'Türkiye'nin çatısı' olarak nitelendirilen Ağrı Dağı'na zirve tırmanışı yapan 16 kişilik İsrailli ve Türk dağcı, yaz ortasında tipiye tutuldu. Tipi karşısında çaresiz kalan dağcıları, rehberler Mustafa Tekin ve Yıldırım Beyazıt Öztürk, GPS ile kullanarak zirveye ulaştırdı. Türk dağcılar ve rehberler, hızı saatte zaman zaman 80 kilometreye ulaşan ve hava sıcaklığının sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü Ağrı Dağı'nın zirvesinde bayramlaştı.
#HaberDünyanın en yüksek zirvesi Everest’e tırmanmaya çalışırken yüksek irtifa hastalığına yakalanan ve Nepal’de bir köye sığınan iki Türk dağcı, Dışişleri Bakanlığı’nın devreye girmesi üzerine helikopterle kurtarıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu iki dağcının helikopterde çekilmiş fotoğraflarını paylaştı.
#Gazetehaberiİsviçre’de faaliyet gösteren Türk sivil toplum kuruluşları (STK), Barış Pınarı harekatına destek verirken, son günlerde ülkede şiddet olayları çıkaran terör örgütü PKK/YPG yandaşlarına tepki gösterdi.
#İsviçre’Deki Türklerden Barış Pınarı Harekâtına DestekUludağ Dağcılık Kulübü’nün dördüncüsünü düzenlediği Alpler zirve tırmanışı yapıldı. İsviçre’nin en yüksek noktası Dom ve Alp Dağları’nın zirvesi Mont Blanc’a tırmanan Türk dağcılar İsmet Şentürk ve Ömer Faruk Kaya, iki zirvede de Türk bayrağını dalgalandırdı.
#İsviçre‘Meru’, müthiş bir filmdi. Onu da dünyaca ünlü bir dağcı yaptı zaten. Nepal’de canı pahasına tamamladığı zirve tırmanışını konu alan, prömiyeri New York’ta yapılan ödüllü belgeselde Türk asıllı birinin imzasının bulunması da ayrı bir gurur kaynağıydı: Renan Öztürk. Kimileri için onun gerçeküstü bir hayatı var. Düşünsenize; yılın sekiz ayını dağlarda, zirvelerde geçiyor. Sosyal medya hesaplarında bir bakıyorsunuz Antarktika buzullarında, bir bakıyorsunuz Himalayalar’da zirvelere tırmanıyor yahut İzlanda’da kuzey ışıklarını filme alıyor. Aynı zamanda bir sanatçı. Gittiği yerlerde farklı tekniklerle dağların resmini yapıyor. Üstelik tüm bunlar esnasında, kendisiyle aynı tutkulara sahip güzeller güzeli eşi Taylor Rees’le birlikte... Tahmin edersiniz ki Renan Öztürk’e mail’le ya da cepten ulaşmak pek kolay değil. Sosyal medya hesaplarından yazdım. Dönmedi. Sponsoru The North Face’in aracılığını denedim. Türkiye’dekiler yetmedi, araya ABD’deki yetkilileri soktum. Yine de üç ay sürdü yanıt alabilmem. Tam da yine insanlardan uzak bir bölgeye, yeni filmi için Alaska’ya yola çıkmadan yakaladım.
