Yaz sezonuna girerken konutlarda kısa süreli kiralamaya getirilen düzenlemeye ilişkin yeni kanun, devremülklerin kiralanmasını ilgilendiriyor mu? Yazlığına, devremülküne akrabasını gönderenler var. Akraba mı, kısa dönemli kiracı mı? Bu nasıl kontrol edilecek? Prof. Dr. Özmen’e göre devremülkler bu kanuna tabi tutulamaz.
#Devremülk1 Ocak'tan itibaren uygulanmaya başlayan Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında konutunu tek seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle kiralayan ev sahipleri, apartman sakinlerinden onay alıp, gerekli evrakı hazırladıktan sonra e-Devlet üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yapacağı başvuruyla 'Turizm Amaçlı Konut' belgesine sahip olacak.
#Turizm Amaçlı KiralamaKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik" yürürlüğe girdi. Yönetmelikle beraber konutunu günlük veya haftalık olarak kısa süreli kiraya vermek isteyenlerin bazı kriterlere uyarak izin belgesi alması gerekiyor. İzin belgesi için binada bulunan diğer kat maliklerinin onayı da şart. Belge olmayan kiralama yapanları ise 1 milyon TL'ye varan cezalar bekliyor. Uzmanlar bu yönetmelik ile kısa süreli kiralama belgesi alamayanların evlerini kiralık olarak ilana çıkaracağı, bunun da kiralık arzını arttıracağı görüşünde. Bu durum kiralık fiyatlarında esnemeye sebep olabilir.
#KonutKONUTLARIN turizm amaçlı kiralanabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin belgesi alınmasını zorunlu hale getiren yasanın Resmi gazetede yayımlanmasının ardından gözler yasanın nasıl uygulanacağını düzenleyen yönetmeliğe çevrildi. Yönetmeliğin kasım ayı içerisinde yürürlüğe gireceği ifade edilirken, bugüne kadar yasal boşluktan faydalanarak kayıt dışı günübirlik ev kiralayanları panik havası sardı.
#AntalyaKira fiyatlarının yükselmesinin ardından kiracı olduğu evi, başkalarına günlük kiraya verip, kazanç elde edenlere 100 bin lira ceza kesilecek. 1 Ocak'tan itibaren uygulanacak yasayla; kiraladığı konutu günlük kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenlere de aynı ceza uygulanacak. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, "her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası verilecek. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler ile her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen ilk sözleşme tarihinden itibaren 1 yıl içinde aynı konutu 4 defadan fazla kiraya verenler hakkında 1 milyon lira idari para cezası verilecek" dedi.
#Günlük KiralıkKira fiyatlarının yükselmesinin ardından kiracı olduğu evi, başkalarına günlük kiraya verip, kazanç elde edenlere 100 bin lira ceza kesilecek. 1 Ocak'tan itibaren uygulanacak yasayla; kiraladığı konutu günlük kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenlere de aynı ceza uygulanacak. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, "her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası verilecek. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler ile her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen ilk sözleşme tarihinden itibaren 1 yıl içinde aynı konutu 4 defadan fazla kiraya verenler hakkında 1 milyon lira idari para cezası verilecek" dedi.
#Kiralık DaireKonutların Turizm Amaçlı Kiralanması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair Kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için, turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesi alınması zorunlu olacak.
#TurizmHÜKÜMET’in günübirlik evlerin kiralanmasına yönelik düzenlediği kanun teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yoğun itirazlara neden oldu. Muhalefet milletvekilleri ve MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, özellikle ‘binada tüm kat maliklerinden oybirliğiyle onay alınması’nı zorunlu kılan düzenlemeye “Uygulanamaz” diye itirazda bulundu.
#Plan Ve Bütçe KomisyonuKonutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne 'emekliye tek seferlik 5 bin liralık ödeme’ düzenlemesi de önergeyle eklenerek, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
#TBMMTurizm amaçlı kiralamada devre mülkler için yeni düzenleme yapıldı. Konutların turizm amaçlı kiralanması faaliyetlerinin düzenlenmesine ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre devre mülklerde malikler tarafından seçilen yönetim şirketi kısa süreli kiralama yapabilecek.
