Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor. Yurdun batısında toz taşınımı etkili olacak. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Orhan Şen, toz taşınımı beklenen illeri uyararak "Buradaki değer 250'nin üzerine çıkarsa maske takılması gerekiyor. Yağan tozu Teneffüs yoluyla almamamız lazım" dedi.
#Orhan ŞenAğırlıklı battaniyeler, vücut üzerinde yarattığı rahatlatıcı baskı sayesinde uyku kalitesini artırdığı, uyku süresini uzattığı, uykusuzluk veya kaygı sorununu azalttığına inanan pek çok yetişkin tarafından kullanılıyor. Üretici firmaların birçoğu bebekler, hatta yeni doğanlar için giyilebilir battaniye ve kundaklar da dahil olmak üzere ağırlıklı uyku ürünleri pazarlıyor ama söz konusu çocuklar olunca çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Yetişkinler için herhangi bir zararı olmayan bu ürünler, bebek ve çocuklar için olumsuz etkilere neden olabilir.
#Bebek Bebek SağlığıSon yıllarda oldukça popüler olan ve pek çok yetişkin tarafından kullanılan ağırlıklı battaniyeler artık giyilebilir battaniye ve kundak şeklinde çocuklar için de üretiliyor. Ancak bu ürünlerin güvenli olduklarına dair çok az kanıt var ve bu konu uzmanları alarma geçirdi. Çocuk doktorları bu ağırlıklardaki hafif baskının bile bebekler için tehlikeli olabileceği konusunda aileleri uyarıyor.
#BebekALERJİK hastalıklar, aşırı duyarlılık ile karakterlidir. Bir kişinin polen, toz akarları, ilaç, gıda, arı zehiri gibi alerjenlere karşı normalde vermemesi gereken bir tepki vermesidir. Bu tepkiyi veren kişinin bağışıklık sistemidir. Bunların bir kısmı kişinin ani ölümüne yol açabilir. Arı, ilaç ve gıda alerjisi alerjik şoka (anafilaksi) sebep olup, dakikalar içinde kişiyi öldürebilir. Bir kısım alerjik hastalıklar ise sık olarak görülür, insanların önemli bir kısmını etkiler. Alerjik nezle ve kurdeşen (ürtiker) bu özelliğe sahiptir. Bu hastalıklar kişilerin hayat kalitesini, okul ve iş başarısını olumsuz etkiler. Alerjik astım ise kronik seyirli olup hastanın hayatını riske sokar. İç Hastalıkları Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kokuludağ, bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi:
#1Burun akıntısı oldukça can sıkıcı olabilir. Hava değişikliği, grip veya diğer dış etkenlerden kaynaklanabilir. Oldukça bulaşıcı olabilir ve yaygın semptomlarından bazıları aşırı hapşırma, öksürme, boğaz ağrısı ve hafif baş ağrılarıdır. Peki, burun akıntısına neler iyi gelir ayrıntıları ile derledik.
#Burun Akıntısıİlkbaharın ısınan havası, enerjimizi artırıp içimizi ısıtsa da, polenleri ve alerjik dönemi de beraberinde getiriyor. Yaşam alanlarımızı daha sağlıklı bir ortama dönüştürmek ve kış aylarının yorgunluğunu üzerimizden atarak tertemiz bir eve merhaba demek için Dyson, derinlemesine temizliğe dair ipuçları paylaşıyor.
#DysonAlerji, çoğu insan için zararsız nitelikte olan maddeler bazı insanlar için zararlı ve rahatsız edici olabilmektedir. Alerji etkisi yapan maddeler genellikle alerjen olarak ifade edilir. Bu alerjen maddeler evcil hayvanlar, toz akarları, polen, böcekler, bazı ilaçlar ve bazı gıdalarda bulunmaktadır. Çoğu insan maruz kaldığı bu alerjik hastalıklar hakkında daha pek çok konuyu merak etmektedir. Bu bakımdan sizin için Alerjik hastalıklar nelerdir ve neden olur? Alerjik hastalıklara hangi bölüm bakar, belirtileri ve tedavileri nelerdir detaylarıyla derledik.
#SağlıkDünyadaki tüm evlerde bulunan tozun gerçek zararlarını kaçımız biliyoruz? Bulunduğunuz odaya bakın, muhtemelen belirgin tozları göreceksiniz. Ya göremedikleriniz? Evlerimizdeki tozun çoğunluğunu içeren ve çıplak gözle göremediğimiz, sağlığımızı olumsuz etkileyen partiküllerin mevcut olduğunu da unutmayın!
#DysonSonbaharın gelmesiyle birlikte hava sıcaklıkları hissedilir derecede düştü. Kaşıntı, hapşırma ve nefes darlığı gibi bazı alerji belirtilerinde de artışlar yaşanıyor. Alerjilerin bu denli artmasındaki en önemli etken ise mikroskop altında görülebilen 250-350 mikrometre büyüklüğündeki toz akarları… Peki bu canlılardan korunmak için hangi önlemleri almak gerekiyor?
