Sosyal medya fenomenlerinin de etkisiyle moda haline gelen ‘kokteyl serum’lar, kuaför salonlarından evlere kadar birçok yere girmiş durumda. Uzmanlar doktor gözetimi ve hastane ortamında yapılmayan damar içi uygulamaların alerjik şoklara, hatta kalp durmasına neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
#Kokteyl Serum’Son yıllarda internet fenomenleri ve sosyal medyanın da etkisiyle moda haline gelen ve 'Atom', 'Vitamin kokteyli', 'Gençleşme iksiri' gibi sloganlarla vatandaşa sunulan hastane dışı serum uygulamaları nedeniyle acil servislere alerjik şokla getirilen hasta sayısında artış meydana geldi. Doç. Dr. ÖzlemDikme, vatandaşların sağlık kabinleri, evinin salonu, hatta kuaför salonunda dahi serum taktırdığına dikkat çekerek, “Kuaförde ya da evinde serum taktırıp alerjik şoka giren, hatta kalbi durup zor döndürülen vakalar var" dedi. Doç. Dr. Dikme, serum uygulamalarının kesinlikle doktor gerekli gördüğü takdirde ve tam teşekkülü hastanelerde yapılması gerektiğini de vurguladı.
#İstanbulProf. Dr. Ayça Açıkalın Akpınar, Türkiye'nin Toksikoloji Haritasını anlattı. Prof. Dr. Akpınar, neredeyse her evde bir hastanın kullandığı kalp ilaçlarının unutulup tekrar tekrar alınması ve ayrıca mantar zehirlenmelerinin 'ölümcül' vakalar olarak acillere geldiğini söyledi. Prof. Dr. Akpınar, bu yıl karadul örümceğine bağlı zehirlenmelerdeki artışın da kendilerini şaşırttığını kaydetti.
#KaradulProf. Dr. Ayça Açıkalın Akpınar, Türkiye'nin Toksikoloji Haritasını anlattı. Prof. Dr. Akpınar, neredeyse her evde bir hastanın kullandığı kalp ilaçlarının unutulup tekrar tekrar alınması ve ayrıca mantar zehirlenmelerinin 'ölümcül' vakalar olarak acillere geldiğini söyledi. Prof. Dr. Akpınar, bu yıl karadul örümceğine bağlı zehirlenmelerdeki artışın da kendilerini şaşırttığını kaydetti.
#ANTALYAToplumların sağlığa erişimini sağlama misyonu ile hareket eden Philips Vakfı 2020 Yıllık Raporu’nu yayınladı. Rapor Philips Vakfı’nın, 2020 yılında 75’ten fazla proje aracılığıyla dünyada 7,5 milyon insanın, uygun maliyetli ve kaliteli sağlık hizmetlerine erişiminin sağlanmasıyla sonuçlanan başarısını vurguluyor. Bu projelerden bazıları Türkiye, Çin, Afrika, Avrupa ve Orta Doğu’da gerçekleştirildi.
#PhilipsArtan enfeksiyonlar, yüksek ateş, halsizlik gibi belirtileri olanların ‘serum’ mevsimi geldi. Hastane acilleri serumsuz iyileşemeyeceğini düşünen hastalarla doldu. Doktorlar ise isyanda: “Bizden serum istemeyin. Bu 3-4 saat yatak işgali anlamına geliyor. Dinlenmek, bol sıvı ve ağızdan alacağınız ilaç yetebilir.”
#GazetehaberleriSon zamanlarda sık sık gündeme gelen sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek amacıyla cezai yaptırımlar içeren yasa teklifi bu hafta Meclis Sağlık Komisyonu’nda görüşülecek. Teklife göre, şiddet uygulayan şüpheli savcılığa sevk edilecek ve tutuklanabilecek.
#Gazetehaberleri- “Hekimlik mesleği üyeleri arasına katıldığım şu anda, hayatımı insanlık yoluna adayacağımı açıkça bildiriyor ve söz veriyorum.” Mesleğe bu yeminle başlayan hekimler, dozu giderek artan sözlü ve fiziksel şiddet karşısında neredeyse mesleklerini bırakma noktasına gelmiş durumda.
#DoktorDoktor ve sağlık çalışanları yeni Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, doktorları şikâyet hattı ALO 184’ü kapatması için kampanya başlattı. Kampanya, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un ilk icraatları arasında yer alan öğretmen şikâyet hattı ALO 147’yi kapatma kararı üzerine başladı. İşte görüşler:
#GazetehaberleriSağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, hastanelerin acil servislerine yapılan başvurulardaki artışın önüne geçilemiyor. 2011 yılında acile başvuru sayısı 95 milyona yakınken, 2015 yılında bu rakam yaklaşık 111 milyon. Bu yığılma gerçek acil hastalara zamanında ve doğru müdahaleyi zorlaştırıyor.
#Gazetehaberleri