#TurizmSahte ilanla dolandırıcılığı engellemek için alınan önlemler yarıda kaldı. İlan girişinde ‘kimlik doğrulama zorunluluğu’ kasım ayında devreye girse de, emlakçıların yetki belgesini ve ilgili mülkü pazarlamak için aldığı yetkilendirme belgesini doğrulatacağı ikinci aşamaya henüz geçilmedi. Sitelerde hâlâ kaçak emlakçı ve sahte ilanlar olduğunu belirten sektör temsilcileri, tüketicinin korunması için ikinci adımın atılması gerektiğini söyledi.
#Sahte İlanUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, oltalama, bankacılık oltalama, zararlı yazılım ve siber saldırı başlıkları altında 330 binin üzerinde zararlı bağlantı tespit edilerek kontrollerinin yapıldığını ve altyapı seviyesinde erişim engeli getirildiğini açıkladı.
#Abdulkadir UraloğluBu yıl yazlık kiralamak da almak da bütçeleri zorlayacak. Bodrum’da ortalama metrekare satış fiyatı 200 bin liraya, haftalık 2+1 kirası ise 60 bin liraya çıktı. Ultra lüks sitelerde sezonluk kira 20-25 milyon lira. Çeşme ve Urla’da metrekare fiyatları 175-200 bin liraya ulaşırken, haftalık kira 35-50 bin seviyesinde. Antalya’da metrekare satış fiyatı 50-80 bin lira, haftalık kiralar ise 35-60 bin lira. Popüler adresler içinde en uygun kiralık evler ise Didim, Kuşadası ve Edremit’te.
#YazlıkTürkiye’de konut sahibi olmak isteyenler ve uygun fiyatla kirada oturmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Kredi faizlerindeki yükseklik konuta olan talebi düşürürken bir de kiralara getirilen yüzde 25’lik artış sınırı yatırımcıyı gayrimenkulden uzaklaştırıyor. Önümüzdeki dönem için konuta verilmesi planlanan uygun faizli kredi ve Temmuz ayından itibaren yürürlükten kalkacak olan kira artış sınırını uzmanlar değerlendirdi.
#KonutGAYRİMENKUL sektöründe en çok tartışılan konuların başında stok durumu geliyor. Konutta balon var mı, satılamayacak kadar çok mu konut üretiliyor, ya da üretim ihtiyacın gerisinde mi kaldı? İşte tüm bu soruların yanıtları için ‘önce ihtiyacın belirlenmesi gerektiği’ fikrinden yola çıkılarak, ‘İstanbul’un 10 Yıllık Konut Strateji Raporu’ hazırlandı. Rapora göre, İstanbul’un 2032’ye kadar 1 milyon 230 bin yeni konuta ihtiyacı var. Bu da yıllık ortalama 123 bin konuta denk geliyor.
#GAYRİMENKUL SektörüKiralara gelen sınırlama, kredi kısıtlamaları ve mevduat cazibesi konutu yatırım aracı olmaktan uzaklaştırıyor. İkinci el piyasada ilan sayısı artarken, konutlara alıcı bulmak zorlaşıyor. Ülke genelinde son bir yılda ortalama konut pazarlama süresi 60 günden 86 güne, İstanbul’da 61 günden 91 güne çıktı. Kiralık evde ise talep hâlâ canlı.
#Satılık KonutBilardo kompleksi, Tulumtaş Mağarası, Türk Tarih Yolu, Üniversiteliler Caddesi, tramvay projesi, fuar alanı gibi büyük ve vizyon yatırımlarla ilçenin imajını değiştirdiklerini söyleyen Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, “Gölbaşı’nın kapılarını dünyaya açtım. Gölbaşı artık kabuğunu kırdı. Artık eski Gölbaşı değil dünyaca bilinen bir Gölbaşı var” dedi.
#Gölbaşı Belediyesi