Türk bilim insanları haberleri sayfasında Türk bilim insanları hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2532 Türk bilim insanları haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türk ilaç firması Edispharma bünyesinde Ecz. Erhan Dengiz ve ekibi tarafından geliştirilen 'inhale ozon yöntemi'ne ilişkin makale, 'Medical Gas Research' adlı uluslararası hakimli dergide yayınlandı ve Sağlık Bakanlığı onayı ile Feriha Öz Pandemi Hastanesi'nde gönüllü Covid-19 pnömonisi hastalarına uygulandı.
#KoronavirüsSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde 5 öğretim üyesinin 3 yıl süren araştırmaları sonucunda dünyada ilk kez dört yeni parazit türü keşfedildi. Sazangiller familyasından olan 'sıraz' balığında görülen parazit türü keşfi bilimsel bir dergide yayımlanarak bilim dünyasına duyuruldu.
#ParazitStanford Üniversitesi’nin koordinasyonunda PLOS Biology Dergisi’nde yayımlanan dünya çapındaki akademisyenler sıralamasında yer alan Türk bilim insanları göğsümüzü kabarttı. 7 milyon bilim insanı üzerinden yürütülen araştırmanın sonucuna göre, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 614 akademisyen listeye girdi.
#GazetehaberleriBİLİM dünyasının yıllardır çözüm aradığı soruna Türk bilim insanları çözüm üretti. Proje, ABD'den de 9 milyon liralık destek aldı. Doç. Dr. Özgür Kocatürk, "Biz bunu oldukça çığır açacak, kullanılacak tedavilerin başarı yüzdesini çok daha artıracak bir teknoloji olarak öngörüyoruz" dedi.
#Türk Bilim İnsanlarıTürk bilim insanlarıtarafından laboratuar koşullarında üretilen ve tamamen yerli olan yapaykanın haziran ayında hayvanlar üstünde denenmeye başlanacağı bildirildi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ve Anadolu Üniversitesi’ndekideğerli bilim insanlarının başını çektiği ve Tübitak’a sunulanMultidisipliner Araştırma Projesi önerisi kapsamında tamamen yerlihemoglobin bazlı yapay kan üretiminde ön çalışmalar başarı iletamamlanmıştı. Projede yer alan ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi BiyolojiBölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayhancı, üretilen yapay kanıhaziran ayında hayvanlarda denemeye başlayacaklarını kaydetti. Ayhancı,“Şuanda yapay kanı üretmiş durumdayız. Haziran ayında deneyhayvanlarında denemeye başlayacağız ve etkilerini öğreneceğiz. Büyükolasılıkla deney hayvanları aşamasını 5-6 ay gibi bir süredetamamlayacağız. Böylece ülkemiz için inşallah iyi şeyler yapmışolacağız” dedi.
#Türk Bilim İnsanlarıTÜBİTAK 26. Gökyüzü Gözlem Etkinliği, Bursa Uludağ’daki Kirazlı Yaylası’nda Türkiye’nin dört bir yanından gök bilim meraklılarını bir araya getirdi. 3 gün süren etkinlikte astronomi meraklıları, perseid meteor yağmuru ile adeta görsel bir şölen yaşadı.
#TÜBİTAKTÜBİTAK 26. Gökyüzü Gözlem Etkinliği, Bursa Uludağ’daki Kirazlı Yaylası’nda Türkiye’nin dört bir yanından gök bilim meraklılarını bir araya getirdi. 3 gün süren etkinlikte astronomi meraklıları, perseid meteor yağmuru ile adeta görsel bir şölen yaşadı.
#UludağTürkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın görevini başarı ile tamamlayıp dünyaya döndüğünü duyuran Yunan gazetesi Pentapostagma, 'Yunanistan yıldızları izlerken ilk Türk astronot dünyaya döndü' başlığını kullandı.
#Alper Gezeravcıİlk Türk astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki misyonunu tamamladı ve Dünya'ya giriş sağlayan SpaceX Dragon kapsülü saat 16:29'da Florida açıklarında denize düştü. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı kapsülden 17:28'de çıkış yaptı.
