Kocaeli’de Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı’na katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türk Antarktik Bilim Üssünün konsept tasarımını tamamladık. İstasyonu yaz-kış 12 ay boyunca çalışabilecek ve 50 kişiye ev sahipliği yapabilecek şekilde planladık. Böylece, sürekli olarak beyaz kıtadan veri alıp sizlerin nitelikli araştırmalar yapmasına imkan sağlayacağız” dedi.
#Bakan VarankSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde elde edilecek verilerin uluslararası bilimsel yayınlarla tüm dünyaya açılacağını belirterek, "Seferimiz kapsamındaki araştırmalar sayesinde kıtadaki fiziki varlığımızı perçinleyecek kalıcı Türk Antarktik Bilim Üssü çalışmalarında son aşamaya geçmiş olacağız." dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanlığıCUMHURBAŞKANLIĞI himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilen 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi heyeti yola çıktı. 24 kişiden olan heyet, İstanbul Havalimanı'ndan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından uğurlandı.
#AntartikaAntarktika'da 50 yılı aşkın süredir çalışmalar yürüten Türkiye, bu yıl düzenlediği 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ile kıtadaki araştırmalarında yeni bir döneme giriyor. Türkiye, yeni dönemde Antarktika Antlaşmalar Sistemi'nde "danışman ülke" olmayı ve kıtada bilim üssü kurarak çalışmalarını pekiştirmeyi planlıyor.
#AntarktikaAntarktika'ya Bilim Üssü Kurulması Projesi kapsamında düzenlenecek 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nin tarihi, lojistik ve hava şartlarına bağlı olarak 25 Ocak 2019 olarak belirlendi. Bu kapsamda, sefer için hazırlıklar başlarken "Beyaz Kıta"ya gidecek bilim insanları, temel ilk yardımdan yangınla mücadeleye, süratli bot kullanımından gemide yaşama kadar yoğun bir eğitime alındı.
#Antarktika SeferiSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 3’ncü Antarktika Bilim Seferi’nin 25 Ocak 2019 tarihinde başlayacağını açıkladı. Bu sefere 11 Türk bilim insanı ve 4 yabancı araştırmacının katılacağını ifade eden Bakan Varank, “Buraya gidecek heyetimiz orada ilk defa geçici Türk Bilim Üssü kurma çalışmalarını gerçekleştirecek” dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Antarktika'da kurulacak "Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü" için Horseshoe Adası'nın en uygun yer olarak değerlendirildiğini belirterek, "Üssümüzün kurulacağı yere ilişkin nihai karar, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından hazırlanacak fizibilite raporunun değerlendirilmesi sonrasında verilecek. 2019'da orada üssümüzü orada üssümüzü açmayı hedefliyoruz." dedi.
#AntarktikaAntarktika kıtasında Türk Bilim Üssü kurulması çalışmaları devam ediyor. 2017’de yapılan İlk Ulusal Antarktik Bilim Seferi’nin (TAE-1) ardından, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı organizasyonuyla planlanan İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi (TAE-2) için hazırlıklar tamamlandı. Araştırma çerçevesinde 40 Türk bilim insanı Ocak ayında sıcaklığın ortalama eksi 50 derece olduğu Antarktika kıtasına giderek kamp kuracak ve başta iklim değişiklikleri olmak üzere çeşitli bilimsel konularda çalışmalar gerçekleştirecek.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiTürkiye’nin Antarktika’da bilim üssü kurma çalışmalarına katkı sağlamak adına uluslararası işbirlikleri kapsamında Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), Antarktika’ya araştırmacı gönderiyor. Araştırma görevlisi Mert Bezcioğlu, bilimsel çalışmalarda görev alacak.
#Gebze Teknik ÜniversitesiBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Antarktika kıtasına düzenlenecek İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi'ne yönelik hazırlıkların sürdüğünü belirtti. Özlü, kıtaya kurulması planlanan Türk Bilim Üssü'nün ön fizibilitesinin, bu sefer sırasında tamamlanmasını hedeflediklerini söyledi.
#Bilim İnsanıTürkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kutup Araştırmaları Merkezi (PolReC) iş birliğinde, Antarktika'da kurulacak "Türk Üssü" çalışmaları kapsamında, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nden (MAM) Biyolog Dr. Evrim Kalkan, Bulgaristan Antarktik Üssü Enstitüsüne gönderildi.
#AntartikaYedi farklı üniversiteden akademisyenler ve TÜBİTAK araştırmacısından oluşan ekip 29 Mart Antarktika’ya doğru yola çıktı. İçinde iki kadın araştırmacının da olduğu 14 kişilik ekip üç hafta boyunca iklim değişikliği, deniz kirliliği gibi konularda araştırma yapacak.
#AntarktikaAntarktika 52 ülkenin bayrağı altında yönetiliyor. Şimdilik Türkiye bu ülkeler arasında değil. Söz sahibi olmak için ülkelerin bilimsel çalışmalar yapması şart. Bakanlıkların da desteklediği, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin öncülüğünde kurulan Kutup Araştırmaları Merkezi bunun için atılmış önemli bir adım. 5 yıl içinde Antarktika’da bir üs kurulması hedefleniyor.
#Seyahat