Güncelleme Tarihi:
Turgor Basıncı, bitkilerin suya bırakılarak saf suyu içine çekmesine denmektedir. Turgor basıncı, turgor olarak da ifade edilmektedir. Bitki hücrelerinde bulunan ostomik (özsu)basınç yüksektir. Dış ortamda bulunan suyun hücre içine doğru hareket etmesinden de hücre çeperine basınç uygulanmaktadır. Otsu bitkilerde suyun hücre duvarına basınç uygulaması sayesinde hücre genişlemekte ve gaz alışverişiyle terleme dengesi sağlanmaktadır.
Turgor basıncı, saf suya bırakılan bitkilerin içine aldığı suyun hücre çeperine uyguladığı basınçtır. Turgor basıncı olarak adlandırılan hücre çeperi basıncı otsu bitkilerde dik duruşlarıyla kolaylıkla gözlemlenebilmektedir. Turgor basıncı bitkilerde stomaların açılıp kapanmasını sağlamaktadır. Bitkilerin terlemesi ve gaz alış verişleri turgor basıncına bağlıdır. Böcekçil bitkilerde turgor basıncı böcek kapma işini kolaylaştırmaktadır.
Bitkilerde ve hayvanlarda farklı etki gösteren turgor basıncı, hayvanlarda da olumsuz etki yaratmaktadır. Bitkilerde Ostomik basınç denilen özsu yüksektir. dışardan alınan suyun etkisiyle daha da yükselmektedir. Suya konulan bitkilerde gözlemlenen turgor basıncı hayvanlar da da gözlemlenebilmektedir. Ayrıca bitkilerin kurutulma işlemi de turgor basıncına örnektir.
Nasıl Artar Ve Nelere Bağlıdır?
Turgor Basıncı, bitkilerin saf suya bırakıldığında hücrelere giren su oranının hücre çeperine basınç uygulamasıyla artmaktadır. Hipotonik bir ortama konan bitki hücreleri içine su almaktadır. Buna bağlı olarak koful hızla büyüyecektir. Bu büyüme stoplazmanın hücre duvarına itilmesini sağlamaktadır. Yani turgor basıncını artırmaktadır. Bitkilerde stomaların açılıp kapanmasını sağlayan turgor basıncı bitkilerde gaz alış verişi ve terleme kontrolü sağlamaktadır.
Bitkilerde turgor basıncı terleme ve gaz alışverişi dengesi sağlamaktadır. Hayvanlarda turgor basıncı hayvan hücrelerini olumsuz etkilemektedir. Maddelerin çepere uyguladığı basınca Ostomik basınç, Suyun çepere verdiği basınca ise Turgor Basıncı denmektedir. Turgor basıncı Hidrostatik basınç olarak da ifade edilmektedir.
Turgor Basıncı Bitkilerde Ne İşe Yarar?
Turgor basıncı, Otsu bitkilerde gözle görülebilir. Bu bitkilerin suya bırakıldığında hücrelerine giren su oranına bağlı olarak dik durabilirler. Bu durumu sağlayan etkene turgor basıncı denmektedir. Turgor basıncı bitkilerin gaz alışverişini ve terlemesini kontrol etmektedir. Hücreye giren suyun hücre zarını dışa doğru itme kuvveti turgor basıncıdır. Turgor basıncına hidrostatik basınç adı da verilmektedir. Bitkilerde turgor basıncı ya da baskısı stoplazmanın hücre çeperine itilmesini sağlamaktadır. Otsu bitkilerde bitkiyi dik tutan turgor basıncı, böcekçil bitkilerde de böcek kapma işlemine yardımcı olmaktadır. Turgor basıncının hayvanlarda da görüldüğü bilinmektedir.