Güncelleme Tarihi:
Bilim kurgu yapımları sinemanın eğlence öğelerinin tümünü kullanmaya açık olduğundan, film yapımcıları yüzyıla yakın bir süredir iyisiyle kötüsüyle birçok bilim kurgu filmi ürettiler. Ancak bazı filmler diğerlerinin arasından sıyrıldı ve son 20 yıldır tam anlamıyla bir kültüre dönüşen bilim kurgu dünyasının kilometre taşlarını oluşturdular. Hayatımıza bir çok uzaylı yaratık onların sayesinde girdi. Kimi dost kimi düşman, kimi çirkin kimi de sevimli olan bu hayal kahramanlarıyla son yıllarda daha sık karşılaşır olduk. Bu türde en çok film üreten Hollywood sineması son yıllarda bilim kurguya yeniden ağırlık vermeye başladı. İşte size bu türün kısa bir tarihçesi ve en yeni yapımları.
Uzaydaki böcekler
Son dönem Hollywood sinemasının en başarılı bilim kurgularından biri olan Starship Troopers Şubat ayında gösterime girecek. Önemli ölçüde özel efektin kullanıldığı film iyimser bir tahminle, dünya nüfusunun dört-üçünün nefret ettiği böcekleri devasa büyüklüklerde geri getiriyor. Gerçeğe Çağrı, Robocop, Temel İçgüdü filmlerinin yönetmeni Hollanda asıllı Paul Verhoven en kötü kabusunu beyaz perdede sinemaseverlerle paylaşıyor. Küçük bir çocukken bir arkadaşının evinde birden bire binlerce örümceğin altında kalan Verhoven, o günden beri korktuğu böcekleri şimdi insanları korkutmak için kullanıyor. Ünlü bilim kurgu yazarı Robert Heinlen'ın klasik romanından uyarlanan film, uzak bir gelecekte dünya ile tek amaçları insan hayatını sona erdirmek olan devasa böcekler arasındaki savaşı anlatıyor. Buenos Aires haritadan silindikten sonra geri kalanları kurtarmanın tek yolu savaşı, böceklerin galaksinin uzak bir köşesindeki gezegenlerine geri götürmektir.
Jurassic Park
Günümüzden 65 milyon yıl önce dünyanın efendisi dinazorlardı. Tam olarak bilinmeyen bir sebeble bu dev cüsseli hayvanlar ortadan kaybolunca meydan insanoğluna kaldı. Onları geri getirmeyi Steven Spielberg başardı ve günümüzde geçen, içinde hiçbir uzaylı, robot vesaire olmayan bir bilim-kurguya imza attı. Devamı ilkinden dört yıl sonra çekilen film gişe rekorlarını alt-üst etti.
Men In Black
Men In Black'e tam bir bilim kurgu demek yanlış olur. Bu daha çok bir macera- komediydi. Ancak son derece yaratıcı bir şekilde, 'dünyada dolaşan uzaylılar' fikrini işledi ve özel efektlerin yardımıyla iyi bir çıkış yaptı.
CONTACT
Bu sefer uzaylılar gelmiyor, biz gidiyoruz. Jodie Foster'ın işkolik bir astronomu oynadığı Contact'te uzaydan bir mesaj geliyor ve tüm dünya birleşerek ilk temsilcimizi bilinmeyen yıldızlara gönderiyorduk. Carl Sagan'ın insana kimliğini sorgulatan best-seller kitabından uyarlanan film, türün en iyileri arasında.
Independence Day
Kabus gerçekleşti. Düşman uzaylılar dünyayı istila etti. İletişim kurmuyorlar ve tek amaçları insanları yok etmek. Son yılların en etkileyici bilim kurgu filmlerinden biri olan Independence Day, insanın bu derin korkusunu işleyen etkileyici efektlerle süslü başarılı bir yapımdı.
