırılması gerekir” dedi.
#EtTürkiye Hayvancılık Kooperatifleri (HAYKOOP) Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk, şu anda süt arzının talepten daha fazla olduğunu belirterek, "Dondurma tüketimi yok, ayran tüketimi yaz aylarına göre çok azaldı. Bahar gelince süt biraz daha fazlalaşacak, yaz aylarında tüketim de artacak ama bu dönemde sorunlarımız var. Bu aylar için süt ürünleri ihracatında desteklerle ilgili tebliğ değişikliğine gidilecek. Süt tozunun yanı sıra süt ürünlerinin ihracatına da destek verilecek" dedi.
#SütTÜM Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nizam Kağıtçıbaşı, bu yıla ilişkin süt ve besicilik desteklerinin ödenmemesi nedeniyle besicilerin zor durumda olduğunu vurgularken, üretimin devamı açısından büyük önem taşıyan 350 milyon YTL civarındaki bu desteklerin bir an önce ödenmesini istedi.