Avrupa İstatistik Kurumu (Eurostat) 2021 yılı atık ithalatında ilk 10 ülkeye ilişkin istatistikleri yayınladı. Türkiye 14.7 milyon tonla ilk sırada yer alınca çevrecilerden “Türkiye, Avrupa Birliği’nin en büyük çöplüğü oldu” yorumları geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar ise, “İthal edilenler çöp değil, sanayinin hammadesi. Demir çelik sanayisinin getirip eritip yeni ürün ürettiği hammadde” dedi.
#Avrupa İstatistik KurumuPlastiğin hammaddesi olan etilen polimer atık, ‘ithalatı yasak diğer atıklar’ listesine alındı. Türk Plastik Sanayicileri Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, “Birçok üründe kararın ardından fiyatlar artacaktır. Türkiye çöp ithalatını mevzuat ve denetimle önleyebilir, ithali yasaklayarak değil” dedi.
#GazetehaberleriPetrokimya şirketlerinin üretimlerini kısarak fiyatları yüzde 191’e varan oranlarda arttırması sonrasında Çinli ve Türk plastik sanayicileri boykot kararı aldı. Boykotta 1 aylık süre dolmadan plastik hammadde türlerine göre fiyatlar dolar bazında ortalama yüzde 15 düştü. 600 bin tonluk alımda, 180 milyon dolar yani 1.5 milyar TL sanayicinin cebinde kaldı.
#GazetehaberleriSon dönemlerde üretimi kısarak plastik hammaddesinde fiyatların yükselmesini sağlayan petrokimya şirketlerine karşı Çin Plastik Mamul Üreticileri Derneği ile Türk Plastik Sanayicileri Vakfı (PAGEV) ortak hareket etme kararı aldı. PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “Biraz dişimizi sıkabilirsek petrokimya kartellerinin yarattıkları spekülatif balonu söndürebiliriz” dedi.
#GazetehaberleriÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, plastik atık ithalatını azaltacak yeni bir önlemi devreye alacaklarını açıkladı. Yılbaşından itibaren plastikteki ‘karışık kodlu’ atık ithalatına yasak getirileceğini söyleyen Kurum, “Bazı yabancı ajansların iddia ettiği gibi çöp değil, sınırlı miktarda dönüştürülebilir atık ithal ediyoruz” dedi.
#GazetehaberleriÇin’in Avrupa ve Amerika çöpüne kapıyı kapatmasının ardından Türkiye’de atık plastik ithalatında patlama yaşandı. Uzmanlar, Avrupa’nın kirli çöpleri Türkiye’ye geldikçe Emine Erdoğan himayesinde yürütülen ‘sıfır atık’ projesinin de ‘hayal’ olacağı uyarısını yaptılar. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu da ithal çöpe standart getirilerek denetlenmesi çağrısında bulundu.
#ÇinDünya Bankası’nın 190 ülkeyi karşılaştırdığı “İş Yapma Kolaylığı Raporu”na göre Türk sanayisi, gümrüklerde OECD ülkelerinden 6 kat fazla ödüyor. Rapora göre, Türkiye’de gümrüklerde belge hazırlama maliyeti ihracatta yüksek gelir grubundaki OECD ülkelerinden 2.5 kat fazla bulunurken, bu bedel ithalatta ise 6 kat fazla bulunuyor.
#Türk Plastik Sanayicileri VakfıTÜRK Plastik Sanayicileri Vakfı (PAGEV), ithal edilen tüm hammade ve ürünlerin gümrük işlemleri sırasında alınan “Ordino” bedeli için harekete geçti. Bu bedelin yıllık değerinin 700 milyon TL düzeyinde olduğu ve uygulamanın Türkiye’ye özgü olduğu belirtilirken, PAGEV bedelin kaldırılması için bakanlıklarla temasa geçti.
#PAGEV2024’te uygulanacak asgari ücret 17 bin 2 TL olarak açıklandı. Peki birçok ödenekte baz alınan asgari ücretteki yüzde 49’luk artış neleri değiştirecek? Öncelikle en düşük işsizlik ödeneği 7 bin 940 lira olacak. Ayrıca kısa çalışma ödeneği ve GSS primleri de artacak. Askerlik ve doğum borçlanmasından stajyer ücretlerine birçok kalemde değişiklik olacak.
#Asgari ÜcretSentetik elyaftan üretilen mayo kumaşı, özünde pet şişeyle aynı malzemeden yapılıyor. Plaj giyimine yatırım yapan firmalar son dönemde pet şişeleri üretim hattına dahil etti. 2019’da pet şişelerden üretilen geri dönüştürülebilir polyester elyaf kullanımına başlayan Kom’da bu ürünler ihracatın yüzde 20’sini oluşturuyor. 2021’de balık ağları ve pet şişelerden hazırlanan koleksiyonun geliri ise doğayı iyileştiren projelere aktarıldı.
#Pet ŞişeYılbaşından itibaren Türkiye'de kağıt, plastik, cam ve metal kullanılarak üretilen ambalajlarda depozito sistemi geçerli olacak ve ambalaj markete iade edildiğinde ücreti geri alınacak. Her yıl 1 milyon ton ilave atığın oluşmasının önüne geçmeyi hedefleyen sistemle ilgili tüm merak edilenleri uzmanlara sorduk...
#Geri Dönüşümİstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB)’in 17’inci dönem başkanlığını yürüttüğü Kimya Sektör Platformu (KSP) bünyesinde gerçekleştirilen “2021 Türkiye Kimya Sektör Şurası”, Kimya Sektör Platformu (KSP) Başkanı ve İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister’in ev sahipliğinde dijital platformda yapılan açılış konuşmalarıyla başladı. Şura’da konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Kimya sektörü ekonomimizin harcı” dedi.
#İKMİBTürk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) çalışmasına göre, Avrupa’nın birçok ülkesinde plastik sektörü hükümetlerce “Hayati öneme sahip sektör” olarak tanımlanıyor.
#Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme Ve Eğitim VakfıKoronavirüs tedbirleri plastik kullanımına olan talebi artırdı. Porselen, cam, metal tabldot kullanımından uzaklaşan vatandaş, en çok plastik bardak kullanmayı tercih etti. Bu durum plastik üretiminde 2 haftada yüzde 25 oranında artışa sebep oldu.
#KoronavirusMilli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, "Bu hafta hijyen için çok önemli olan tek kullanımlık önlük ve tulum üretimine başladık. Pilot il olarak seçtiğimiz İstanbul’da belirlediğimiz okullarda üretimler başladı. 54 alandaki üretim kapasitemizi ülkemizin ihtiyaçlarına göre hızla seferber ediyoruz. Her alandaki piyasadaki üretim sıkıntılarına göre destek olmak istiyoruz" dedi.
#Meslek Lisesi