Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüsün artık genellikle akciğerlere inmediğini belirterek, “Gençseniz, kronik bir hastalığınız yoksa ve aşılıysanız çok sorun yok. Hastalanabilirsiniz ama hafif atlatacaksınız; yani endişelenmeye gerek yok. Nasıl ki nezle, grip, soğuk algınlığı nasıl bir hastalıksa bu da öyle bir hastalık haline dönmüş durumda" dedi.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüDünya bir süredir koronavirüs salgınının etkilerini üzerinden atmaya ve hayatın normal akışına dönmüşken dünyanın çeşitli yerlerinden vaka artışı haberleri gelmeye başladı ve önümüzde kış aylarında salgının yeniden patlak verebileceği uyarıları yapıldı. Bu uyarılar içinde en korkutucularından biri ise bir DSÖ yetkilisinden geldi…
#Uzun CovidPandemi etkisini son günlerde azaltrarak devam ettirse de koronavirüs belirtileri sürekli değişime uğrayarak gündemdeki yerini koruyor. Peki, corona belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır ve kaç gün sürer? İşte Sağlık Bakanlığı tarafından açıklamalar...
#Corona BelirtileriKıyılmış bir tütünün kağıda sarılmasıyla tüketilen, dumanı çekilerek içilen ürüne sigara denmektedir. Tüm dünyada sigara içen pek çok insan bulunmaktadır. Sigara tüketen bireyler aslında genel olarak sigaranın sağlığa zararlarını bilmektedir. Biz sizler için bu yazıda paketli halde satılan tütünün yani sigaranın zararlarının ne olduğunu ve bu zararların fiziksel ve psikolojik anlamdaki etkilerini derledik.
#SigaraGRİBİN 21’inci Yüzyıl’a girdiğimiz halde tıptaki bunca ilerlemeye rağmen halen tüm dünyada önlenemeyen salgınlara neden olan tek hastalık olduğunu belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Yılmaz Bay, her mevsim görülmekle birlikte özellikle sonbaharın son ayları ile kışın ilk aylarında arttığını söyledi.
#İzmirİshal günlük yaşantıda kişilerin sıklıkla karşılaştığı bir sorundur. Ancak koronavirüsün pek çok yaygın hastalığın belirtisiyle benzerlik göstermesi soru işaretlerine neden oluyor. Bunun yanında ishalle birlikte kusma, karın ağrısı ve en önemlisi ateşin çıkması ishal corona belirtisi mi sorularını beraberinde getiriyor. Peki ishal koronavirüs belirtisi olabilir mi? İşte koronavirüs hastalığının en sık görülen belirtileri…
#Koronavirüs Hastalığının En Sık Görülen BelirtileriAlerjik reaksiyonlar vücutta çeşitli şekillerde ortaya çıkabilirler. En sık karşılaşılan alerjik reaksiyonlar arasında da sonbahar alerjisi yer almaktadır. Sonbahar alerjisi tedavi edilebilen bir durum olmakla birlikte bu alerjiye sahip olanlar doktora başvurmalıdır. Sonbahar alerjisine sahip kişiler çeşitli platformlar üzerinden bu alerjiye dair araştırma yapmaktadırlar. Peki sonbahar alerjisi nedir? Sonbahar alerjisi neden olur ve bu alerjiye ne iyi gelir? İşte sonbahar alerjisi ile ilgili her şey.
#Sonbahar AlerjisiProf. Dr. Ünal Bayiz, “Koronavirüs enfeksiyonunun görüldüğü hastalarda, yüksek ateş, kuru öksürük, nefes darlığı gibi ana belirtilere ek olarak tat ve koku alma sorunları da gözlenebiliyor. Fakat tat ve koku alma bozuklukları yalnızca Covid-19 belirtisi olmayıp diğer etkenlerden kaynaklı soğuk algınlıklarında ve daha pek çok farklı hastalık türünde de görülebiliyor” dedi.
#KoronavirüsDuyu organları sayesinde çevremizde meydana gelen olayları algılayabiliriz. Her duyu organının farklı işlevi vardır. Duyu organlarımızın işlevlerini doğru olarak yerine getirebilmesi için onların sağlığına dikkat etmek gerekmektedir. Duyu organların ortamdaki uyarıları algılayabilmesi için dikkat edilmesi gerekenler detaylarıyla belirtilmiştir.
