BATI Karadeniz'de kestane ağaçlarında görülen ve hızlı yayılan gal arısı ile mücadele için üretilen 'terminatör' böcekler, Bartın'ın Amasra ilçesinde ormanlara salındı. 'Torymus sinensis' isimli böceklerle gal arısını azaltmayı hedeflediklerini söyleyen Bartın Orman Fakültesi'nde görevli Doç. Dr. Yafes Yıldız, Zararlı böceğin doğal düşmanları olmadığı için bölgemizde hızlı bir yayılma söz konusu oldu ama bu zararlı böceği bizim saldığımız karşı böcekle ve alternatif yöntemlerle azaltmayı düşünüyoruz dedi.
#Gal ArısıKASTAMONU Orman Bölge Müdürlüğü Biyolojik Mücadele Laboratuvarı’nda üretilen 34 bin 285 ’terminatör böcek’ olarak bilinen ’Thanasimus formicarius’ böceği, ormanların zayıf düşmesine ve kurumasına neden olan tüm kabuk böceklerine karşı ormanlara bırakıldı.
#KastamonuBALIKESİR Orman Bölge Müdürlüğü, çam ağaçlarına zarar veren Çam Kese Böceği’ne (Thaumetopea Pityocampa) savaş açtı. Ekipler bu yıl, özel yöntemlerle üretilen, çam kese böceğinin düşmanı olan 11 bin ’Terminatör’ böceği (Calosoma Sycophanta) özellikle zararlının çok olduğu ormanlık alanlara saldı. 2017 yılında da 8 bin ’Terminatör’ böceğin doğaya salınacağı belirtildi.
#TerminatörDENİZLİ Orman Bölge Müdürü Ahmet Ersoy, son yıllarda doğal dengenin bozulması, iklim değişiklikleri, tarımda ve diğer alanlarda kullanılan kimyasalların ekosistem üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle sayıları hızla artan çam kese böcekleriyle ekolojik mücadele yapacak "Terminatör böcekleri'nin hazır olduğunu söyledi:
İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü, ağaçları kurutan çam keseböceğini (Thautemapoea Pityocampa Schiff) yok etmesi için laboratuvar ortamında 7 bin predatör (yırtıcı böcek) Calosoma Sycophanta üretti. İstanbul’daki ormanlara salınan terminatör böcekler, aşırı çoğalan zararlı çam keseböceklerini yiyerek, ormanları yok olmaktan kurtardı.
Doğu Karadeniz Ormanları'nda sekiz dişli dev kabuk böceğinin yol açtığı zarara karşılık laboratuvar ortamında üretilen 'terminatör böcek' olarak adlandırılan 'Rhizopfagus grandis' ile yapılan biyolojik mücadelede büyük başarı sağlandığı belirtildi.
#Doğu Karadeniz OrmanlarıBursa Orman Bölge Müdürlüğü laboratuvarında yetiştirilecek "torymus" adlı böcekler doğaya bırakılarak, Bursa ve Yalova'da kestanenin yıllık rekoltesinin 15 bin tondan 4 bin 300 tona, gelirin de 25 milyon dolardan 7 milyon dolara düşmesine neden olan gal arısı ile mücadele edilecek.
#Kestane