Gökyüzünde görsel şölen sunacak olan ve halk arasında 'yıldız kayması' olarak nitelendirilen meteor yağmurlarının en görkemlisi Perseid meteor yağmuru sürüyor. Perseid'in en yoğun görüldüğü gün ise bu yıl 12-13 Ağustos gecesi olacak.
#Yıldız KaymasıDün akşam saatlerinde gökyüzünde beliren sıralı ışıklar merak uyandırdı. Çok sayıda kentte görülen ışıklar sosyal medyada da gündem oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, saat 22.05 civarında görülen gökyüzündeki parlamaların, Starlink Leo Uyduları Güneş Panelleri'nden kaynaklandığını ifade etti.
#Mustafa VarankDün akşam saatlerinde gökyüzünde beliren sıralı ışıklar merak uyandırdı. Çok sayıda kentte görülen ışıklar sosyal medyada da gündem oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, saat 22.05 civarında görülen gökyüzündeki parlamaların, Starlink Leo Uyduları Güneş Panelleri'nden kaynaklandığını ifade etti.
#Mustafa VarankTÜRKİYE'nin en güneyindeki Antalya'da sahil kesiminde bahar havası yaşanırken, 2 bin 200 metre rakımdaki Saklıkent Kayak Merkezi'ne bu sabah kar yağdı. Saklıkent'ten kar fotoğraflarını paylaşan Vali Karaloğlu, ''Koronavirüs dünyayı soğutuyor'' diye yazdı.
#Saklıkent Kayak MerkeziDünya Güneş çevresindeki yaklaşık 1 milyar km’lik bir turunu daha tamamlamak üzere. Elbette hareket eden sadece Dünya değildi. Güneş de galaksi merkezi etrafında 1 yılda yaklaşık 6 milyar km yol aldı. Ay Dünya etrafında nerdeyse 12 tur tamamladı. Birkaç gün sonra 2017 yılına elveda deyip yeni yılı karşılayacağız. 2018 yılında Dünya taze bir tura daha başlayacak. Peki 2017 yılında Dünya’da uzay bilimlerinde ne tür gelişmeler oldu? Bu yazıda 2017 yılında gerçekleşen önemli olduğunu düşündüğüm birkaç uzay olayının listesini bulacaksınız.
#UzayTürkiye’de astronomi biliminin halini tartıştığımız yazı dizisinin ilk 2 bölümünde ülkemizdeki astronomi bölüm başkanlarının, Tübitak Ulusal Gözlemevi müdürü ve Türk Astronomi Derneği başkanının görüşlerine yer verdik. Ülkemizde astronomi biliminin yaşadığı sorunları ve kazanımları ortaya koymaya çalıştık. Yazı serisinin 3. ve son bölümünde ise astronomi öğrencisi veya henüz mezun olmuş genç astronomların hazırlanan 10 soruluk ankete verdikleri yanıtları değerlendireceğiz.
#TürkiyeTürkiye’de astronomi biliminin durumunu gözler önüne seren yazı dizisinin 2. kısmı Akademisyenler Konuşuyor röportajlarla devam ediyor. Yazı dizimizin bu bölümünün konukları Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölüm başkanı Prof. Dr. Selim Osman Selam (SS), Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölüm başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük (İK) ve Tübitak Ulusal Gözlemevi müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık (HK). İlk bölümdeki sorularımıza onların da yanıt vermesini istedik.
#AstronomiBu yazı dizisi ile Türk Uzay Ajansı kurma çalışmalarının sıklıkla dillendirildiği şu günlerde ülkemizin uzay bilimlerinde nerede olduğunu okuyuculara aktarmayı amaçlıyorum. Bildiğimiz gibi birçok ülke uzay bilim ve teknolojilerine ciddi miktarlarda yatırım yapıyor. Bir süredir daha da artan bir sesle #gelecekuzayda dememin nedeni de budur. Bu yazı ile ülke olarak biz bu geleceğin neresindeyiz öğrenmiş olacağız.
#AstronomiANTALYA’da TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’ndeki (TUG) en büyük teleskop olan Ruslara ait RTT150’nin kubbesinde, etraftaki mermer ocaklarından yayılan tozların biriktiği ortaya çıktı. Bu tozların derin uzay gözlemlerinin yapıldığı teleskobun aynasına zarar verdiği kaydedildi.
#AntalyaTUBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) tarafından yılın en önemli gök olaylarından biri olarak kabul edilen 'Süper Ay' tutulması gece saatlerinde gerçekleşti. Ay'ın Dolunay şeklinde Dünya'ya en yakın konumunda olduğu sırada gerçekleşen bu gök olayı, Dünya'nın Güneş'le Ay arasında kalmasıyla oluştu. Dünya'nın gölgesinde kalan Ay kızılımsı bir renge büründü. Saat 03.10'da başlayan tutulma saat 05.57'de 'Tam Ay tutulması' olarak gerçekleşti.
#'Süper Ay'<B>Bu</B> haftaki kapak konusu ilgimi çekti ama okudukça üzüldüm ve en sonunda kızdım. Yalanın normal bir şey olduğu ve kendimiz için faydalı (yada gerekli) olduğu öne sürüldü, ama bu gerçek değil. Tabii ki başlığınız gibi ‘Hepimiz yalancıyız’, ama bu iyi bir şey mi, kötü bir şey mi? Benim katımda sadece kötü bir şey değil, hayatımıza, ailemize hatta ülkemize yalan söylemek zarar verir.
Avrupa ve Türkiye’nin en büyük teleskopunun kurulu olduğu Doğu Anadolu Gözlemevi’nin (DAG) eteklerinde gökyüzü şöleni yaşandı. 10 bin kişinin teleskoplarla gökyüzünü izlediği şenliğe katılan 12 yaşındaki en genç Hürriyet Seyahat gezginimiz Bilge Altan 3 gün süren etkinlikten izlenimlerini yazdı.
#HürriyetErzurum’da Avrupa ve Türkiye’nin en büyük teleskopunun bulunduğu Doğu Anadolu Gözlemevi’nin (DAG) eteklerinde gökyüzü şöleni yaşandı. Üç gün süren Erzurum Gökyüzü Gözlem Etkinliğinde yaklaşık 10 bin kişi, teleskopların başına geçerek gökyüzünü izledi.
#UzayAy’ın kraterleri, binlerce ışık yılı uzaklıktaki yıldızların dansı, Satürn’ün halkaları... 3 bin yıl önce de bugün de önemli bir gökyüzü gözlem noktası olan Diyarbakır’daki Zerzevan Kalesi’nde TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin düzenlediği etkinliğe katıldım. 32 teleskopun yardımıyla yıldızlar ve gezegenler arasında dolaşıp durdum.
#Hürriyet