#3. Sınıf Fen Bilimleri Duyu Organlarının Sağlığı Konu AnlatımıKOCAELİ İl Sağlık Müdürü Şenol Ergüney, koronavirüs belirtileri olması durumunda işe değil, doktora gidilmesi gerektiğini belirterek, "Hekim tarafından yapılacak muayene, değerlendirme ve tetkik sonucuna göre yapılması gerekenlere harfiyen uymalıyız. Bu şekilde davranarak çalışma arkadaşlarımızı ve onların yakınlarını riske atmamış oluruz" dedi.
#Kocaeli İl Sağlık MüdürüBebek bekleyen çiftlerin en merak ettiği konulardan biri "Hamilelikte cinsellik yaşanmalı mı?" sorusudur. Kulaktan dolma bilgiler nedeniyle pek çok çift bebeğe zarar veririz korkusuyla bu dönemde cinselliğe ara verir. Peki, hamilelikte cinsel ilişkiye girmek gerçekten bebek için zararlı mı? Hamilelikte hangi cinsel ilişki pozisyonları tercih edilmeli? Bu dönemde yaşanan cinsel isteksizliğe karşı neler yapılabilir? Baba adayının dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?
#Gebelikte Cinsel İlişkiCinsellik her ne kadar fiziksel bir eylem gibi dursa da aslında daha çok duygusallık ağır basıyor. Özellikle hamilelik gibi psikolojik sarsıntıların yoğun olarak yaşandığı bir dönemde, cinselliğin duygularla olan bağlantısını daha net görebiliyoruz. Peki, kadınlarda hamilelik dönemde cinsel isteksizliği tetikleyen nedenler neler? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Operatör Dr. Turgay Karakaya bu konudaki merakımızı giderecek bilgiler sunuyor.
#GebelikYıllarca Türkiye’yi karış karış dolaştı, yol üstündeki lezzet duraklarını keşfetti. Anadolu’nun kıyıda köşede kalmış yemek hazineleri onunla gün yüzüne çıktı. Hürriyet’teki yazılarıyla yeme-içme kültürünün bilinmeyenlerini tartışmaya açtı. Mehmet Yaşin, şimdi de bizi kendi evimizin mutfağına davet ediyor. Yeni kitabında, “Yumurta bile kıramam” demenin marifet olmadığını, basit yemekler pişirerek hayatımıza katabileceklerimizi anlatıyor.
#Mehmet YaşinÇok kültürlü ve zengin bir yemek skalasına sahip olmak birçok avantajı beraberinde getirse de çeşitli sağlık problemlerine de davetiye çıkarabiliyor. Özellikle de beslenmenin kilit rol üstlendiği mide hastalıklarında güçlü bir tetikleyici olan ağır yiyecekler, fazla kaçtığında sağlık problemlerinin önünü açıyor. Midede oluşan hastalıkların hafife alınamayacak kadar tehlikeli sonuçlara sebep olabileceğini söylenen Dahiliye Uzmanı Uzm.Dr. Sedat Işık, erken teşhisle uygulanacak doğru tedavinin, hasta sağlığı açısından da önemli olduğuna vurgu yapıyor.
#YemekDost sohbetine eşlik eden kahvenin kokusuyla da huzur verdiğini biliyor muydunuz? Ya yediğiniz yemeğin lezzetini sahip olduğu aroması ve kokusundan aldığını? Mis gibi kokan bir çiçeği en son ne zaman içinize çekerek kokladınız? Sıcacık bir simit ya da sıcak bir çikolata kokusuyla huzur duydunuz mu hiç? Pek çoğumuz kokuları doğru algılamadığının farkında olmayabilir. Oysa koku alma bozukluğu toplumun 5’te 1’ini etkileyen önemli bir sorun! Peki koku ve tat alma duyusu olmayan kişiler, hayatı nasıl algılıyor, bu duyularını geri kazanmaları mümkün mü?
#Koku Ve Tat SempozyumuZavallı ‘gurme’ kelimesi! Bu kadar yanlış kullanılan, hırpalanan, ayağa düşürülen başka bir kelime yoktur sanırım. Onun için ben gurme değilim; olsam olsam ‘şikemperver’ olabilirim. Yani midesine düşkün, yemeği seven bir adam... Ama siz bu konuda iddialıysanız önce bu işin pirinin belirlediği fiziksel özellikleri taşıyıp taşımadığınıza bir bakın...
#Brillat-Savarin