MERSİN’de Suriyelilerin açtığı iş yerlerine asılan Arapça tabelaların Türkçeleştirilmesi için çalışmalar başladı. Zabıta ekiplerince yürütülen çalışmalarda tabelaların değiştirilmesi için esnafa ihtar tutanağıyla süre verildi. Ekiplerin verdiği süre içinde kaldırılmayan tabelalar için cezai işlem uygulanacak.
#MersinTüm iş yerlerinde Türkçe tabela kullanılması için çağrıda bulunan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “İş yeri tabelalarında dikkat çekmek için kullanılan yabancı kelimelere son verilmeli. Caddelerimizi tabela kirliliğinden arındırmak ve dilimizin yozlaşmasını önlemek için Türkçe tabela kullanımı özendirilmeli” dedi.
#TESK Genel Başkanı Bendevi Palandökenİstanbul'da yabancı dilde tabelaların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle Fatih'te işletmelerin birçoğunun tabelasında, zorunlu olmasına rağmen Türkçe yer almıyor. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan 'Kurum ve Kuruluşlarda Kullanılan Tabelalar için Kurallar" standardı 19 Mart 2018 tarihli Teknik Kurul'da kabul edilerek "TS 13813" standart numarası ile yayınlanmıştı. Bu karara göre reklam, tabela ve tanıtımlarda Türkçe kelime kullanımı esas alınmıştı. Tabelada eğer yabancı dilde de ifadeler kullanılacaksa Türkçe kelimenin yaklaşık yüzde 25'i büyüklüğündeki puntolarla yazılması kuralı getirilmişti. Ancak İstanbul'da büyükşehir ve yerel yönetimlerin tüm uyarı ve cezai işlemlerine rağmen birçok işletme bu kurallara uymuyor. Kural ihlali yapanların başında Arap sermayeli işyerleri geliyor. Özellikle Fatih'te son 2 yılda açılan Arap sermayeli şirketlerin neredeyse tamamının tabelası Arapça.
#FatihESENYURT'TA faaliyet gösteren büyük çoğunluğu Suriyelilere ait işyerlerindeki standartlara uymayan tabelalar zabıta ekipleri tarafından sökülüyor. İlçedeki tabelalara TSE standartları gereği en az yüzde 75?i Türkçe olma zorunluluğu getirildi. Belediye tarafından yapılan uyarılardan sonra bir kısım esnaf tanınan sürede tabelalarını değiştirdi, değiştirmeyenler ise zabıta ekipleri tarafından sökülüyor.
#EsenyurtEsenyurt'ta faaliyet gösteren büyük çoğunluğu Suriyelilere ait işyerlerindeki standartlara uymayan tabelalar zabıta ekipleri tarafından sökülüyor. İlçedeki tabelalara TSE standartları gereği en az yüzde 75'i Türkçe olma zorunluluğu getirildi. Belediye tarafından yapılan uyarılardan sonra bir kısım esnaf tanınan sürede tabelalarını değiştirdi, değiştirmeyenler ise zabıta ekipleri tarafından sökülüyor.
#EsenyurtTürkiye’deki 3 milyon Suriyeli’nin yüzde 91’i kamp dışında yaşıyor. 50 kayıtlı uluslararası örgüt sayesinde binlerce mülteci, her alanda Suriyelilerden hizmet alıyor, yine kendi aralarında sosyalleşiyor. Hürriyet ilk kez, Hatay, Gaziantep ve Kilis’teki Suriyeli doktorların çalıştığı kliniklere girdi, kuaförleri ve fiziksel rehabilitasyon, beslenme, sağlık merkezlerini görüntüledi.
#Suriyeli GöçmenlerEski TBMM Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, Ankara’daki yabancı kelimeli tabelaları ve iş yerlerini eleştirerek, “Allah’ını seven gitsin baksın Tunalı Hilmi’de, 7. Cadde’de iki tane Türkçe levha göremezsiniz” dedi. Çiçek, Keçiören’deki temel atma töreninde özetle şunları söyledi:
#Cemil Çiçek