Tatlı isteği, çoğumuzun sıkça deneyimlediği bir durum. Beynimiz, tatlılarla ilişkili olarak dopamin gibi mutluluk hormonları salgılıyor, bu da tatlılara karşı doğal bir çekim oluşturuyor. Ancak bu isteği kontrol altında tutmak mümkün. İşte sağlıklı tatlı tüketimi için bazı ipuçları ve 5 sağlıklı tatlı…
#SağlıkYavaş yavaş yaz sıcaklarını uğurlamaya başladık. Sonbahara girerken sebzeleri nasıl konservelik hazırlıyorsak vücudumuz için de bir kış hazırlığı yapmalıyız. Mevsim geçişlerinin halsizlik, yorgunluk, iştah artışı gibi etkilerinden kendimizi korumanın yolu aslında sandığımızdan daha basit...
#SonbaharRamazan ayı geldi. Bu süreçte beslenmek çok önemli. Nelere dikkat etmelisiniz? Ramazan ayında metabolizmanız yavaşlayabilir. Su içimini aksatmamak, hareket etmek ve hafif beslenmek çok önemlidir. Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek ve aşırı kilo almamak için önerilerimi dikkate almanızı tavsiye ederim.
#Ramazan Diyet ProgramıDiyette veya diyet dışında, hayatın her anında karşı kaşıya kalabildiğimiz tatlı krizleri sanıldığı gibi çözümsüz değil. Yani her aklımıza geldiğinde bu krize yenilerek basit şeker tüketmek zorunda değiliz… Tatlı krizinin nedenleri ve bu krize karşı neler yapılabileceğini anlatan Diyetisyen Mehtap Yakut, konu hakkında oldukça faydalı bilgiler aktardı.
#Tatlı KriziBazen mutluluktan ya da üzüntüden, bazen de kendiliğinden gelen tatlı isteği kriz haline dönüşebiliyor. Karbonhidrat ve yağ oranı yüksek besin öğelerinden oluşan tatlı, günlük ihtiyaçtan fazla tüketildiğinde obezite, diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalıklara yol açabiliyor. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, tatlı krizlerini doğru yönetmenin yolları hakkında önemli bilgiler verdi.
#SağlıkEvde kaldığımız şu günlerde kendiliğinden gelen tatlı isteği, kriz haline dönüşebiliyor. Bu durumun sık sık yaşanması da kilo alımını kolaylaştırıyor. Bu tatlı krizlerini bastıracak bir tarifimiz var! İşte kolayca yapabileceğiniz, tatlı krizlerinizi bastıracak yoğurt bar tarifi…
#EvdehayatBazen mutluluktan ya da üzüntüden, bazen dikkati çeken bir reklamla, kimi zaman da kendiliğinden gelen tatlı isteği, kriz haline dönüşebiliyor. Bu isteğin sık sık yaşanması ise kilo alımını kolaylaştırıyor ve genel sağlığı olumsuz etkiliyor. Ancak pek çok kişinin doğru yönetemediği tatlı krizini çikolata kavanozunun sonunu getirmeden ya da evdeki tüm tatlıları bitirmeden aşmak o kadar da zor değil. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Büşra Mutlu, tatlı krizlerini doğru yönetmenin yolları hakkında bilgi verdi.
#Tatlı KrizineHepimiz canı bazen çikolatayı, bazen kahveyi, bazen tuzlu besinleri daha çok ister. Bazı dönemler bazı besinleri nedensiz yere daha fazla tüketiriz. Herhangi bir besini normalden fazla tüketiyor olmak aslında vücudumuzda bazı vitamin ve minerallerin eksikliğine işaret ediyor olabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ömür Karamahmut anlattı.
#Aşırı YemekBağırsaklarımız, özellikle de kalın bağırsaklarımız muhteşem bir ‘biyolojik ekosistem’e ev sahipliği yapıyor. Bu ekosistemin ‘doğal üye’lerinden biri de kandidalar. Ne var ki ekosistem bozulur, mikrobiyota isimli bu yapının dengeleri değişir ve disbiyozis yani biyolojik bozuşma başlarsa kandidalar sistemi işgal edebiliyor. Bu işgal bazen makat, vajina bölgelerine bazen de mide, yemek borusu hatta dile kadar yayılabiliyor. İşte bu durumda bazı ciddi sağlık sorunları da anında devreye giriyor. Neler mi? Buyurun...
#Osman MüftüoğluTatlı çoğu kişinin vazgeçilmezidir. Özellikle diyetteyken yaşanan tatlı krizleri diyetinizi devam ettirmeyi zorlaştırabilir. Her sabah büyük bir heyecanla başlanan diyetler akşam üzeri meydana gelen o tatlı isteği ile sona erebiliyor. Diyetisyen Dilara Demirkan Erkek, tatlı krizlerini önlemenin yollarını anlattı.
#Tatlı KriziHer ne kadar zararlı olduğu bilinse de pek çok insan gününü tatlı yemeden geçirmiyor. Tatlı isteği bazen ise kriz haline gelebiliyor. Hal böyle olunca kilo alımı kaçınılmaz olabiliyor. Ancak pek çok kişinin doğru yönetemediği tatlı krizini aşmak bazı önerilerle mümkün. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt Büşra Mutlu, tatlı krizlerini atlatmanın yolları hakkında bilgi verdi.
#Ara Öğün ÖnerileriDondurucu ve kasvetli bu kış günlerinde pek çok kişi kendisini keyifsiz, isteksiz, halsiz, yorgun hatta tükenmiş hissediyor. Uyku ve beslenme alışkanlıklarının bozulması da cabası. Bu olumsuz hisler 2-3 hafta ile sınırlı kalmıyorsa ‘kış depresyonu’ yaşıyor olabilirsiniz.
#Kış DepresyonuDondurucu ve kasvetli bu kış günlerinde pek çok kişi kendisini keyifsiz, isteksiz, halsiz, yorgun hatta tükenmiş hissediyor. Uyku ve beslenme alışkanlıklarının bozulması da cabası. Bu olumsuz hisler 2-3 hafta ile sınırlı kalmıyorsa ‘kış depresyonu’ yaşıyor olabilirsiniz. Psikolog Sena Sivri, kış depresyonuna karşı alınabilecek 9 etkili önlemi anlattı.
#Kış DepresyonuLezzetli ve doyurucu bir yemek sonrasında oturup keyif yapmak milletçe alışkanlığımız haline gelmiş durumda. Özellikle akşam yemeğinden sonrasında damağı tatlandıran ama hafifliği ile mideyi yormayacak seçenekler tercih edilmeli. Bunlara örnek vermek gerekirse;
#Dengeli BeslenmeBayram geldi çattı. Birbirinden lezzetli ikramlar, en önemlisi ise sevdiklerimizle bir arada olacağımız keyifli anlar bizi bekliyor. Ancak uzun açlık döneminin ardından küçülen midemize aniden yüklenmek ve yüksek kalorili besinler tüketmek hazımsızlık ile şişkinliğe yol açabiliyor. Daha da önemlisi, kan şekerinde gelişen düzensizlikler nedeniyle baş ağrısı, baş dönmesi, uyuklama, terleme, mide bulantısı ve kalpte ritim bozukluğu gibi problemler gelişebiliyor.
#Bayramda Beslenme