#Meru- "14x8000 Tırmanış Projesi"nde yer alan tek Türk dağcı Tunç Fındık, Pakistan'daki Nanga Parbat ve Annapurna dağlarına yapacağı tırmanış öncesi deneme tırmanışları için İran'a gitti - Fındık: "Annapurna'ya bugüne dek sadece 160 kişi çıkmış ve zirveye ulaşanlar için genel zayiat yüzde 50 civarında. Kısacası, Annapurna tehlikeli bir tırmanış olacak"
- Erzurum'da araştırma yapan dağcılar, Uzundere ilçesinde 300 metre uzunluğa sahip Türkiye'nin en uzun buz şelalesini buldu - ATAK Arama Kurtarma Derneği Başkanı Bayram: "Bölge sürekli olarak karşımıza sürprizler çıkarıyor. Uzundere ilçesi Kirazlı Mahallesi'nde Türkiye'nin şimdiye kadar tespit edilmiş en uzun, en büyük donmuş şelalesini keşfettik"
Türkiye Dağcılık Federasyonunun kış tırmanışına katılan Azeri ve Türk dağcılar, Ağrı Dağında adeta buzul çağını yaşadılar. 12 Şubat günü Doğubayazıt'tan tırmanışa başlayan 50 dağcıdan 12'si 3 bin 200 metredeki olumsuz hava koşulları yüzünden geri dönmek zorunda kaldı. Geceleri ısının sıfırın altında 35 dereceye kadar düştüğünü belirten TDF Başkanı Alaattin Karaca, 15 Şubat günü şiddetli fırtına ve donduran soğuk nedeniyle 4 bin 50 metreden zirve yerine inişe geçtiklerini bildirdi. Kış tırmanışının, diğer mevsimlere göre hem tehlikeli hem de riskli olduğunu bildirdi. Karaca, "Her dağcı ortalama 20 kilo ağırlığında çanta ile tırmanış yapmak zorundadır. Tırmanış sırasında sakal, bıyık, saçlarınız buz tutuyor. Kar eriterek su elde edersiniz. Ama onu koruyamazsanız dondurursunuz. Özel çadırlarda bile kışlık kıyafatlerle oturmak ya da yatmak mecburiyetindesiniz. Deliksiz uyku uyuma sanşınız yok. İçerdeki nem soğuk havayla birleşince çadırın içi buz tutuyor" dedi.(DHA)
#HtvhaberGeçmiş yıllara oranla yağışlı bir sezon geçirdiği halde Doğu Karadeniz sahillerinde deniz suyu sıcaklığı bu yıl da düşmedi. Trabzon’daki deniz suyu sıcaklığı Mersin’in Anamur sahilleriyle aynı: 27 derece. Giresun’dan Artvin’e uzanan sahil şeridinde bu yıl da mavi bayrak dalgalanmıyor. Temmuz ortasında başlayan yayla şenlikleri tüm hızıyla sürüyor.
Fethiye’den Antalya’ya uzanan üç bin yıllık Likya Yolu, turizm otoritelerine göre, dünyanın en iyi 10 uzun yürüyüş rotasından biri. 509 kilometrelik patika, yardımsever yörükler, antik kentler, yeşilin her tonu, su toplamış ayaklar, kazınan mide, köpüklü ayranlarla unutulmaz bir macera fırsatı. Üç etaptan oluşuyor: Fethiye-Kalkan, Kalkan-Finike, Finike-Antalya. Tümünü yürümek bir ay sürüyor.
Adrenalinizi artıracak, keşif duygunuzu kışkırtacak, yeteneklerinizi sınamanıza fırsat verecek bir tatil programına ne dersiniz? Gözünüzde büyütmeyin. Haftada iki gün düzenli spor yapıyor, sağlığınıza dikkat ediyorsanız siz de yaz aylarında rahatlıkla göllerin arasından yürüyerek Kaçkar Dağları’nı geçebilir, temmuzun ilk yarısında geceleri gökyüzünde yaşanan meteor şölenine tanıklık edebilirsiniz. Rehber eşliğinde Ağrı’ya tırmanıp, kanoyla Kızılırmak kıyılarını keşfedebilirsiniz. Atlas Dergisi, tatilde macera yaşamak isteyenlere beş alternatif rota öneriyor.
Türkiye'de dağcılık sporuna gönül verenlerin sayısı her geçen gün artarken, dağcılar yurt dışında da başarılı tırmanışlarıyla gündeme geliyor. İstanbul ve İzmir'den 11 kişilik Türk dağcı ekibi, batı Avrupa'nın en yüksek noktası Rusya'daki 5642 metre yüksekliğe sahip Elbruz Dağı'na temmuz ayı başında maceralı bir tırmanış gerçekleştirdi.
Dünyanın en yüksek zirvesi olan 8 bin 850 metre yüksekliğindeki Everest'e tırmanan 11 Türk dağcıdan oluşan Petrol Ofisi Everest Türk Takımı yurda döndü. Grubun lideri Serhan Poçan, tırmanış sırasında büyük engeller aşarak, çok zor kararlar verdiklerini söyledi.