5. güç
Fransa'nın sinemaya armağanı Luc Besson çocukluk hayalini gerçekleştirdi, çekmek için 22 yıl beklediği 5.Güç'ü 1997 yılında çekti. Yunan mitolojisinin o dört ünlü elementini (su, toprak, ateş, rüzgar) beşinci elementle, sevgiyle birleştirdi ve ortaya komik, hareketli ve mesajlarla dolu bir bilim kurgu çıktı.
Event Horizon
Yıl 2047, uzun zamandır kayıp olan bir gemi tekrar ortaya çıkar. Ancak geminin mürettebatı oldukça kötü bir kaderin kurbanı olmuştur. Kurtarma ekibi ortalıkta bir yaratıkta bulamıyınca geminin cehenneme gidip geri geldiğine kanaat getirir. Hiç tahmin edilmeyen bir finalle sona eren Event Horizon 1997 yılının sayılı bilim kurguları arasında.
Terminatör
Arnold Schwarzenegger'in Terminatör filmleri insanlığı bekleyen karanlık gelecek üzerine ilgi çekici yorumlar getirmişti. Serinin ikincisindeki özel efektler ise yeni bir çağ başlatmıştı.
Bıçaksırtı
Bir diğer bilim kurgu teması ise insanların kendi yarattıkları insanlarla (android) yaşadığı mücadele üzerinedir. 1982 yılında sinemalar Harrison Ford'un androidleri avlarken yaşadığı maceralara ev sahipliği yapıyordu.
Marslılar saldırıyor
Tim Burton gibi uçuk kaçık bir yönetmen bilim kurgu yapmaya kalkarsa bu kadar olur. Marslılar Saldırıyor daha çok bir kara mizah filmiydi. 1996’da çekilen film pek çok kurum ve olguyla iyi dalga geçiyordu ama türünün en kötü örneklerinden biri olmaktan kurtulamıyordu.
Alien
Sigourney Weaver kalabalık çıkılan bir uzay yolculuğundan tek başına dönüp, şeytani bir yaratığın insan midelerini kendine yuva olarak seçtiğini anlattığında hiçkimse bilim kurgu dünyasının bir yıldız kazandığını göremedi. Ancak Alien o kadar tutuldu ki üstüne üç tane devam filmi çekildi.
KİLOMETRE TAŞLARI
Metropolis
Gerçek anlamda bilim-kurgu sineması Fritz Lang'ın 1926 yılında yaptığı Metropolis filmiyle başladı. Sonuna yaklaştığımız yüzyılın başlarında çekilen film, bilim-kurgu akımını başlattı ve bu türün kilometre taşlarından en büyüğü oldu. Metropolis birbirlerinden tamamen ayrı, tek başlarına yetersiz ancak birleşirlerse bir bütün olabilen insanların hikayesini anlatıyordu.
2001: A Space Odyssey
Stanley Kubrick'in 1968 yılında filme aldığı bu başyapıt, sinema dili açısından derslere konu olabilecek kadar başarılıdır. Film, insanı evrim öncesindeki maymun haliyle alır, o maymunun aleti keşfetmesiyle insanlığa ilk adımını göstirir. Yazar Arthur C.Clarke satış rekorları kıran öyküsünden uyarlanan film, çağın en iyileri arasındadır.
Uzay yolu
Kaptan Kirk ve Mr.Spock'ın maceraları ile bir nesil büyüdü. Günümüzden binlerce yıl sonra, galaksi imparatorluğunun birbirinden garip canlı türleri arasında tam altı devam filmi çekilen Uzay Yolu, sadece başarılı bir bilim kurgu filmi değil aynı zamanda bir pop kültürü oldu.
E.T.
Dahi yönetmen Steven Spielberg, E.T. ile uzaylıları korkutucu istila kuvvetleri olarak değil, ufak oğlunuzun en yakın arkadaşı olarak perdeye getirdi. Oldukça duygusal bir yaklaşımla bu türe yeni bir bakış açısı getirdi.
Mad Max
Mel Gibson'ı sinemaya kazandıran Mad Max, yeni bir dünya modeli çıkarmıştı. Tina Turner'ın varlığı da üç filmden oluşan serinin başarısını arttırmıştı.