#İlk Türk Astronot Alper GezeravcıSon dakika haberi... İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki misyonunu tamamladı ve Dünya'ya giriş sağlayan SpaceX Dragon kapsülü saat 16:29'da Florida açıklarında denize düştü. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı kapsülden 17:28'de çıkış yaptı. Gezeravcı, Dünya'ya döndükten sonra yaptığı ilk paylaşımda, "Merhaba Dünya, ben geldim" dedi.
#Alper GezeravcıTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deneyin 4'üne kadın eli değdi. Deneylerde, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden 2 kadın bilim insanın çalışması yer aldı. Bir çalışmada uzayda bitkiler üzerine gen aktarımının yapılıp yapılmayacağı test edilirken, diğerinde ise Türkiye'nin Antarktika bölgesindeki istasyonundan toplanan mikroalglerin üretimi ilk kez uzayda deneniyor.
#Alper Gezeravcıİlk Türk uzay bilim misyonu hakkında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Biz uzaya astronot gönderdik bize diyorlar ki ‘Astronot gönderdiniz ama bununla gurur duyulacak bir şey yok çünkü roket bizim değil başka ülkenin roketiyle gönderdiniz’. Roketi yapsak, uzay istasyonu sizin değil, niye gurur duyuyorsunuz' derler" dedi.
#Mehmet Fatih Kacırİlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzaya çıkmasının ardından Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ndeki (NASA) görevinden ayrılıp, Türkiye'nin uzay atılımını yaşamak için 21 yıl sonra ülkesine döndü. Gezeravcı'nın bulunduğu uzay kapsülünün hareketi sırasında yaşadığı duygusal anları anlatan Yıldız, CNN TÜRK'te konuşurken, 'Artık roket yanmaya başlayınca tamam gidiyor artık dedim. Gözlerimiz dolmaya başladı.' ifadelerini kullandı. Yıldız ayrıca, "Artık bu deneyimlerimi Türkiye'de değerlendirmek ve Türkiye'nin uzay atılımını hep beraberce yaşamak için NASA'dan ayrılıyorum" dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yıldız'ın geri dönüş kararını açıkladığı videoyu, 'Hoş geldiniz' diyerek sosyal medya hesabından paylaştı.
#UzayCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ile Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) 3'üncü gününde gerçekleştirdiği canlı bağlantıda, "Bu görev ile birlikte çocuklarımızın ve gençlerimizin uzaya olan merakları daha da artacak. Sen ilk astronotumuz oldun. Ama tabii ki son olmayacaksın. Artık Türkiye de insanlı uzay görevi gerçekleştiren sayılı ülkeler arasında yerini aldı. İnşallah bu yolculuğumuz güçlenerek devam edecektir" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır "Gelecekte yerli uzay aracımızla insansız ay misyonunu da gerçekleştireceğiz. Milli roket sistemlerimizle uzaya erişim kabiliyetimizi artıracak, kendimize ait bir uzay limanı kuracağız. Konumlama ve zamanlama sistemi oluşturan uydu takımlarını yerli üreteceğiz. Kalkınma yarışında asla yeniden geri düşmeyecek, Milli Teknoloji Hamlesi’ni gerçekleştirmekten vazgeçmeyeceğiz" dedi.
#Mehmet Fatih KacırMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ilk kez bu yıl uygulanan ‘dönem sonu faaliyet haftası’ okullarda renkli etkinliklerle geçiyor. Öğretmenler kermesten sosyal sorumluluğa birçok etkinlik düzenlerken, 19 Ocak Cuma günü karne almaya hazırlanan öğrenciler dönemin stresini atıyor. Hafta kapsamında bir okul ziyareti yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de öğrencilerle kelime oyunu oynadı. Okullarda şenlik gibi geçen son hafta uygulamasını inceledik.
#Milli Eğitim BakanlığıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır "Bugün ilk kez, Türkiye olarak, insanlı uzay misyonunu gerçekleştirmek üzere Alper Gezeravcı’yı Uluslararası Uzay İstasyonu’na bilimsel deneyler yapmak üzere yolcu edeceğiz. Türkiye Tech Visa’yı yakın zamanda hayata geçireceğiz. Ülkemizi teknoloji alanında yetenek sahibi bireyler için bir adres haline getireceğiz" dedi.
