Dünyanın önde gelen pamuk üreticileri kuraklığın etkisiyle rekoltede rekor düşüş beklerken kuraklık, Türkiye’de de tekstil sektörünün gündemine girdi. Hazirandan bu yana konfeksiyon ve tekstil siparişlerinde daralma gözlenirken üretici ülkelerin hammaddeleri elinde tutmaya başladıkları belirtiliyor. Sektör temsilcileri, kısa vadede tedarik sorunu yaşanmasa da orta ve uzun vadede olası sorunların önüne geçmek için yeni bir ‘Türkiye Pamuk Standardı’ oluşturulması gerektiğine dikkat çekiyor.
#TekstilÖzbekistan pamuğuna, 300’den fazla global markanın 2011’den bu yana uyguladığı yasak geçtiğimiz mart ayı itibarıyla kaldırıldı. Dünyanın altıncı büyük üreticisi olan ve bir zamanlar dünya pamuk ihracatında ikinci sırada yer alan Özbekistan’ın geri dönüşü, Türkiye’de tekstil ve hazırgiyim sektörünü de ikiye böldü. Özbekistan’ın tekstil sektörü odaklı büyüme stratejisi, yetkililere göre Türk tekstil sektörünü etkileyecek başlıca konulardan biri olacak.
#PamukTTTSD Başkanı Vehbi Canpolat: "Hedefimiz gün geçtikçe daha katma değerli ürünler üreterek, kendi tasarımlarımız ve desenlerimizle dünya modasında söz sahibi olmak. Bu konuda ülkemize ve sektörümüze güvenimiz tam. Sektörümüzü hep ileri götürmeye yeni yönetimimizle koşturmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.
#TTTSDİki yılda bir düzenlenen ve bu sene 5’incisi gerçekleştirilen InterDye & Textile Printing Eurasia Fuarı’nın açılışında sektörün hammadde tedariğinin önemine vurgu yapan Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği (TTTSD) Başkanı Vehbi Canpolat, “Bu fuar tekstil terbiye sektörü için çok önemli. Tekstil terbiye sektörü olarak bu fuarı ana hammadde olan boya kimyasal kısmında dünyaya açılma kapısı olarak görüyoruz. Bu nedenle her yıl daha da globalleşerek, bu yıl Hindistan, Çin, Pakistan, İsviçre, İtalya, İspanya, Endonezya gibi 17 farklı ülkeden 116 olan katılımcı firma sayımızın 2 katına çıkacağına inanıyoruz” dedi.
#Kimsayascılar50 yıl önce tekstil sektörüne adım atan Elazığlı Canpolat ailesi, bugün Çorlu, Kahramanmaraş ve Kırklareli’ndeki 3 fabrikada ürettiği iplik ve kumaşlarla 270 milyon liralık ciroya ulaştı. Migiboy Tekstil isimli şirketle ürettiği ipliğin yüzde 95’ini iç piyasaya satan Canpolat ailesi, kumaşı ise 20 ülkeye ihraç ediyor.
#Gazetehaberleri