#Sonbahar AlerjisiAlerji durumunda vücut bir besine veya maddeye karşı tepki verir. Toplumda pek çok kişi bu sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Ayrıca besin alerjisinin aynı sıra özellikle mevsim geçişlerinde polen ve bahar alerjisi de görülmektedir. Alerjiye iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle evde çözüm üretilebilir. Peki alerji nasıl geçer? Evde alerjiye ne iyi gelir? İşte alerjinin nedenleri ve evde alerjiye iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemler...
#Alerjie Ne İyi GelirYüz alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Yüz alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri içeriğimizde okuyabilirsiniz. Yüz alerjisi nedir ne gibi komplikasyonlara sahiptir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Yüz Alerjisi NedirGöz kapağı alerjisi, göz kapağı üzerinde ya da çevresinde cildin tahriş, kuru ve kaşıntılı olması durumudur. Göz kapağı alerjisi, göz kapaklarında lokalize olarak görülen ve egzamaya benzeyen bir çeşit enflamatuar cilt hastalığı olarak tanımlanabilen bir rahatsızlıktır. Göz kapağı alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Göz Kapağı AlerjisiGenel olarak, her birimiz evimizin olabildiğince güzel görünmesini ve kokmasını sağlamaya çalışıyoruz. Alanımızın temiz ve güvenli olmasını istiyoruz. Peki evinizde farkında olmadan kirliliğe sebep olan çok sayıda eşya olduğunu söylesek ne düşünürdünüz?
#Evi Kirleten ŞeylerPandemi nedeniyle evlerimizde geçirdiğimiz süre artarken, kış mevsiminin de gelmesiyle ısıtma sistemleri devreye girdi. Bu süreçte evimizi dış ortamdaki kirleticilere de kapattığımızı düşünürken, gerçekte bu kirleticileri de evimize kilitliyor ve gün içerisinde soluduğumuz havanın kalitesini etkileyecek faaliyetlerde bulunuyoruz. Isıtma sistemleri havayı kuruturken; koltuklarımız, minderlerimiz ve yataklarımızdaki toz, toz akarları ve küfler, zemin ve yüzeylerimizdeki toz partikülleriyle birbirine karışıyor.
#DysonAlerjileri ilkbahar ve yaz aylarında en çok tetikleyen şey polenler olsa da kış aylarında da bizleri bekleyen başka bir alerjik tehdit var. Kışın soğuk havalarda zamanımızın çoğunu iç mekanlarda geçirmeye başladıkça yüksek düzeylerde iç mekan alerjenlerine maruz kalabiliyoruz. Peki bu kış alerjilerine ne sebep oluyor, kış alerjileri nasıl tedavi ediliyor?
#Kış AlerjileriHepimizin evlerimizde olduğu bugünlerde, bahar da yüzünü göstermeye başladı. Vaktin tamamı evde geçince, kuşkusuz evlerimizin temizliği daha da büyük önem kazanıyor. Yaşam alanlarımızı daha sağlıklı bir ortama dönüştürmek ve kış aylarının yorgunluğunu üzerimizden atarak tertemiz bir döneme merhaba demek için Dyson derinlemesine temizliğe dair ipuçları paylaşıyor.
#DysonKoronavirüs salgını nedeniyle milyonlarca insan evine kapanırken, diğer yandan bulunulan ortamın hijyeninin sağlanması hiç olmadığı kadar önemli bir hale geldi. Bu anlamda teknoloji üretcisi Dyson'ın Ayrılma Sistemleri Mühendisi Jonathan McGaughey, iç mekan hava kirliliği ve dolayısıyla son teknolojinin bu sorun için sunduğu çözümleri anlattı.
#DysonGün boyu temiz ve taze havanın girmediği ortamlar birçok hastalığa davetiye çıkarır. Peki, insanların yaşadığı, çalıştığı ve sosyalleştiği mekanlar nasıl temizlenmelidir? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Celal Karlıkaya, yaşadığımız kapalı ortamların havasını temizlemek için alınabilecek önlemleri anlattı.
#KimyasalAlerji denilince akla daha çok bahar ayları ve polenler geliyor. Ancak alerji sadece bahar ayları değil yılın her mevsimi yaşanabiliyor. Özellikle alerjik bünyeli kişilerin ev ortamında alacakları önlemler yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçebiliyor. Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Attila Saygı, alerjiden korunmanın yolları hakkında bilgi verdi.
#Alerji Neden OlurTürkiye’de her üç-dört kişiden biri alerjik hastalıklardan etkileniyor. Modern yaşamın getirdiği yeni alışkanlıklar ve yaşam biçimleri özellikle çocuklarda alerji görülme oranlarını arttırdı. Ev ortamında solunan havaya karışarak bronşlara kadar inen mite’lar, alerji ve buna bağlı olarak astımı tetiklerken çocuklarda uyku ve gelişim bozukluğundan, huzursuz ve sinirli davranışlara kadar pek çok soruna yol açıyor.
#Çocuk