Tetanoz, riskli bir bakteri türünün sebep olduğu enfeksiyondur. Hastalık kişiden kişiye bulaşmaz ve aşıyla önlenebilir. Peki, tetanoz aşısı ne zaman ve nasıl yapılır? Tetanoz aşısının koruyuculuğu kaç yıldır? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yasemin Akkoyunlu, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Tetanoz AşısıHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 6 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 6 aylık bebek ne kadar uyur, 6 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 6 aylık bebek kilosu, 6 aylık bebek bakımı, 6 aylık bebek aşısı, 6 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 6. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekAnne adayları için hamilelik süreci oldukça hassas bir dönem. Bu süreçte de pek çok konu merak ediliyor. Bunlardan biri de gebelikte yapılması önerilen aşılar arasında olan tetanoz aşının ne zaman yapılması gerektiği. Bu aşının özellikle doğum sırasında gerçekleşmesi muhtemel aksilikleri önlemek için yaptırılması öneriliyor. Peki hamilelikte tetanoz aşısı ne zaman yapılır? İşte konuyla ilgili detaylar...
#TetanozOnlar Şanlıurfa’da sesi en alt perdeden çıkan, hatta hiç çıkmayan kadınlardı. Adımlarını evden dışarı atmaları bile ayıplanacak; suya sabuna tirit onlarca dayak bahanesinden biri daha olacaktı. Ama şimdi, Harran Üniversitesi ve Sabancı Vakfı’nın da desteğiyle, 311 kadının önce eşleri ve babaları ikna edilip evlerden çıkmaları sağlandı, sonra da eğitimlerden geçirilerek, kendi mahallelerinin lideri olması sağlandı.
Çocukların düzenli sağlık kontrollerinden geçmesi şart. Hiçbir sorunu bulunmasa bile 6 ayda bir doktorun görmesi, kilo, boy ve tansiyonunun ölçülmesi önemli. Okula gitmeye hazırlanan çocukların da bazı kontrollerden geçmesi, başarısı üzerinde direkt etkili.