TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2023 yılı su ürünleri üretimin verilerinin yeni bir rekorla 1 milyon ton düzeyinde olacağını belirtti. Bakan Yumaklı, “Balıkçılarımıza ve yetiştiricilerimize vermiş olduğumuz desteklerin ve uygulamaya koyduğumuz projelerin meyvelerini almaya devam ediyoruz. Haziran ayında TÜİK açıklayacak; 2023 yılı için Cumhuriyet tarihinin üretim rekorunu kıracağımızı öngörüyoruz” dedi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su ürünleri ihracatının yıl sonuna kadar 2 milyar dolara yaklaşmasını beklediklerini bildirdi. Yumaklı, 21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda hafta sonunda yurdu etkisi altına alan fırtına ve sağanaktan etkilenen balıkçılara geçmiş olsun dileğini iletti.
#İbrahim YumaklıTARIM ve Orman Bakanlığı, iç sularda en çok avlanan türün 10 bin tonla inci kefali olduğunu açıkladı. Bakanlık, deniz yaşamını zenginleştirmek için 10 yılda 10 bin yapay resif alanı ve tarlaları yapıldığını bildirdi.
#Tarım Ve Orman Bakanlığı2023-2024 su ürünleri av sezonu açılış programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yarın itibariyle gemi başına 3 bin 500 ila 60 bin lira arasında desteği depremzede balıkçılarımızın hesaplarına yatırıyoruz" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanDoç. Dr. Argun Akif Özak, Türkiye'deki marketlerde satılan Norveç somonları üzerinde yaptığı araştırmada 'Lepeophtheirus salmonis' cinsi parazite rastladı. Prof. Dr. Özak, Türk somonlarında bu parazite rastlanmadığını ancak taşınarak bulaşma riski olduğunu belirtti.
#SomonTürkiye, Barselona’daki dünyanın en önemli deniz ürünleri fuarında tüm ülkelerin sofrasına girmeye aday olduğunu gösteren milli bir katılım gösterdi. Norveç standının karşısında tanıtım yaparak bu konuda rekabetçi olduğunun altını çizdi. İSHİB Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun, “Levrek ve çipura ihracatında dünya birincisiyiz. Somonda da artık baş gösteriyoruz. Henüz yolun çok başındayız ama korkusuz bir rakibiz. En büyük alıcımızın Japonya olması da kalitemiz için önemli bir gösterge. Zaten fuarda da alıcılardan başımızı kaldıramadık” dedi.
#Türk BalığıSevdiklerimizi ağırladığımız davet sofralarına koyduğumuz yemekler kadar onları nasıl sunduğumuz, gözümüzü nasıl doyurduğumuz da önemli. Belki her gün yediğimiz pratik yiyecekleri bile birkaç küçük dokunuşla ziyafet sofrası ikramına dönüştürmek mümkün.
#Metro TürkiyeYılbaşında alaturka bir masa hazırlayacaksam sofrada çerkestavuğu, midyeli salma, fava ve Tunç Balık’tan aldığım lakerda olsun isterim. Daha Batı ruhlu bir sofra hazırlamak istediğimdeyse Kozmaoğlu’ndan aldığım yabancı peynirleri, acılı vişne ve biberiyeli kayısı marmelatlarıyla servis ediyorum. Bir yılbaşı klasiği olan hindiyse portakal dilimleri ve elma suyuyla marine ediliyor, düşük ısıda, uzun uzun pişiyor.
#ÇerkestavuğuTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 25 Ekim 2021 tarihinde yurt genelinde 'Gıda Denetim Seferberliği' başlattıklarını hatırlatarak, "Bu denetimlerde 60 bin 362 gıda işletmesini denetledik. Bu kapsamda; vatandaşlarımızın sağlığı ile oynayan toplam 1878 işletme hakkında yasal işlem uyguladık" dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir PakdemirliTrabzon'da, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destekleriyle 32 milyon lira yatırımla kurulacak somon balığı yumurtası ve yavru üretim tesisiyle Türkiye'nin somon balığı yumurtası ithalatının yüzde 50 azaltılması hedefleniyor.
#TrabzonTrabzon'da, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destekleriyle 32 milyon lira yatırımla kurulacak somon balığı yumurtası ve yavru üretim tesisiyle Türkiye'nin somon balığı yumurtası ithalatının yüzde 50 azaltılması hedefleniyor.
#Somon Balığı YumurtasıDoğu Karadeniz’den yılın ilk 6 ayında yapılan su ürünleri ihracatı yüzde 169 yükseldi. Bölgeden ocak-haziran döneminde 12 ülkeye 8 bin 737 ton su ürünü ihraç edilerek 44 milyon 680 bin dolar gelir sağlandı. En fazla dış satım yapılan ülkeler, Rusya Federasyonu, Vietnam, Japonya, Gürcistan ve Almanya oldu.
#Su Ürünleri