Dünyada 29 milyon hemşire olduğunu ve bu alanda büyük bir açık bulunduğunu belirten Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayişe Karadağ, “Hemşire açığı sadece sağlık değil aynı zamanda bir ekonomi sorunu. DSÖ’ne göre yetersiz bakım orta gelirli ülkelerde yaklaşık 1.6 trilyon dolarlık verim maliyeti yaratıyor. Bu aynı zamanda bir istihdam fırsatı. Gençler hemşire olmak istiyor. Daha çok gencin bu alana girmesi hem maliyetleri düşürür hem de istihdamı artırır” dedi.
#Koç ÜniversitesiTürk girişimcilerin geliştirdiği uygulama sayesinde yurtdışındaki hastalar kilometrelerce öteden sağlık merkezlerini gezebiliyor. Dijital olarak hastaneye klonlanan sağlık çalışanları hastalara hastaneyi gezdiriyor, ekipmanları tanıtıyor ve istedikleri bilgileri anında veriyor.
#PandemiDR. e-Nabız uygulaması sayesinde koronavirüse yakalanıp karantinada olanlar evlerinde online olarak doktor muayenesi olabiliyor. Test sonucu pozitif çıkanlar, SMS ile bilgilendirilerek sisteme yönlendiriliyor, "online muayene" randevusu alanlar ilgili branştaki doktoru ile görüşme yapabiliyor. Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, sistemin detaylarını ilk kez anlattı. Dr. Birinci, geçen yıl ocak ayında tüm Türkiye'de kullanıma açılan Dr. e-Nabız sayesinde 10 binden fazla pozitif vakanın izolasyonunu bozmadan evinde doktoru ile görüşebildiğini söyleyerek en çok dahiliye, psikiyatri, çocuk hastalıkları ve fizik tedavi branşlarının ilgi gördüğünü kaydetti. Dr. Birinci, hedeflerinin pandeminden sonra sistemin tüm vatandaşlar için kullanılabilir hale getirilmesi olduğunu belirterek, altyapı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
#Online MuayeneDR. e-Nabız uygulaması sayesinde koronavirüse yakalanıp karantinada olanlar evlerinde online olarak doktor muayenesi olabiliyor. Test sonucu pozitif çıkanlar, SMS ile bilgilendirilerek sisteme yönlendiriliyor, "online muayene" randevusu alanlar ilgili branştaki doktoru ile görüşme yapabiliyor. Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, sistemin detaylarını ilk kez anlattı. Dr. Birinci, geçen yıl ocak ayında tüm Türkiye'de kullanıma açılan Dr. e-Nabız sayesinde 10 binden fazla pozitif vakanın izolasyonunu bozmadan evinde doktoru ile görüşebildiğini söyledi.
#DR. E-NabızDell Technologies, dijital dönüşümün Türkiye genelinde işletmeler ve hükümet açısından önemli bir odak noktası haline gelmesiyle bilişim gündemini ileriye götürme konusundaki kararlılığını güçlendirdi. Sanal ortamda düzenlenen Dell Technologies Türkiye Forum 2021'de bir araya gelen olan iş liderleri ve sektör uzmanları, teknolojinin işletmelerin gelecekteki başarılarını şekillendirmeye nasıl yardımcı olacağına dair görüşlerini paylaştı. Bu kapsamda Dell Technologies Ülke Müdürü Işıl Hasdemir, teknolojinin işletmeleri nasıl geleceğe taşıyacağını Hürriyet'e anlattı.
#Işıl HasdemirToplumların sağlığa erişimini sağlama misyonu ile hareket eden Philips Vakfı 2020 Yıllık Raporu’nu yayınladı. Rapor Philips Vakfı’nın, 2020 yılında 75’ten fazla proje aracılığıyla dünyada 7,5 milyon insanın, uygun maliyetli ve kaliteli sağlık hizmetlerine erişiminin sağlanmasıyla sonuçlanan başarısını vurguluyor. Bu projelerden bazıları Türkiye, Çin, Afrika, Avrupa ve Orta Doğu’da gerçekleştirildi.
#PhilipsArçelik’in Türk mühendisleri tarafından inovatif bir çözüm olarak geliştirilen, kullanıcıların tansiyon, EKG gibi temel ölçümlerini hızlı ve yardım almadan gerçekleştirmesini sağlayan Corensis Sağlık Kiosku, hastalar ve sağlık personellerinin temasını azaltarak, çıkan sonuçları otomatik ve anlık olarak sağlık personelinin erişimine sunuyor.
#ArçelikKoronavirüs salgını tam kapanma, karantina, evden çalışma, sosyal mesafe gibi pek çok kavramı beraberinde getirdi. Bunlardan biri de 'online doktor ziyareti'. Uzmanlara göre dijitalleşmeyle birlikte hastane randevuları da online gerçekleşebilecek.
#İstanbulSAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca, 'Sağlıkta Zihinsel Özel Gereksinimler ve Otizm Sempozyumu'ndaki konuşmasında 2015 yılından itibaren 1 milyon 863 bin 96 çocuğun otizm açısından tarandığını, 10 bin 87 çocuğun gelişimsel sorunlarının erken dönemde tespit edildiğini söyledi.
