Türkiye Seramik Federasyonu’nun liderliğinde, ekonomistler tarafından her yıl düzenli olarak hazırlanan ‘Türkiye İhracat Katkı Endeksi’nin bu yıla ait ilk yarı sonuçları açıklandı. 2024’ün ilk yarısında yavaşlayan pazarlar, jeopolitik gerginlikler, değerlenen Türk lirası ve seçim atmosferi, ihracatı ve katkı endeksini olumsuz etkiledi ve endeks 0,85 puanla negatif alanda kapandı. Buna rağmen inşaat seramikleri sektörünün ihracat katkı oranı 11,43 puan ile en yüksek seviyede gerçekleşti. Sektör, yılın ilk ve ikinci çeyreğinde katkı oranını artırarak, sanayi kolları arasında liderliğini sürdürdü.
#SeramikAB’nin ekim ayında başlayacağı Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın, ihracatçılara getireceği yük her geçen yıl artıyor. Uzmanlar, uygulamanın yıllık maliyetinin 1.8 milyar Euro’nun üzerine çıkacağına dikkat çekerken; ihracatçılarsa hazırlık süreçlerinin devam ettiğini belirtiyor. Bu alanda yol alabilmek için acilen gerekenler ise yatırım ortamının iyileştirilmesi ve uzun vadeli krediye erişim.
#Avrupa BirliğiTürkiye İhracata Katkı Endeksi’nin 2022 yılı ilk yarı sonuçlarına göre, inşaat seramikleri 22.89 ihracat katkı oranıyla yılın ilk yarısını zirvede tamamladı. Sektörün ikinci çeyrekte ihracata net katkısı 416 milyon dolara yükselirken, mutlak katkısı 732 milyon doları buldu. Seramik sektörünü, 10.2 ile giyim eşyaları ve 7.72 ile mobilya sektörü takip etti.
#Türkiye İhracata Katkı EndeksiTürkiye Seramik Federasyonu (TSF) desteği ile ekonomistler tarafından hazırlanan Türkiye İhracat Katkı Endeksi'nin 2020 son çeyrek verilerine göre, inşaat seramikleri, zorlu geçen 2020'yi 20 sektör arasında aldığı 47,2 puanla zirvede tamamladı.
#Türkiye İhracat Katkı EndeksiTürkiye Seramik Federasyonu desteği ile ekonomistler tarafından hazırlanan Türkiye İhracat Katkı Endeksi'nin 2018 yılı ikinci çeyrek verileri açıklandı. Endekse göre, 17 sanayi sektörü arasında inşaat seramikleri 27,88’lik oranla ihracata katkı oranı en yüksek sektör oldu. İnşaat seramiklerini sırasıyla giyim eşyaları ve mobilya sektörü takip etti.
#İnşaatTürkiye Seramik Federasyonu desteği ile ekonomistler tarafından hazırlanan Türkiye İhracat Katkı Endeksi'nin 2018 yılı ilk çeyrek verileri açıklandı. Endekse göre, 18 sanayi sektörü arasında inşaat seramikleri 26,5’lik oranla ilk çeyrekte katkı oranı en yüksek sektör oldu.
#Türkiye İhracat Katkı EndeksiTÜRKİYE Seramik Federasyonu, ihracat katkı endeksi hazırlayarak, kamuoyuna sundu. Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel tarafından hazırlanan endekste 17 sanayi sektörü değerlendirildi. Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) Başkanı Erdem Çenesiz, “Seramik sektörü 1 dolarlık ithalat yaparken 18.2 dolarlık ihracat gerçekleştirmiş. Üçüncü çeyrekte seramik sektörü yüzde 18.2’lik katkıyla ihracata en yüksek katkıyı sağlayan sektör oldu” dedi. İnşaat seramiklerini 5.77 katkı oranı ile giyim eşyası ve 3.81 katkı oranı ile mobilya sektörü takip etti. Türkiye ekonomisinde sürdürülebilir bir büyüme ve gelişme için yüksek katma değerli ürün üretimi ve bu ürünlerin net ihracatını artırmak gerektiğini belirten Çenesiz, “Çok az ithal girdi ile çok yüklü ihracat yapabilme kabiliyetine sahibiz. Basit tabirle taşı toprağı dövize çeviren bir sektör” dedi.
#Erdem ÇenesizTürkiye Seramik Federasyonu (TSF) ile ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel tarafından hazırlanan ve 17 sanayi sektörünün değerlendirildiği "Türkiye İhracat Katkı Endeksi" açıklandı. İnşaat seramikleri 18.27’lik oranla üçüncü çeyrekte katkı oranı en yüksek sektörü olurken onu, giyim eşyası, mobilya ve gıda ürünleri takip etti. Toplantıda konuşan TSF Başkanı Erdem Çenesiz, "Seramik ve benzeri kapasite fazlası olan sektörlerde yatırım teşvikleri mutlaka ihracat taahhüdüne bağlanmalıdır. Bu endeks ile de ortaya konmuştur ki; seramik sektörü desteklenirse 10 yıl sonra şu anki durumundan çok daha fazla mutlak katkı sağlar hale gelecektir" dedi.
#SERSAİnşaat sektöründe 2010 yılı harcamalarının 90 milyar lirayı bulduğunu söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “İnşaat sektöründeki büyüme beklentisi yüzde 8’in üzerinde. Asya-Pasifik bölgesinden sonra en hızlı büyüme beklenen ülke Türkiye” dedi.