Pandemi sebebiyle ertelenen “Dubai Expo 2020” geçen ay başladı. 31 Mart 2022’ye kadar açık olacak Expo’da 200’e yakın ülke ve onlarca firmanın pavyonu bulunuyor. Dubai’nin gayrisafi milli hasılasının yüzde 30’unu oluşturan DP World, Expo’nun da ana sponsorlarından. Şirket, Türkiye’de 1.3 milyon TEU kapasitesiyle en büyük konteyner limanlarından biri olan Yarımca’yı işletiyor.
#Dubai Expo 2020Bursalı ihracatçıların ilk 6 ayda 7,5 milyar dolarlık ihracata ulaştığını belirten BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, salgın koşullarına rağmen Türkiye’nin kalkınma hedefleri doğrultusunda çalışarak, yeni rekorlar kırmaya devam eden ihracatçıları kutladı. Burkay, “Aşı çalışmalarının yaygınlaşması ve ertelenen taleplerin devreye girmesi, Avrupa Birliği pazarının yeniden büyüme ivmesi yakalaması ve tedarik zincirinde bölgesel çözümlerin ön plana çıkması, Bursa gibi üretim merkezi şehirleri yeni ekonomide de ön planda tutacaktır” dedi.
#BursaDubai’de kurulan ticaret merkezinin ihracatçı için büyük bir fırsat olduğunu söyleyen Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan, “Salgın bittiğinde Dubai bizim için, sadece Birleşik Arap Emirlikleri ya da Körfez için değil, büyük bir gelişme gösteren Batı Afrika pazarı için de önemli bir merkez olacak” diye konuştu.
#GazetehaberleriTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), ABD’de iş yapmak isteyen yatırımcılar için ‘tek durak ofis’ prensibiyle çalışacak Türkiye Ticaret Merkezi’ni (TTM) kurdu. Oda ve borsaların katkılarıyla Chicago’da kurulan ticaret merkezi için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “ABD’ye gitmeden şirketinizi kurup, fatura kesmeye başlayacaksınız. ABD’deki yol arkadaşınız olacağız” dedi.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 26-28 Ocak'ta gerçekleştirmesi planlanan Cezayir, Gambiya ve Senegal ziyaretleri, siyasi ve diplomatik gündeminin yanı sıra iş dünyasının Afrika'da yeni iş birlikleri geliştirebilmesi ve karşılıklı yatırımlar için fırsat niteliği taşıyor.
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanZor geçen bir yılın ardından Bursa iş dünyası 2020 için iyimser bir öngörü içinde. Hürriyet Bursa kentin iş dünyası temsilcilerinden 2020 öngörülerini ve taleplerini sordu. Bursa iş dünyası temsilcileri, geçen yılın ikinci yarısından itibaren ekonomide olumlu gelişmeler yaşandığını belirterek, 2020’yi toparlanma ve yeniden büyüme yılı olarak görmeyi öngördüklerini açıkladı. Yeni yılda bazı teşvik paketlerinin devam etmesi ve yatırım ortamını iyileştirici tedbirlerin uygulanmasının önemini dile getiren iş insanları, önümüzdeki dönem özellikle istihdamın öne çıkacağını belirterek, en az yüzde 5 oranında büyümenin buraya katkı sağlayacağını savundu. İş insanları ayrıca dış politika, faizlerin düşmesi, kredi kanallarına ve finansmana kolay erişimin önemini vurguladı.
#BURSATİM Sektörler Konseyi Üyesi Rüstem Çetinkaya "Türkiye'nin doğal taş ihracatını artırabilmesinin en önemli yollarından biri markalaşmak ve bu sayede fiyatı yükseltmek. Markalaşmaya yatırım yapan firma sayısının artması uzun vadede Türk taşının da değerini artıracak" dedi.
#Rüstem ÇetinkayaİTO Başkanı Şekib Avdagiç "ABD'de Türk lojistik merkezine ihtiyacımız var. Çünkü bir Amerikalı mağazaya gittiğinde o anda varsa alıyor, yoksa almıyor. Yurt dışındaki çalışmalarımızın, Türk Ticaret Merkezi'nden Türk lojistik merkezine doğru evrilmesi gerekiyor" dedi.
#Şekib AvdagiçTİM Sektörler Konseyi Üyesi Rüstem Çetinkaya "Londra Seramik TTM'de yer alan tüm firmalar memnun. Yeni firmalar da girmek için sırada bekliyor. Mevcut yeri genişletebilmemiz halinde yeni firmalara da kapılarımızı açacağız" dedi.
#LondraBursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Ticaret Bakanlığı destekleri ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinasyonunda yürütülen Türk Ticaret Merkezleri (TTM) projesinde paydaş olarak gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalara Dubai’de Türk Ticaret Merkezi açma çalışmaları ile ilgili geçtiğimiz hafta 70’e yakın firmaya lansman yaptı.
#BURSATürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “İhracat 2019 Raporu"nu bir basın toplantısıyla açıkladı. Şişli'de bir otelde gerçekleşen toplantıya Gülle'nin yanı sıra TİM Genel Sekreteri Prof. Dr. Kerem Alkin de katıldı. İsmail Gülle, "Dünyada en çok ticareti yapılan 200 ürün arasında, ülkemizin güçlü olduğu 47 ihracat ürünü var. Bu 47 üründe dünyanın toplam ithalatı tam 1.8 trilyon dolar olup, dünyanın toplam ithalatındaki payı ise yaklaşık yüzde 10. Güçlü olduğumuz bu 47 ürüne özel bir önem ve ağırlık vererek, 1.8 trilyon dolarlık talepten daha fazla pay alabiliriz" dedi.
#Kerem Alkinİhracat yıl sonunda 168 milyar doları yakalayacak ve bu Cumhuriyet tarihi rekoru. 2019’da ihracatta artışın sürdürülebilir olması için Ticaret Bakanlığı’nın yeni yol haritası hazır. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, dünya ekonomisine daha geniş coğrafyadan bakacaklarını, ancak girdikleri ülkelerde yerel ve talep odaklı çalışacaklarını söyledi. Pekcan’ın Türkmenistan ve Hindistan ziyaretleri de 2019 hedeflerine hazırlık.
#GazetehaberleriTicaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Şu an yeterince etkili olmadığımız pazarlara yeni stratejilerle güçlü şekilde girebilmek için eylem planlarımızı hazırladık. İş konseyi başkanlarımızın da bu sürece aktif olarak dahil olmalarını istiyoruz" dedi. DEİK Başkanı Nail Olpak ise "DEİK olarak, 145 iş konseyimizle, 2019 yılında, 1 milyon iş insanına ulaşacak ve ticaretimizi daha da geliştireceğiz" şeklinde konuştu.
#Ruhsar PekcanTürkiye'de ihracatın lokomotiflerinden olan mobilya sektörü Yeşilköy'de buluştu. 6-11 Kasım tarihleri arasında CNR EXPO Yeşilköy'de düzenlenen ve 85 ülkeden 90 bine yakın alıcıyı ağırlayan İstanbul Mobilya Fuarı'nda 6 gün boyunca 1 milyar dolarlık iş hacmi hedefleniyor. Fuarın yaratacağı etki ile sektörün yılsonu ihracat hedefi ise 3 milyar dolar olarak belirlendi.
#Mobilya FuarıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13-15 Mayıs 2018’deki İngiltere seyahati sırasında TİM Tanıtım Organizasyon İç ve Dış Ticaret A.Ş. CEO’su Bahadır Öztanyel’le buluşup, Londra’daki ilk Türk Ticaret Merkezi’ni (TTM) gezdim.
#Bahadır Öztanyel