Güncelleme Tarihi:
Manisa Orman İşletme Müdürlüğü, çam ağaçlarının taze sürgünlerini yiyeyerek zarar veren bu böcek türüyle mücadele için düşmanı olan “Calosoma sycophanta'dan sonra şimdi de ‘Fireix Cauduta’ sineği üretmeye başladı.
Son birkaç yılda çam ağaçlarına zarar veren çam kese böceklerine karşı mücadele, Manisa'da ormanlık alanlarda etkin şekilde sürdürülüyor. Çam kese böceği, kimyasal mücadele sırasında doğal düşmanlarının da yok olması nedeniyle hızla çoğaldı. Bunun üzerine Manisa Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, geçen yıl çam kese böceğine karşı yürütülen biyolojik mücadele kapsamında ‘terminatör’ (yok edici) olarak adlandırılan 10 bin ‘Calosoma sycophanta’ böceğini laboravutavar ortamında ürettip, ormanlık alana saldı.
Koloniler halinde yaşayan çam kese böceklerini yiyen bu böceklere rağmen ormanlarda halen çam keseye rastlanması üzerine, bu yıl 15 bin ‘Calosoma sycophanta’ böceğine takviye olarak, ‘Fireix Cauduta” sineği de üretilmeye başlandı. Manisa Orman İşletme Müdürü Tuncay Can, çam kese böceği nedeniyle günde ortama yüz ihbar telefonu aldıklarını belirterek, şöyle dedi:
“Ormanlık alanlardaki zararlı böcekler konusunda mekanik, kimyasal ve biyolojik olmak üzere üç tür mücadele yöntemimiz var. Çam kese böceği ile mücadele konusunda mekanik ve biyolojik yöntemi kullanıyoruz. Mekanik mücadelede ‘adacık’ yöntemini, biyolojik mücadele de ise çam keseleri yiyen ‘Fireix Cauduta’ sineğini kullanıyoruz. Adacık yönteminde, 2 metre uzunluğunda dikdörtgen şeklinde bir alanın etrafına çukur kazıp, suyla dolduruyoruz. Çam kese böceklerinin bu alanın ortasına bırakıyoruz. Su nedeniyle çıkamayan çam keseler, açlıktan ölüyor. İl genelinde bu şekilde 50 adacık hazırladık.”