Turgor basıncı, bitki hücresinin suya konduktan sonra içine su aldığı bilinmektedir. Saf suya konan bitki hücrelerinin aldığı suyla şişmesine turgor basıncı denmektedir. Hücrelerin su alış verişini konu alan turgor basıncı sınavlarda da çıkabilmektedir. Ostomik basınç denen hücre özsuyu yüksektir. Bundan dolayı da dış ortamda bulunan suyun içe doğru hareketi gözlemlenmektedir. Turgor basıncı nedir? Nasıl artar ve nelere bağlıdır? Turgor basıncı bitkilerde ne işe yarar? İşte, tüm detaylar.
#AraştırmaOsmotik basınç, osmoz olayı sonucunda çözelti içerisinde yer alan ve meydana gelen su basıncı anlamına gelir. Su molekülleri var olandan daha az sulu ortama geçmek için yarı geçirgen olan zara basınç uygular. Bu basınç sonucunda çözünen moleküller zar içerisinden geçmez. Bu basınca osmotik basınç adı verilir. Osmotik basınç yükselmesi, osmotik basınç alçalması gibi durumlar da bu konunun dahilinde olan diğer konular olarak bilinir. Nasıl ve neden yükselir, alçalır gibi soruların cevabını sizler için derledik.
#Osmotik Basınç Nedir Ve Nelere Bağlıdır?TÜBİTAK’ın Popüler Bilim Kitapları serisinin son kitabı "Bitkisel Hayat", bitkilerle ilgilenen, araştıran ya da sadece merak eden herkesi aydınlatacak bir el kitabı. Okudukça bitkilerin oluşum özelliklerini, yaşam biçimlerini öğrenmekle kalmıyor, aynı zamanda bitkiler álemindeki canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan ilişkilerini de anlayabiliyorsunuz.