TÜGEM haberleri sayfasında TÜGEM hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 84 TÜGEM haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kirayı yıllık isteyen ev sahipleri peşin ve aylık ödeme için iki farklı tarife oluşturdu. Hızla artan ‘tarifeli kira modelinde’ 12 ay peşin ödeme ile aylık ödeme arasındaki fiyat farkı yüzde 20’lere ulaştı. Ev sahibi bu yolla hem kirasını garanti altına almak istiyor, hem de toplu parayı mevduat ya da farklı yatırımlarında değerlendiriyor. İndirimi cazip bulan kimi kiracılar peşin ödemeyi kabul ediyor, bütçesi sınırlı olanlar ise bitmek bilmeyen talepler nedeniyle her geçen gün daha da zorlanıyor.
#Kiralık EvKiracıların tek sorunu istenen rakamlar değil... Ev sahiplerinin kiralama için aradığı kriterler ‘Bu kadarına pes’ dedirtiyor. Sadece memura evini verenler, kefil olmadan sözleşme imzalamayanlar, kredi notu ve maaş bordrosu isteyenler, kalabalık aile olmama şartı arayanlar, yıllık peşin kira talep edenler her geçen gün artıyor. Bu kriterler yüzünden özellikle özel sektör çalışanları ev bulmakta zorlanıyor.
#KiracıEv sahibi-kiracı kavgası bitmiyor. Zam oranı anlaşmazlıkları ve tahliye talebiyle açılan davalar rekor seviyeye ulaşırken, son aylarda yer gösterme kavgası da mahkemelik oldu. Yüzde 25 zam sınırı nedeniyle istedikleri kira rakamını alamayan kimi ev sahipleri mülklerini satışa çıkardı. Ancak bazı kiracılar müşterilere evi göstermek istemiyor. Evin gösterilmesi için açılan davalar ortalama bir yıl sürünce mülk sahipleri mağdur oluyor.
#Ev SahibiSosyal konut hamlesi emlak piyasasında dengeleri değiştirdi. Geçtiğimiz aylarda arzın sınırlı, talebin canlı olması nedeniyle fahiş fiyat artışları yapılmıştı. Bugünlerde ise milyonlarca kişi sosyal konuta yönelince talep geriledi. Böylece ‘köpük’ diye tabir edilen gerçek dışı fiyatlamada düşüş yaşanmaya başladı.
#Sosyal KonutHızla yükselen kiraların etkisiyle paylaşımlı odalara talep arttı. Bu yolla daha çok gelir elde etmeyi hedefleyen kimi ev sahipleri artık aile değil, bekar kiracı peşinde. Ranza doldurulan odalara 10 kişiye kadar kiracı kabul edilirken, ilanlara eklenen fotoğraflar evlerin yurda dönüştüğünü gösteriyor. Üstelik sadece öğrenciler değil, tek yaşayanlar da barınma ihtiyacını böyle karşılıyor. Uzmanlara göre vergi ve güvenlik sorunu oluşturan bu tip kiralamalar için düzenlemeye ihtiyaç var.
#Barınma SorunuSahte ilanla dolandırıcılığı engellemek için alınan önlemler yarıda kaldı. İlan girişinde ‘kimlik doğrulama zorunluluğu’ kasım ayında devreye girse de, emlakçıların yetki belgesini ve ilgili mülkü pazarlamak için aldığı yetkilendirme belgesini doğrulatacağı ikinci aşamaya henüz geçilmedi. Sitelerde hâlâ kaçak emlakçı ve sahte ilanlar olduğunu belirten sektör temsilcileri, tüketicinin korunması için ikinci adımın atılması gerektiğini söyledi.
#Sahte İlanKirayı yıllık isteyen ev sahipleri peşin ve aylık ödeme için iki farklı tarife oluşturdu. Hızla artan ‘tarifeli kira modelinde’ 12 ay peşin ödeme ile aylık ödeme arasındaki fiyat farkı yüzde 20’lere ulaştı. Ev sahibi bu yolla hem kirasını garanti altına almak istiyor, hem de toplu parayı mevduat ya da farklı yatırımlarında değerlendiriyor. İndirimi cazip bulan kimi kiracılar peşin ödemeyi kabul ediyor, bütçesi sınırlı olanlar ise bitmek bilmeyen talepler nedeniyle her geçen gün daha da zorlanıyor.
#Kiralık EvKentsel dönüşüme girmesi planlanan evlerin boş kalmasını istemeyen mülk sahipleri, 3 ay, 6 ay ya da bir yıl süreyle kiracı arıyor. İlanlarda evin dönüşüme gireceği, yani riskli olduğu açıkça belirtiliyor. Bütçesine göre ev bulamayanlar da kiralıyor. ‘Yıkım öncesi kiralık ilanları’ kira sorununun ne denli büyük olduğunu gösteriyor.
#Kiralık Ev İlanlarıİlan sitelerinde kimlik doğrulama zorunluluğu dün başladı. Yeni dönemin ilk saatlerinde yoğunluktan dolayı aksaklıklar yaşandı. Biz de sabah saatlerinde ilan sitelerine sahte gayrimenkul ve ikinci el araç ilanı vermeye çalıştık hatta başardık. Ancak, ilerleyen saatlerde e-Devlet’ten kimlik doğrulamamız istendi. İlk izlenimimiz; e-Devlet doğrulamasındaki sistemsel aksaklıkların giderilmesi ve mevcut yanıltıcı ilanların kaldırılmasının ardından, uygulamanın her iki sektörde de fiyat istikrarına pozitif katkı sağlayacağı yönünde.
#Gayrimenkul PiyasasıArtan faizler, BDDK’nın kredi kısıtlaması ve mevduatın cazibesi yatırım için ev alacaklara fren yaptırdı. İhtiyaç amaçlı alım yapıldığını ancak yatırımcıların piyasadan çekildiğini belirten sektör temsilcileri, “Konuta yatırım yapayım düşüncesi artık yok. Talep düşünce ikinci elde ev sahipleri indirim yapmaya başladı” dedi.
#KonutKiracıların tek sorunu istenen rakamlar değil... Ev sahiplerinin kiralama için aradığı kriterler ‘Bu kadarına pes’ dedirtiyor. Sadece memura evini verenler, kefil olmadan sözleşme imzalamayanlar, kredi notu ve maaş bordrosu isteyenler, kalabalık aile olmama şartı arayanlar, yıllık peşin kira talep edenler her geçen gün artıyor. Bu kriterler yüzünden özellikle özel sektör çalışanları ev bulmakta zorlanıyor.
#KiracıKonut satışları düşünce ev sahipleri geri adım atmaya başladı. ‘Alıcı pazarı’ döneminin başladığını belirten sektör temsilcileri son haftalarda ikinci el konut satışlarında pazarlık marjının yükseldiğini söyledi. Sıfır konut fiyatında ise maliyet kaynaklı artışın sürmesi bekleniyor.
#KonutEv sahibi-kiracı kavgası bitmiyor. Zam oranı anlaşmazlıkları ve tahliye talebiyle açılan davalar rekor seviyeye ulaşırken, son aylarda yer gösterme kavgası da mahkemelik oldu. Yüzde 25 zam sınırı nedeniyle istedikleri kira rakamını alamayan kimi ev sahipleri mülklerini satışa çıkardı. Ancak bazı kiracılar müşterilere evi göstermek istemiyor. Evin gösterilmesi için açılan davalar ortalama bir yıl sürünce mülk sahipleri mağdur oluyor.
#Ev Sahibi‘Boş evlere vergi gelecek’ beklentisi ev sahiplerini tedirgin etti. Hem vergi ödemek istemeyen hem de kiralamaya sıcak bakmayanların evlerini satışa çıkaracağını belirten sektör temsilcileri, evi dolu göstermek isteyenlerin sahte sözleşmeler yapabileceği konusunda uyarıda bulundu.
#Boş EvKira artışına gelen sınırlama ev sahiplerinin tercihlerini değiştirdi. Yüzde 25 zam sınırına takılmak istemeyen ev sahipleri kısa dönem kiracı aramaya başladı. Hem uzun süren tahliye süreçleri hem de piyasa değerinin altında kalan rakamlar nedeniyle kimi mülk sahipleri artık uzun dönemli kiralamaya sıcak bakmıyor. Kısa ve orta dönem kiralık ev ilanları hızla artarken, uzun dönem kiralık arayanların seçenekleri azalıyor.
#Ev Sahibi2 Temmuz 2023 ile 2 Temmuz 2024 tarihleri arasında kiracılara en çok yüzde 25 zam yapılacağı açıklandı. Uygulamadan memnun olmayan ev sahipleri zam sınırına takılmamak için ilanları geri çekti ve beklemeye geçti. Bugünlerde yapılan kiralamada yıllık artış dönemi uygulama kapsamında olacağı için 2 Temmuz sonrası bekleniyor. Kimi ev sahipleri de anlaşılsa dahi sözleşmeye ileri bir tarih yazarak yüzde 25 sınırından kaçıyor.
#KiracıYaz aylarının yaklaşmasıyla tatil planları yapılmaya başlandı. Tercihi yazlık kiralamak olanlar alternatifleri inceliyor. Ancak istenen rakamlar bütçeleri zorlayacak. Bodrum’da emlakçılar yaz aylarında 50 bin liranın altında kiralık yazlık bulmanın zor olacağını belirtiyor. Lüks sitelerde ise 1 ay için istenen rakam 6-7 milyon liraya kadar çıkıyor. Popüler bölgelerde sezonluk kiralama 1 milyon liranın üzerinde. Çeşme’de sezonluk kiralama için ortalama bedel 400 bin lira. Rusya, Ukrayna ilgisi sonrası fahiş kira artışı olan Antalya’da da müstakil ev kiraları 10 bin ila 150 bin arasında değişiyor. Daha ulaşılabilir fiyatlı seçenekler olması beklenen Didim’de aylık kiralar 25 bin liradan, Ayvalık’ta 30 bin liradan başlıyor. Erdek’te ise sezonluk kiralık için 30-40 bin lira isteniyor.