#Ankara2021 ve sonrasında öne çıkacak teknoloji trendleri neler olacak? Pandeminin güvenlik boyutuna etkisi ne boyutta oldu? 2021’de bu alanda hangi başlıklar öne çıkacak? Cisco Türkiye Genel Müdürü Didem Duru, Hürriyet'e önemli açıklamalarda bulundu.
#Didem DuruYakında sağlıkta, hayatımıza yeni bir uygulama girecek; tele sağlık ya da bir başka adıyla tele tıp. Bana göre sağlıkta devrim niteliğinden bir uygulama. Yasal düzenleme hazırlanıyor; eli kulağında, kuvvetle muhtemel 2021’in başlarında çıkar. Hoş, şimdiden birkaç bölgede pilot olarak uygulanıyor ama şimdilik koronavirüs hastalarının takip edilmesi olarak uygulanıyor. Yasal düzenleme yapıldıktan sonra tüm sağlık alanında yaygınlaşacak.
#YazarSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Pandemi Sonrası Dünyada Uluslararası Düzen ve Değişen Dinamikler" başlığıyla 4'üncüsü gerçekleştirilen TRT World Forum 2020'de yaptığı konuşmada, teknolojinin gelecekte getirebileceği fırsatlara ilişkin düşüncelerini anlattı.
#ToggHIMSS Eurasia 2020 Sağlık ve Bilişim Teknolojileri Konferansı’nda konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, pandemiyle mücadelede özellikle temaslı ve pozitif vakaların karantina takipleri için Hayat Eve Sığar Uygulaması’na eklenecek yeni özelliklerle elektronik bileklik alt yapısının hazır olduğunu söyledi. Dr. Birinci, HES’e eklenen ses, yüz tanıma gibi özelliklerle izolasyon kontrolü yapılabileceğini, bunun yanı sıra elektronik bilekliğin kişinin ateşi yükseldiğinde uyarı vereceğini söyledi. Dr. Birinci, dijital altyapılar sayesinde Türkiye’nin dünyadaki en iyi filyasyon yapan ülkelerden biri olduğunu söyleyerek “Filyasyon ekiplerimiz vaka ve temaslı takipleri sırasında şimdiye dek dünyanın çevresini 160 kez dolaşacak kadar mesafe kaydetti. Sanal santral üzerinden 9,5 milyon dakika telefon görüşmesi yapıldı” dedi.
#KoronavirusPandemi ile birlikte tele-sağlık hizmetlerine olan talep arttı. Sağlık hizmetlerinin on line olarak verildiği tele tıp uygulamasının pandemiden sonra kullanım sıklığının arttığını kaydeden Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Şencan, “Anadolu Sigorta olarak 2016 yılından bu yana 7/24 görüntülü doktor uygulaması hizmeti veriyoruz. Belki o dönemde frekanslar daha düşüktü. Ama özellikle pandemiden sonra bu alanın kullanım sıklığı arttı. İster tele sağlık, ister uzaktan görüntülü danışmanlık denilsin burada farkındalık arttı. Tele sağlık konusunda ciddi bir artış var. Oto, konut ve işyeri sigortalarında hasar durumunda uzaktan görüntülü ekspertiz yaptık. Bu çalışma da oturdu” diye konuştu.
#Tele-SağlıkKPMG, 5G ile yıldızı parlayacak sektörleri analiz etti. KPMG’nin yaptığı değerlendirmeye göre anlık veri transferi üzerine kurulu hayat 5G ile daha da hızlanacak. 5G ile birlikte büyüyecek ‘edge bilişim’ (edge computing) yepyeni fırsatlar yaratacak. Endüstriyel üretim, tele-sağlık, akıllı ulaşım, çevresel izleme ve oyun sektörlerinin piyasa değerleri üç yıl içinde 500 milyar doları aşacak
#5GTürkiye’nin önde gelen girişimcilerinin, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, bakanlıkların, özel şirketlerin paydaşlığı ile yola çıkan ve koronavirüs salgını nedeniyle ortaya çıkan problemlere çözümler üretmek misyonuyla yapılan Coronathon Türkiye’de 12 proje ödüle layık görüldü.
#UygulamaHİNT Okyanusu'nda Türk bayraklı İnce Karadeniz adlı yük gemisinde makine yağcısı Ergin A.'nın bıçaklı saldırısı sonucu kaptan Bora Ekşi (42) hayatını kaybettiği olayla ilgili geminin sahibi denizcilik şirketinden yeni açıklama yapıldı.
#KaptanEndonezya’dan Suudi Arabistan’a giden ‘Bulk Flower’ adlı geminin başmühendisi Emin Uzgidiş, Hint Okyanusu’nda rahatsızlandı. İhmaller sonucu tedavi olamayan Uzgidiş, hayatını kaybetti. Mürettebat, acil ambulans talebinde bulunmadığı iddia edilen gemi kaptanı Fikret Kanan’ı suçladı.
#Gazetehaberleri