Trakya Acil Tıp Günleri başladı

Güncelleme Tarihi:

Trakya Acil Tıp Günleri başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2017 13:59

Trakya Acil Tıp Günleri başladı

Haberin Devamı

Jale Avyüzen/EDİRNE,(DHA)- TRAKYA Üniversitesi ve Türkiye Acil Tıp Derneği’nin işbirliğiyle düzenlenen 2’nci Ulusal Trakya Acil Tıp Günleri, başladı.

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu’nda başlayan sempozyumda acil durumlarda travmanın önemine dikkat çekildi. Sempozyum Başkanı Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Burak Sayhan, kamu spotları ve eğitim çalışmalarının yaygınlaştırılması sayesinde bilinçsiz müdahalelerin önüne geçildiğini belirterek, "Yayınlanan kamu spotları, vatandaşları bilgilendirici çalışmalarla ve eğitimlerle bilinçsiz acil müdahalelerde azalma gözleniyor. Sempozyumda travmatolojiyle ilgili her konuyu konuşacağız. Önemli sunumlar yapılacak. Bu organizasyonun ilkini geçen yıl Tekirdağ'da yapmıştık. Bu yılda Edirne'de yapıyoruz. Çok faydalı bir organizasyon. Sempozyumun gerçekleşmesinde katkıları olan kurumlarımıza çok teşekkür ederim” dedi.

Sempozyuma katılan İl Sağlık Müdürü Muhsin Kişioğlu da acil durumlarda yaşanan travmalar nedeniyle ölüm oranlarının yüksek olduğunu belirtti. Kişioğlu, son 15 yılda acil tıp uygulamalarının yol kat ettiğini söyleyerek, "Acil tıp son 15 yılda ülkemizde ve bölgemizde hızla gelişmekte. Bayram boyunca 120'ye yakın sadece trafik kazalarından vefat eden vatandaşımız bulunmakta. Devamlı bu şekilde travmalardan ölüm oluyor maalesef. Sadece 0-40 yaş arası ölüm sebepleri arasında birinci sırada travma var. Dolayısıyla bugünkü bu kongrenin ana teması da travmatoloji. Bana kalırsa acil travmatoloji ve acil cerrahi ayrı bir uzmanlık dalı bile olabilecek bir ülkede yaşıyoruz. Dolayısıyla Edirne'de bu programın yapılmasından dolayı emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum" şeklinde konuştu.

Türkiye’nin diğer dünya ülkeleri ile kıyaslandığında travmalarda acil müdahalelerin gelişme gösterdiğini dile getiren Türkiye Acil Tıp Derneği Başkan Yardımcısı ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arzu Denizbaşı, "Travma acil tıbbın önemli bir bölümünü oluşturuyor. Türkiye’de de özellikli bir grup. Çünkü belli bir yaş üzeri 40-45 yaş üzerindeki verimli çağında ölen insanların ölüm nedenlerinin başında travma geliyor.Bu durum Türkiye ve dünyada böyle. Acil müdahale de gayet iyiyiz. Bu hem travma durumlarının çok görülmesi hem de gelişmişlikle ilgili. Özellikle son 15 yıldır önemli gelişmeler. Yapılan sistematik değişiklikler ve teknolojik ilerlemeleri takip ederek bu duruma gelindi. Önemli bir düzelme var. Acil tıpta hastaya müdahale düzeldiği gibi travma sonrası bakım hizmetleri ve yoğun bakımda ölüm oranları giderek azalıyor. Eski ile kıyaslandığında en önemli fark bu. En başta hizmetlere ulaşımda önemli bir rahatlık var. Türkiye genelinde sağlık hizmetlerine ulaşım oldukça arttı. Hasta açısından bakarsak sağlık hizmetine kaliteli ulaşım arttı. Son 5-6 yıl içerisinde de bu başarı daha da arttı. Tabii ki bu bir kolektif çalışma. Biz hastaya travma anında ilk müdahaleyi yapıp, hayatta kalmasını sağlarız ancak ondan sonraki süreçte önemli. Bunun için multidisipliner yaklaşımlar gerekiyor. Bu alanda da çok başarılıyız" dedi.

Uzman akademisyenler, sağlık personeli, ve tıp öğrencilerinin katıldığı sempozyum yarın sona erecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!