ChatGPT, 8-9 Haziran tarihlerinde düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) sorularını çözdü. Sınavın sonundaysa yapay zeka, sözel alandan elde ettiği başarıyla Boğaziçi Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü kazandı.
#Eskişehir Osmangazi ÜniversitesiYeni çağın en önemli meslekleri arasında yer alan yazılım, bugün yapay zekadan otomasyona kadar birçok farklı işte kullanılıyor ve neredeyse hayatın her alanını kapsıyor. Böylesine kapsayıcı bir mesleğin eğitimi de artık neredeyse okul öncesinden başlıyor ve çocukların küçük yaştan itibaren bu alanda beceri kazanması amaçlanıyor.
#Yapay ZekaGoogle, Chrome kullanıcılarını gizli sekmede gezinirken bile takip ettiği iddiasıyla 2020'de açılan 5 milyar dolarlık mahremiyet ihlali davasını anlaşarak çözmeyi kabul etti. Peki gerçekten de Google Chrome'un gizli modu gizli değil mi? Siber korsanlar gizli sekmede yapılan işlemlerdeki bilgilere ulaşabilir mi? Gizlilik konusunda hangi tarayıcı daha güvenilir? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#GoogleAkıllı telefonlar artık hem işimizin hem de özel hayatımızın bir parçası... Telefonların hayatımızda bu kadar yer kaplaması, güvenlik konusunda çok dikkatli olmayı gerektiriyor. Son yıllarda siber korsanlar çoğunlukla e-posta, sosyal medya ve banka hesaplarımızı hedef alıyor. Peki tehdit altında olduğumuzu nasıl anlarız? Finlandiyalı ‘beyaz şapkalı’ (iyi niyetli) hacker Ash Shatrieh hesaplarımıza üçüncü kişiler tarafından ulaşıldığını gösteren beş temel işarete dikkat çekti. Biz de Shatrieh'nin uyarılarını uzmanlarla mercek altına aldık.
#TeknolojiBankacılık işlemlerinin birçoğunu yapabildiğimiz ATM'ler gündelik hayatı kolaylaştırsa da bazı riskleri de beraberinde getirdi. Özellikle pandemi sonrası dolandırıcıların ATM’lere yönelik saldırıları daha da arttı. Hem sosyal medyada hem de çözüm platformlarında ATM dolandırıcılıklarıyla ilgili onlarca şikâyet bulunuyor. Peki dolandırıcılar hangi yöntemleri kullanıyor? Kullanıcılar nelere dikkat etmeli? QR kod ile işlem yapılması güvenilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DolandırıcılıkKahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde depremzedeler ilk iftarlarını yaptı. Asrın felaketinin ardından ilk iftarlarını açan depremzedelere bakanlar ve TBMM Başkanı Şentop da eşlik etti. CNN Türk muhabirleri de Ramazan'ın ilk gününde afet bölgesindeki son durumu aktardı.
#AdıyamanMillî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Adıyaman’da yürütülen eğitim faaliyetleri ve 27 Mart’ta başlatılması planlanan eğitim öğretim sürecine ilişkin istişare toplantısında “Deprem bölgesindeki evlatlarımızın eğitimlerinin kesintiye uğramadan devamı için eğitim ailemizle tek yürek hâlindeyiz” dedi.
#MEBPek çok yeni teknoloji gibi yapay zeka da kötü amaçlı kişilerin kullandığı bir araca dönüşmüş durumda. Yapay zeka ile üretilen gerçekçi görüntüler ve sesler, dolandırıcıların yeni silahı haline geldi. Peki hangi durumlar riskli? Dolandırıcıların hedefi olduğundan şüphelenenler ne yapabilir? Yapay zeka ile klonlanan sesi anlamak mümkün mü? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Bu soruları ve daha fazlasını Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ile mercek altına aldık.
#TeknolojiTürkiye'nin içi yanıyor. Deprem bölgesine destek ve yardım etmek isteyen milyonlarca vatandaş var. Ancak yardım ederken nelere dikkat edersek bu yardımlar daha fazla fayda sağlar? Konunun uzmanları anlattı...
#DepremWhatsApp, Telegram gibi uygulamalardaki grup sohbetleri, pandemi kapanmaları sırasında bir cankurtaran gibiydi. Ancak sosyal hayata yeniden dönüşle birlikte bu gruplar bazıları için bir dikkat dağıtıcıya dönüştü bazıları için ise büyük baskı oluşturmaya başladı. Biz de 'Bir Sorudan Fazlası' serisinin bu bölümünde gruplardan gelen mesajlarla başa çıkmaya çalışırken hepimizin aklından geçen bir soruyu masaya yatırdık: Gruptan çıksam ayıp olur mu?
#MesajMİLLİ Eğitim Bakanı Mahmut Özer, son 20 yılda eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için ders kitaplarını ücretsiz verdiklerini belirterek, "Dün itibarıyla 153 milyon ders kitabı ücretsiz sıralarda öğrencileri bekliyorsa, yaklaşık 136 milyon yardımcı kaynağı da ücretsiz olarak öğrencilerimize ulaştırdık. Yardımcı kaynakla ilgili problemi, eğitim sistemimizden köklü olarak kaldırmış olduk" dedi.
#MEBDolandırıcıların yeni kurbanlarına avukatlar da eklendi. İstanbul'da avukatlık yapan Aslı Korkmaz, kendisine gelen maillerden adının ve sicil numarasının kullanılarak insanlardan para istenildiğini fark etti. Suç duyurusunda bulunan Korkmaz, "Sanki Mali Suçlar Bürosuna ödeme yapıyormuşsunuz gibi bir gösterim yapıyor. '6 bin 200 liranızı verin, ceza dosyanızdan kurtaralım' diyorlar. Bu çok açık bir kimlik hırsızlığı" dedi.
#İSTANBULSiber saldırılar tüm dünyada hız kazandı. Özellikle büyük siteler birbiri ardına saldırganların hedefi olsa da telefonlar hâlâ en çok saldırıya uğrayan aygıt. Şimdi ise siber korsanların hedefinde AirDrop gibi kullanıcıların işlemlerini kolaylaştıran temassız veri transferi özelliği var. Kullanıcıların ne olduğunu bile anlamadan telefona sızan korsanlar, sosyal medya hesaplarından bankacılık verilerine kadar her şeyi ele geçiriyorlar. Peki bu tehlikeye karşı nasıl önlem almak gerekiyor?
#TeknolojiDenizli’nin Pamukkale ilçesindeki UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Laodikya Antik Kenti’ndeki 2 bin 200 yıllık antik tiyatro, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle restore edildi. Açılışta İzmir Devlet Senfoni Orkestrası özel bir konser verdi.
#Laodikya Antik Kentiİklim krizi konusunda bir bilinç oluşturmak isteyen üniversiteli gençler ‘geleceği gösteren VR gözlük’, ‘doğa için emeklerinize puan veren uygulama’, ‘işletmelere çevreci olmaları için yol gösteren elkitabı’ gibi gerçekçi projeler üretiyor. ‘Geç Olmadan Programı’nın amacı iklimle ilgili çözüm üretebilecek bir gençlik ağı kurmak...
#İklim Krizi