#Mehmet Fatih KacırSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırRİZE’de fen lisesi öğrencileri, bölgedeki yüksek rakımlı yaylalara geçen yıl yağan kardan aldıkları numuneleri, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) laboratuvarında mercek altına aldı. İncelemelerde yağan karda 5 milimetreden küçük mikroplastik parçasına rastlandı. RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Ülgen Aytan, “Yeni yağan karda mikroplastik varlığı aslında bu kirleticinin ne kadar sınır tanımaz olduğunu, kaynağından nasıl çok uzağa taşınabildiğini ortaya kondu. İnsan kanına kadar mikroplastiklere rastlanıyor. Bu çalışma bizi tekrar düşünmeye sevk ediyor. Sentetik tekstilden ne şekilde korumalıyız, bunun yollarını acilen bulmalıyız” diye konuştu.
#Rize YaylalarıRİZE’de fen lisesi öğrencileri, bölgedeki yüksek rakımlı yaylalara geçen yıl yağan kardan aldıkları numuneleri, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) laboratuvarında mercek altına aldı. İncelemelerde yağan karda 5 milimetreden küçük mikroplastik parçasına rastlandı. RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Ülgen Aytan, “Yeni yağan karda mikroplastik varlığı aslında bu kirleticinin ne kadar sınır tanımaz olduğunu, kaynağından nasıl çok uzağa taşınabildiğini ortaya kondu. İnsan kanına kadar mikroplastiklere rastlanıyor. Bu çalışma bizi tekrar düşünmeye sevk ediyor. Sentetik tekstilden ne şekilde korumalıyız, bunun yollarını acilen bulmalıyız” diye konuştu.
#RizeGÜNDOĞDU Meydanı hareketli günler yaşıyor. Sıkışık seçim takviminde hafta sonu cumartesi günü iktidarı, pazar günü ise muhalefet cephesini ağırladı. Bugün ise 1 Mayıs kutlamalarına ev sahipliği yapıyor.Sosyal medya sayesinde elinde telefon olan herkesin evinde, işinde, kafede, AVM’de 24 saat miting halinde olduğu bir devirde yaşıyoruz. Ama sanal mitinglerin meydanların enerjisini yakalayamadığı da bir gerçek. Meydanlarda bir araya gelen binler, on binler, yüzbinlerce insanın yaşadığı coşku hiçbir sanal miting ortamında yaşanamaz.
#1Türkiye, Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten Türk araştırmacılar, yer kürenin geçmişi ve geleceğine dair önemli ipuçları barındıran kıtada 8 farklı ülkeye ait bilim üssünü ziyaret etti. Şili, Rusya, Brezilya, Polonya, Arjantin, Uruguay, Bulgaristan ve Ekvator’un bilim istasyonlarında meslektaşlarıyla bir araya gelen Türk bilim heyeti, bir taraftan ortak bilimsel çalışma imkanlarını değerlendirirken Türkiye’nin kıtada kalıcı hale gelmesi amacını da güçlendirdi.
#Horseshoe AdasıTürkiye, Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten Türk araştırmacılar, yer kürenin geçmişi ve geleceğine dair önemli ipuçları barındıran kıtada 8 farklı ülkeye ait bilim üssünü ziyaret etti.
#Ulusal Antarktika Bilim SeferiTürk bilim insanları, Antarktika’da bulunan Ardley Adası’ndan alınmış göl suyu numunesinde yeni bir bakteri türü tanımladı. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adının verildiği bakteri, çevre kirliliğine karşı mücadelede çok önemli bir role sahip. Peki bakteri nasıl ortaya çıktı? Hangi sorunları çözecek? Araştırmayı yürüten beyin takımı ile konuştuk...
#SağlıkSağlık Bakanı Fahrettin Koca, 8. Türk Tıp Dünyası Kurultayı ve Tıp Tarihine/Ortak Geçmişe Vefa Ödül Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, "Health Türkiye markamızla ülkemizin sağlık turizmi alanında tercih edilmesini sağlayarak bu alanda merkez ülke konumuna gelmeyi amaçlıyoruz. Sağlığın yıldızı olduğumuzu Health Türkiye ile duyuracağız" dedi.
#Health Türkiye