Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla 'gizli tüberküloz' vakalarına dikkat çekti. Son yıllarda pek çok tıp branşı tarafından romatizma gibi toplumda yaygın hastalıklar da dahil sıkça kullanılmaya başlanan bağışıklık baskılayıcı tedaviler nedeniyle de gizli tüberküloz vakaları arasından çıkan aktif 'hasta' sayısının artmaya başladığını söyledi.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla 'gizli tüberküloz' vakalarına dikkat çekti. Son yıllarda pek çok tıp branşı tarafından romatizma gibi toplumda yaygın hastalıklar da dahil sıkça kullanılmaya başlanan bağışıklık baskılayıcı tedaviler nedeniyle de gizli tüberküloz vakaları arasından çıkan aktif 'hasta' sayısının artmaya başladığını söyledi.
#TüberkülozYüzyılın salgın hastalığı Covid-19’un ardından çok sayıda insanı etkileyen ve ölümüne neden olan ikinci önemli bulaşıcı hastalığın tüberküloz olduğunu biliyor muydunuz? Halk arasında ‘verem’ olarak da adlandırılan tüberküloz hastalığı dünyada her yıl milyonlarca kişinin kapısını çalıyor. Covid-19 pandemisinin tüberkülozun tanı ve tedavisini son derece olumsuz etkilediğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tülin Sevim, tüberkülozun en sık görülen 6 önemli belirtisini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#TüberkülozTüberküloz hastalığının belirtileri ve nasıl bulaştığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tedirgin edici açıklamasıyla merak konusu oldu. Tüberküloz, yani verem hastalığı, DSÖ’den yapılan açıklama ile gündeme geldi. Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs nedeniyle dünyada tüberküloz kaynaklı ölümlerin son 10 yıl içinde ilk defa artış gösterdiğini ve 30 ülkede etkisini giderek artırdığını açıkladı. Peki, solunum yoluyla akciğerlere yerleşerek insan sağlığını tehdit eden tüberküloz (verem) nedir, belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır ve tedavi edilebilir... Tüm bu soruların yanıtlarını İzmir Tınaztepe Üniversitesi Galen Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Onur Fevzi Erer anlattı:
# 1 Ocak 2017Dünya Sağlık Örgütü’nün çalışmaları başta olmak üzere farklı araştırmalar Covid-19 salgınının verem hastalığı ile savaşı olumsuz etkilediğini ortaya koydu. Son bir yılda verem nedeniyle tanı koyulan hasta sayısı azaldı. Bunun nedenlerinin başında ise hastaların sağlık kurumlarına Covid-19 nedeniyle başvurmaması ya da sağlık kurumlarının Covid-19 dışındaki hastalara yeterli zaman ayıramaması geliyor.
#TüberkülozPandemi hastanesi olarak hizmet vermesi planlanan ve 35 günde restorasyonu tamamlanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde açılışı gerçekleştirilen Dr. İsmail Niyazi Kurtulmuş Hastanesi (Tarihi Hadımköy Askeri Hastanesi) ilk hastalarını almaya başladı. Tarihi hastanenin acil servisine son 24 saatte 15 hasta muayene olmaya geldi. Havadan drone ile görüntülenen hastaneye günlük 100 kişinin muayene için gelmesi bekleniyor.
#Hadımköy HastanesiResmi kurumların verilerine göre, dünyada her gün 30 bin kişi tüberküloza yakalanırken yaklaşık 4 bin 500 kişi de bu hastalık nedeniyle yaşamını kaybediyor. Tüberküloz, halk arasında 'verem' olarak da adlandırılıyor. Peki, Tüberküloz nedir? Tüberkülozun belirtileri neler?
#Tüberküloz Nedir?Günümüzde kalabalıklaşan ortamların ve hijyen kurallarına uyulmamasının, verem vakalarında artışa sebep olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Ergi Hysi, “Dünyada özellikle gelişmekte olan ülkelere her yıl yaklaşık 10 milyon yeni tüberküloz hastası ekleniyor. Bunların 2 milyara yakını ölümle sonuçlanan vakalardır” ifadelerin kullandı.
#TüberkülozYapılan araştırmalar sonucunda; verem (tüberküloz) mikrobunu, Dünya nüfusunun dörtte birinin taşıdığı belirlenmiştir. Ülkemizde "ince hastalık" olarak da bilinen tüberküloz ile bir dönem yapılan ciddi mücadeleler sonrasında yüzde 90 oranlarında başarılı olunmuştur. Fakat buna rağmen verem, hafife alınmayacak kadar önemli ve ciddi bir hastalıktır. Peki bu kadar yaygın olarak görülen tüberküloz nasıl bulaşır? Hastalığın bulaşması önlenebilir mi? Bulaşması halinde yapılabilecekler nelerdir?Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melahat Bekir Külah, anlattı.
#Genel Sağlıkİzmir'de, bir özel hastanede140 TL'lik hastane girişi ücretini verene kadar tedavi edilmediği iddiaedilen ve bir müddet sonra da hayatını kaybeden 30 yaşındaki tüberkülozhastası Rabia Çiçek’in ablası, hastanede yaşanan dehşet anlarınıanlattı. Abla Tuba Piren, "O sedyenin üstünde o odada acılar içerisindebağıra bağıra öldürdüler kardeşimi. Onlar birer katil" dedi. İzmir'de, tüberküloz hastası 30 yaşındaki Rabia Çiçek,rahatsızlanınca başvurduğu hastane tarafından ağrıların psikolojikolduğu ifade edilerek evine gönderildi. Ağrıların bir kez daha artmasıüzerine özel bir hastaneye başvuran talihsiz kadın, iddialara göre bukez de 140 TL'lik giriş ücretini veremediği için tedavi altına alınmadı.Girişi ücretinin verilmesinin ardından müdahale edilen genç kadın birmüddet sonrada hayatını kaybetti. Kardeşinin hastanede acı çeke çekeöldüğünü söyleyen Rabia Çiçek’in ablası Tuba Piren, "Her şeyi söylediğimhalde o sedyenin üstünde o odada acılar içerisinde bağıra bağıraöldürdüler kardeşimi. Öldürdüler kızımı. Yanlış ilaç mı verdiler,bakımsızlıktan mı bilmiyorum. Onlar birer katil. Sadece sancısı vardı.Tıp aciz mi? Kanser olsa bu kadar erken ölmezdi" diye konuştu. Öte yandan Sağlık Bakanlığının da olayla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi.
#Rabia Çiçekİzmir'de özel bir hastanede 140 TL'lik hastane girişi ücretini verene kadar tedavi edilmediği iddia edilen ve bir müddet sonra hayatını kaybeden 30 yaşındaki tüberküloz hastası Rabia Çiçek’in ablası, yaşanan dehşet anlarını anlattı. Abla Tuba Piren, "Sedyenin üstünde o odada acılar içerisinde bağıra bağıra öldürdüler kardeşimi" dedi.
#İzmirİzmir'de, tüberküloz hastası olan 30 yaşındaki Rabia Çiçek, rahatsızlanınca başvurduğu hastane tarafından ağrıların psikolojik olduğu ifade edilerek evine gönderildi. Ağrıların bir kez daha artması üzerine bir başka hastaneye başvuran kadın, iddialara göre bu kez de 140 TL'lik giriş ücreti olmadığı için müdahale edilmedi ve bir müddet sonrada hayatını kaybetti. Hastaneler konuyla ilgili açıklama yapmadı.
#Hastane