Toprak kayması neden olur? sorusu, Erzincan İliç'te altın madeni bölgesinde meydan gelen heyelanla gündemde yer aldı. Zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yer çekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketi olarak adlandırılan toprak kayması heyelan olarak da biliniyor. Yeryüzünde çok sık meydana gelen ve çok yaygın bir kütle hareketi olan heyelanlar, yağış, eğim ve killi topraklar gibi nedenlerle meydana geliyor. Toprak kaymasına yönelik alınacak önlemler arasında zemin sertleştirilmesi v.b çalışmalar yer alıyor. Peki, toprak kayması neden olur, nedir? Erzincan İliç'teki toprak kaymasının nedeni ne? İşte, heyelanla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Toprak Kayması NedirErzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan heyelan sonrası toprak altında kalan 9 maden işçisi için ara kurtarma çalışmaları sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar son durumu aktarırken, 'Heyelan riski devam ediyor. Halk sağlığına zarar vermeyecek şekilde ölçümler sürüyor.' dedi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise 'Sabırlı ve Mangal açık ocağındaki faaliyetlere ara veriyoruz.' ifadelerini kullandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da olayda ihmal ve kusuru olan kim varsa hukuk önünde hesabını vereceğini vurguladı. Bakan Özhaseki ise olay sonrası bölgeye ilk anda sağlık sebepleri ile gelemediğini belirtirken, '8 saat süren bir operasyon geçirdim. Her gün topraktan numune alacağız, havadaki çalışmaları sürdüreceğiz.' dedi.
#ErzincanSel, heyelan ve taşkınlara yönelik araştırmalarda; yoğunluktaki çay bitkisinin kök derinliğinin toprak bütünlüğünü sağlayamaması, yanlış arazi kullanımı ve kontrolsüz ağaç kesiminin, heyelan riskini arttırdığı ortaya kondu. Prof. Dr. Ayberk Kaya, “Yaptığımız en büyük tespitlerden biri, ağaçların kontrolsüz biçimde kesilerek çaylık arazilere çevrilmesidir. Çay bahçeleri bu alanlarda önleyici değil de tetikleyici bir rol almaktadır” dedi.
#Doğu KaradenizSel, heyelan ve taşkınlara yönelik araştırmalarda; yoğunluktaki çay bitkisinin kök derinliğinin toprak bütünlüğünü sağlayamaması, yanlış arazi kullanımı ve kontrolsüz ağaç kesiminin, heyelan riskini arttırdığı ortaya kondu. Prof. Dr. Ayberk Kaya, “Yaptığımız en büyük tespitlerden biri, ağaçların kontrolsüz biçimde kesilerek çaylık arazilere çevrilmesidir. Çay bahçeleri bu alanlarda önleyici değil de tetikleyici bir rol almaktadır” dedi.
#RizeDünyada oluşabilecek çok fazla sayıda doğal afet bulunur. Bu doğal afetler arasında heyelan da yer alıyor. Heyelanın ne olduğu ve ne şekilde oluştuğu insanlar tarafından merak edilerek araştırılan konular arasındadır. Heyelan nedir, nerede ve hangi bölgelerde oluşur? Heyelan nedenleri hakkında bilgileri sizler için derledik.
#Heyelan Nedir Nerede Ve Hangi Bölgelerde Oluşur?Dünyada gerçekleşen bazı doğa olayı bulunuyor. Bu doğa olayları insanları olumsuz yönde etkileyebiliyor. Erezyon bu doğa olayları arasında yer alıyor. Erezyonun nasıl oluştuğu ve en çok nerelerde görüldüğü merak edilen bir konudur. Erezyon nedir, nerede ve hangi bölgelerde oluşur? Erezyon nedenleri hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
#Erozyon Nedir Nerede Ve Hangi Bölgelerde Oluşur?Çin ve Hindistan’dan yeni dönen ekonomiden sorumlu eski devlet bakanlarından Işın Çelebi, dünyada ekonomik sistemde büyük bir depremin ayak seslerinin duyulduğunu, kapitalizmin çözüldüğünü söylüyor. “Dünya kapitalizmden sonraki düzene hazırlanıyor” diyen Çelebi, bölgesel savaşların da tesadüf olmadığını vurguluyor.
#GazetehaberleriGelişmiş ülkelerin gündeminden hiç düşmeyen gıda güvenliği sorunu nihayet bizde de hak ettiği ilgiyi görmeye başladı. Bu çok iyi, çünkü güvenli gıda tüketimi, en az sağlıklı besin seçmek kadar önemli bir konu. Hangi gıdalar güvenli, yiyeceklerimizi pişirip saklarken nelere dikkat etmeliyiz merak ediyorsanız, işte bilmeniz gerekenler...