Türk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Sezgin, kurban bayramlarında yapılan kesimler sırasında hayvanların karaciğer ve akciğerlerinde su kesesi şeklinde görülen ve görüntüleri sebebiyle tüketilmeyen organların çiğ olarak köpeklere verilmesinin kist hidatik hastalığının etkeni parazitin artışına ve yayılmasına katkı sağladığını belirterek, kistli sakatatların derin bir çukura gömülerek veya fırınlarda yakılarak ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.
#Orhan SezginTürk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dilek Oğuz: "Şu anda elimizde bulunan ilaçlar mikrobu karaciğerden tamamen atamıyor ve ya da uzun yıllar sonra atabiliyor. En doğru olanı mikrobu vücuda almamak. Bunun için aşılanmak önem taşıyor. Hepatit B önlenirse D de ortadan kalkar. Korunmak için hepatit B'ye karşı aşı yaptırılmalı" dedi.
#Hepatit CGeçtiğimiz hafta büyük yaygından etkilenen ABD Kaliforniya’da hepatit A salgınıyla mücadele için bazı bölgelerin çamaşır suyuyla yıkanması kararı alınmıştı. Yine aynı amaçla kentte 40 bin kişinin hepatit A’ya karşı aşılanacağı açıklandı. Hepatit A ile sadece afet bölgelerinde değil Türkiye dahil, dünyanın her yerinde karşılaşabilirsiniz.
#Hepatit AÜlkemizde Çölyak hastalığı ile ilgili toplumsal bilinci arttırmak ve bu hastalığa dikkat çekmek amacıyla 9 Mayıs “Çölyakla Mücadele Günü” olarak belirlenmiştir. Çölyak hastalığı özellikle buğday, arpa ve çavdarda bulunan “gluten” maddesine karşı ortaya çıkan, ömür boyu süren, ince bağırsağın allerjisi, duyarlılığı olarak tanımlanmaktadır.
#ÇölyakTürk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, tüm kanser türlerinde olduğu gibi kolon kanserinde de erken teşhisin çok önemli olduğunu belirterek, “Şişmanlığın kanserde çok olumsuz etkisi var. Örneğin 5 kiloluk bir artış kolon kanseri riskini yüzde 5 artırıyor” dedi. Prof. Dr. Bor ayrıca, "Kolonoskopiyi ehil kimseler yapmadığında bağırsak delinmesi görülebiliyor" dedi.
#Bağırsak