Paylaş
Öztanyel, Londra’daki “Wework” binalarından birinde yer alan Türk bilişim sektörüne yönelik TTM’yi gezerken, ikincisinin hazırlıklarını aktardı:
- Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin önderliğinde Londra’da açılacak ikinci TTM seramik sektörüne dönük olacak.
21 Türk bilişim şirketinin çalışmalarını yürüttüğü merkezden seramik sektörü için hazırlıkları süren binaya geçerken, devletin verdiği destekleri anımsattı:
- Ekonomi Bakanlığımız (şimdi Ticaret Bakanlığı), dünya genelinde yüzde 60, “öncelikli ve hedef” listesinde yer alan ülkeler için ayda yüzde 75 kira desteği veriyor.
Kira desteğini bilişim sektörüne dönük TTM’den örnekledi:
- Orada her masa, bir şirket demek. Bir masanın aylık kirası 16 bin pound. 12 bin poundunu devlet karşılıyor.
Diğer desteklerin de altını çizdi:
- Bakanlık 300 bin dolara kadar tefrişat, 300 bin dolara kadar da reklam-tanıtım harcaması desteği verebiliyor.
Öztanyel, hafta başı aradı:
- Londra’da seramik sektörüne dönük TTM, Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan ve TİM Başkanımız İsmail Gülle başkanlığındaki heyetin katılımıyla açılacak.
Önceki gün akşam üstü İsmail Gülle’nin Tweet’ini gördüm:
- 100 Günlük Eylem Planı çerçevesinde dünyanın 13’üncü, Londra’nın 2’nci TTM’sini Sayın Bakanımız Ruhsar Pekcan’ın teşrifiyle açtık. Türkiye markasının ve Türk ürünlerinin dünyanın her noktasında var olması için tüm gücümüzle çalışıyoruz.
Ardından Bakan Pekcan’ın Tweet’ini okudum:
- İhracatçılarımız Londra’daki yeni adreslerine kavuştu. Bu merkez iş insanlarımızın İngiltere’deki çalışmalarını kolaylaştıracak.
Açılış sonrası Öztanyel’e TTM’lerle ilgili hedefi sordum, yanıtladı:
- TTM’lerin açılmasına 2014 yılında yayınlanan tebliğ kapsamında 2023 hedefleri için rekabet koşullarına, ihtiyaca uygun olarak ihracatın gelişmesine olanak sağlamak amacıyla karar verildi.
TTM’lerin yapısına işaret etti:
- TTM’ler, Türk markaları ve ihracatçıları için ofis alanları, showroomlar, depolar barındırıyor. Bulundukları ülkelerde firmalarımıza hukuki ve mali danışmanlık sağlıyor. 7/24 fuar mantığıyla çalışıyor.
Dünyada TTM sayısına dönük planı merak ettim, paylaştı:
- 3 Ağustos 2018’de Cumhurbaşkanımız’ın açıkladığı “100 Günlük Eylem Planı” içinde de yer aldığı gibi ticaret hacmimizi artırmak amacıyla mevcut merkezlere ilave olarak 35 adet yeni TTM’nin açılması için çalışmalar sürüyor.
Mevcut TTM’lerden bazılarını anımsattı:
- Dubai, Tahran, New York, Chicago, Londra...
Yakın dönemde açılacakları sıraladı:
- İtalya (deri), Japonya (gıda), Silikon Vadisi (ABD-bilişim), Dubai (mobilya), Rusya (ev tekstili ve konfeksiyon).
Yeni modelle açılan ilk TTM’ler 2 yılı geride bırakıyor, ihracata katkısını ölçme zamanı geliyor...
TTM’ler gerçekten hedeflendiği ölçüde ihracatı tetikliyor mu, bilmek gerekir değil mi?
‘JEOPOLİTİK ORTAK’ DEĞERİNİZ NE KADAR VURGULANSA AZDIR
SİMİT Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukçu’nun eşi, meslektaşım İlkin Kavukçu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da katıldığı Londra’da gerçekleşen Türkiye-İngiltere İş Forumu’nda İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox’un konuşmasından bir alıntı gönderdi:
- Türkiye’nin İngiltere’deki yatırımları giderek artıyor. Başta Simit Sarayı, Beko ve Vestel olmak üzere, başarılı Türk şirketleri İngiltere’de yapılanıyor.
Kavukçu’nun gönderdiği metinde Fox’un şu sözleri de yer aldı:
- Türkiye ile ilgili analizlerimiz zaman zaman farklı olabilir. Ancak, Türkiye’nin yüz yüze olduğu güçlüklerle ilgili biraz anlayış göstermek boşuna olmayacaktır.
Fox, şu noktanın altını özellikle çizdi:
- Türkiye’nin jeopolitik bir ortak olarak değeri ne kadar vurgulansa azdır.
İki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefinin 20 milyar dolar olduğunu belirtip, ekledi:
- İngiltere olarak İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi haline gelme arzusunu Londra’nın finans merkezi City of London’ın da işbirliğini içerecek şekilde desteklemekte kararlıyız.
Paylaş