#DidimPandemide kalabalıklardan kaçış için güvenli liman görünen ‘tiny house’ tipi evlere ilgi, salgının gündemden düşmesiyle azalmıştı. Kahramanmaraş depremlerinin ardından özellikle İstanbul’da beklenen büyük deprem nedeniyle yeniden ‘küçük ev’ konseptine ilgi arttı. Satış firmalarının showroom’ları dolup taşıyor. Talebin 10 kat arttığı belirtiliyor. İşte tiny house piyasası hakkında bilmeniz gerekenler...
#Tiny HouseMersin merkezli 47 kurum ve kuruluş ile STK, depremlerin ardından zorunlu göçün 'sosyal afet' haline dönüştüğünün belirtildiği bir açıklama yayımladı. "Mersin, özel bir destek/statü kapsamına alınmalıdır. İki hafta gibi kısa bir süre içinde Mersin'in nüfusu yüzde 40'e yakın bir oranda artmıştır." denilen açıklamada Mersin'e 400 bin depremzedenin geldiği belirtildi.
#MersinMersin merkezli 47 kurum ve kuruluş ile STK, depremlerin ardından zorunlu göçün 'sosyal afet' haline dönüştüğünün belirtildiği bir açıklama yayımladı. "Mersin, özel bir destek/statü kapsamına alınmalıdır. İki hafta gibi kısa bir süre içinde Mersin'in nüfusu yüzde 40'e yakın bir oranda artmıştır." denilen açıklamada Mersin'e 400 bin depremzedenin geldiği belirtildi.
#MersinMilyonlarca kişi deprem bölgesindeki vatandaşların yaralarını sarmak için canla başla çalışırken, ne yazık ki bu acı üzerinden para kazanmak isteyenler de boş durmuyor. Başka illere göç eden mağdurların konut talebini gören fırsatçılar ev ve kira fiyatında yüzde 300’e varan artış yaptı. Emlak odaları ve sektör temsilcileri fahiş artış yapanlara aracılık etmeme kararı aldı. Tespit edilen artışlar da ihbar ediliyor.
#DepremKahramanmaraş merkezli deprem sonrasında 10 ilde konutlar yıkıldı ya da hasar aldı. Bu durumu fırsat bilen çevre illerdeki kiralık ev sahipleri kiraları 4 bin liradan 15 bin liraya kadar yükseltti. Ev fiyatları da orantısız olarak yükseliş gösterdi. Emlakçılar mal sahiplerinin fiyatları yükseltmesine tepki gösterirken TÜGEM Temsilcisi Ümit Mete "Ev tedarik edemiyoruz, çok afaki rakamlar var. Kiralar 5 binden 10 bine, 15 bine çıktı. 5 milyona satılan evler 15-20 milyon oldu, abartmıyoruz. Biz söylemeye utanıyoruz" dedi.
#DepremDaha dün bir bugün iki ama ‘fırsatçılar’ harekete geçti bile. “Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim” kampanyasının açıklanmasının ardından ilan sitelerinde ikinci el de dahil olmak üzere birçok evin fiyatına yüksek oranlarda (en az 500 bin lira civarı) zam yapıldı. Bakanlık kararlı, “Fırsatçılar projeye dahil olamayacak” açıklaması geldi, fiyat artışlarının önüne geçmek için de bir komisyon kurulacak, ekspertiz raporları oluşturulacak. Böylelikle ‘balon’ fiyatlamalara geçit verilmeyecek. Peki, kampanyanın piyasaya yansıması nasıl ve alınan kararların fiyatlamaya etkisi ne olur? Sordum.
#KonutGayrimenkul sektörünün en prestijli ödülü ‘GYODER Sign of the City Awards’ için geri sayım başladı. Yarışmanın sektöre tanıtımı amacıyla Ankara’dan sonra İzmir’de toplantı gerçekleşti. 31 Ocak’a kadar ‘www.signofthecity.com’ web sitesi üzerinden alınacak başvurulardan sonra değerlendirme sürecinin başlayacağı belirtildi. Alanında uzman jüri üyelerinin kapsamlı incelemesi sonrası sektörün yıldızları seçilecek. Ödüller Mayıs 2023’te düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.
#İzmirKiralık evi kendi yaşayacak gibi tutan kimi fırsatçılar, ev sahibinin haberi olmadan 3. kişilere daha yüksek fiyatla kiralama yapıyor. Kimi kiracılar da ev sahibinin onayı olmadan odalarını kiraya veriyor. Sözleşmede yetki verilmeden yapılan alt kiralama işlemlerinin geçersiz olduğunu belirten uzmanlar, bu yolla kiracı olanların mağdur olduğuna dikkat çekiyor.
#Ev SahibiDünyadaki 150 kenti kapsayan araştırmaya göre İzmir konut fiyat artışı sıralamasında üçüncü sırada yer aldı. Kentte son bir yılda ortalama konut fiyat artışı yüzde 150.9 olarak belirlendi. Yurtiçinde yapılan bir araştırmaya göre de il genelinde fiyat artışı yüzde 190’ı buldu. Ortalama metrekare fiyatı 15 bin lirayı aştı.
#İzmir