Tik, istem dışı ve ani olarak ortaya çıkan belli bir amacı olmayan kas kasılmalarına denir. Motor veya ses çıkarma şeklinde görülür. Motor tikler yani hareket tikleri burun kaldırma, dudak kenarlarının çekilmesi, boyun bükme, ses tikleri ise, boğaz temizle, burun çekme olarak görülmektedir. Genellikle 7-12 yaş arasında görülen çocuk tiklerinin önemini Dr. Mehmet Yavuz, sizler için anlattı…
#Çocuk PsikolojisiGünümüzde modern yaşamın yol açtığı sorunlar son yıllarda çocukları da etkisine alıyor. Onlardan biri de tikler! Aileler çocuklarında baş gösteren ve fiziksel olarak da sıkıntıya yol açan çeşitli istemsiz davranışlar nedeniyle uzmanların kapısını artık daha sık çalıyor. Peki sürekli göz kırpmaktan diş gıcırdatmaya, tırnak yemeden kafa sallamaya dek bir çok istemsiz davranışa neler yol açıyor? Ailelerin hangi hataları bu sıkıntıları artırabiliyor?
#Tik TedavisiTik bozuklukları olarak adlandırılan ve bir diğer adıyla Tourette Sendromu olarak bilinen bu hastalık, en yaygın olarak 3 ila 9 yaş aralığında olan çocuklarda görülen bir durumdur. Bu belirtiler ilk olarak genel olarak kafa ve boyun bölgelerinde görülmektedir. Göz kırpma, başı ileri ya da geri bir şekilde sallama da tik bozukluklarının gösterdiği belirtiler arasında yer almaktadır. Hastalığın tanısı çocuklarda hemen verilmemeli ve tanının kesin olarak koyulabilmesi için belirtileri görülen çocuk belli bir süre takip edilmesi gerekir. Herhangi bir tedavisi olduğu bilinmeyen bir durum olsa da hafifletmek adına bazı yöntemler kullanılmaktadır. Peki, tik bozuklukları nedir ve çocuklarda tik bozuklukları neden olduğu ve tedavisi nelerdir merak edilen tüm ayrıntıları sizler için derledik.
#ÇocukDijital diş hekimliğinin faydalarını anlatan Diş Hekimi Sinan Emre Şekerci, daha önce sadece konvansiyonel yöntemler kullanılarak yapılan diş hekimliği uygulamalarının teknolojinin ilerlemesi ile birlikte dijital uygulamalarla entegre olduğunu ifade etti.
#DişçiDermatilomani adıyla da bilinen deri yolma hastalığı,doku harabiyetine yol açabilecek şekilde cildin aşırı ve zorlayıcı bir şekilde kazınması veya koparılması ile karakterize ruhsal bir hastalıktır. Deri yolma hastalığının nedeni henüz tam olarak anlaşılamamakla birlikte, öne sürülen tezlerden en güçlü olanı bu davranışı strese ve uyarılmaya verilen uygunsuz bir yanıt olarak görür. Peki Deri Yolma Hastalığı nedir?
#Deri Yolma HastalığıUlusal Sağlık ve Klinik Mükemmellik Enstitüsü (NICE) ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Post-Travmatik Stres Bozukluğu (TSSB) için bir tedavi seçeneği olarak kabul edilen Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) tedavisinin başarısı uzun zamandan beri literatürde yerini almıştır. Bu terapi başta travma olmak üzere bazı diğer psikolojik rahatsızlıklarda da iyi bir tedavi seçeneği olduğunu göstermektedir.
#EmdrSon zamanlarda tek rahat ettiğiniz alan evinizse, eviniz dışındaki hayatı kontrol edemediğinizi hissettikçe geriliyorsanız, üstelik evde aile bireylerinin dokunduğu eşyalara dokunurken bile sürekli temiz mi endişesi yaşıyorsanız dikkat edin; takıntılı olmaya başlamış olabilirsiniz…
Çok acayip bir bilimadamı Aubrey de Grey. Spekülasyon yapmaktan hiç çekinmiyor. Son derece normal bir şey söylermiş gibi, "Sonsuza kadar yaşamak mümkün, çözeceğim bu işi" diyor. "Herhalde hafiften sıyırmış" diyebilir, ciddiye almayabilirsiniz. Ama dünyadaki önemli biyologlar ve tıp adamlarının hepsi, fikirlerine tamamıyla katılmasa da kesinlikle ciddiye alıyor onu. Tezlerini çürütemiyorlar.