Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, Türkiye'nin hayvancılıkta yaklaşık 1 milyar 100 milyon dolarlık ihracatı, 610 milyon dolarlık da ithalatı bulunduğunu belirterek, "Hayvansal üretimde Türkiye 2019'da net ihracatçı bir ülke." dedi.
#Tarım Ve Orman BakanlığıTarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Ceylan, "Kurbanlıkların yüzde 100'ü yerli olacak. Bu sene kurbanda ithalat düşünülmüyor. 1 milyon 250 bin büyükbaş hayvan kurban için hazır. Geçen yıllarda 850-900 bin arasında büyükbaş hayvan, 2 milyon 700 bin civarında küçükbaş hayvan kesimi yapılmış. Bu sene 3 milyon 700 bin civarında küçükbaş kurbanlık hazır olarak beklemektedir" açıklamasında bulundu.
#Tarım Ve Orman Bakanlığı HayvancılıkTARIM ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, son yıllarda Türkiye’de büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısında artış yaşandığını söyleyerek, "Yaklaşık 9,5-10 milyon seviyelerinden 17 milyon büyükbaş hayvan varlığına ulaştık. Ayrıca 30 milyonlardan 47 milyonlara gelen bir küçükbaş hayvan varlığımız var. Temel kaide kendine yeterliliktir. 2021-2022 itibarıyla kırmızı et üretimine yönelik bir canlı hayvan ithalatı ihtiyacı kalmayacaktır" dedi.
#İthalatTürkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Nihat Çelik, "Islah birlikleri yokken küçükbaş hayvan sayısı 30 milyonlara kadar düşmüştü. Bugün birlikler sayesinde ve hükümetimizin de birlikleri sahiplenmesiyle 47 milyon hayvan sayısından bahsedilmekte. Bu durum bizim için çok memnuniyet verici. 4 yıl içinde küçükbaş hayvan sayısının en az 100 milyona çıkarılması hedefimiz var. Bu hedefe ulaşabilmemiz için can suyuna ihtiyacımız var, bunu da heyecanla bekliyoruz" açıklamasında bulundu.
#HayvanlarTÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik: "2018 yılı anaç koyun keçi desteklemesi başvuruları için KKBS 18-27 Şubat tarihlerinde yeniden açılacak. Geçen yıl 2 Kasım'a kadar destekleme başvurusunda bulunamayan yetiştiriciler söz konusu tarihler arasında hayvanlarını sisteme kaydedebilecek" açıklamasında bulundu.
#Anaç Koyun Keçi DesteklemesiTrabzon’da, alacaklı bir bankanın avukatı, borçluya devletin verdiği buzağı destek paralarına haciz konulmasını istedi. Dosyaya bakan icra müdürü talebin önünde yasal bir engel bulunmadığını ancak belirterek kararında “Vicdanen haciz koymak uygun değil ise de, günahı vebali alacaklı ve vekiline ait olmak üzere talebin kabulüne…” dedi.
#İcra MüdürüSon aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıklıkla 'taklit ve tağşiş ürünler' listesi açıklanıyor. Tereyağ, zeytinyağı, peynir, sucuk, et başta olmak üzere sayısız ürünün taklidi ya da tağşişi yapılıyor. Sirke de bu ürünler arasında yer alıyor. Öte yandan sadece marketlerde satılan taklit ya da tağşiş sirkeler değil, evde yapılan ve etliketsiz satılan sirkeler de sağlığı tehdit ediyor. Sirke hakkında mutlaka bilinmesi gereken 10 soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#Sirke2025-2027 döneminde istihdam yıllık ortalama 758 bin kişi artacak. Bu da üç yılda 2.2 milyondan fazla kişiye yeni istihdam yaratılacağı anlamına geliyor. Hedefin gerçekleşebilmesi için kamu, düzenleyeceği bazı programlarla özel sektörün eleman bulmasına destek olacak. Üstelik programlara katılanlara da asgari ücret kadar maaş ödenecek. Bugüne kadar düzenlenen istihdam programlarına 2025’te yenileri de eklenecek. Peki, programlara kimler katılacak, istihdama etkisi ne olacak?
#İşgücüTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “ALO 174 hattının yanı sıra sosyal medya hesaplarından gelen talep ve şikâyetleri de dikkate alıyoruz. Ambalaj üzerinde tüketiciyi yanıltan hususlara hiçbir şekilde toleransımız yok” dedi. Yumaklı ayrıca, tarım ürünlerindeki fiyat dalgalanmalarının çözümüne yönelik de ‘planlı üretimin’ ve ‘organize tarım bölgelerinin’ önemine dikkat çekti.
#İbrahim YumaklıGeçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı kararıyla çıkan yeni hayvancılık destekleri modeli, sektörü heyecanlandırdı. Konuyla ilgili Hürriyet’e değerlendirmelerde bulunan TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu destekler sayesinde gıda enflasyonu konuşulmayan bir Türkiye umudunun arttığını söyledi. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ise “Desteğin mutfaklara katkısı üç yıl içinde görülür” yorumunu yaptı.
#TÜSEDADTarihte 93 harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı’na sahne olan, Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın bir dönem kullandığı Mecidiye Tabyası, bugünlerde ahıra döndü. ‘Erzurum Nene Hatun Tarihi Milli Parkı’ içinde olmasına rağmen yöredeki köylüler, büyükbaşlarını güneşten korumak için günün belirli bölümlerinde tabyanın odalarını kullanıyor. Ecdadın kemiklerinin sızlatıldığını belirten Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel, tarihi binaya sahip çıkılmasını istedi.
#ErzurumÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın şubat başında startını verdiği İş Pozitif projesinin dört aylık sonuçları sahada başarı yakalandığını gösterdi. Kadın istihdamını artırmak amacıyla başlatılan proje kapsamında dört ayda 176 bin kadın işe yerleşti. İmalat sektöründe faaliyet gösteren ve en az iki çalışanı olan işverenler programdan yararlanıyor ve istihdam ettikleri her bir kadın için 25 bin TL’ye kadar ücret, prim, vergi ödemesi yapılıyor.
#Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı