Beyaz Müzayede’nin son etkinliğinde satışa çıkan bir Nejad Melih Devrim eserinin sahte olduğu iddiası sanat camiasını karıştırdı. Galeri Nev’in kurucularından Haldun Dostoğlu’nun Twitter hesabından paylaştığı iddia üzerine 225 bine alıcı bulan eserin satışı durduruldu. Olayın taraflarıyla konuştuk. Uzmanlar, Türkiye’de sanat sahteciliğinin geldiği noktayı anlattı.
#Sahte EserlerSanat piyasasında pandemiden bu yana bir dönüşüm var. Global pazar, 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 14 geriledi. Bunda ekonomik yavaşlama da etkili oldu. Sanat koleksiyonculuğunun duayen ismi Güner Liman, Hürriyet’e bu dönüşümü anlattı. Liman, “Bugün sosyal medyada haftada 20 müzayede var. Ama talep de fiyatlar da düşüyor. Örneğin Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi bugün satışa çıksa aynı fiyat verilir mi? O günkü piyasa yok” ifadelerini kullandı.
#Sanat KoleksiyonculuğuÇoğu uluslararası markalar olmak üzere, 13 grubun temsilcileri Marka Koruma Grubu (MKG) adı altında bir araya geldi. MKG, dün kamuoyu önüne çıkıp, sahte ürünlerin ülke ekonomisine ve şirketlere vurduğu darbeyi ortaya koydu. Procter&Gamble Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Karpat, ‘Türkiye, sahte ürünler yüzünden yılda 4 milyar dolar vergi kaybediyor’ dedi.