Tarihi Surlar haberleri sayfasında Tarihi Surlar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 641 Tarihi Surlar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İstanbul surları çökme tehlikesi ile karşı karşıya. Fatih'te bir bölümün yıkılmasının ardından surlardaki derin çatlaklar dikkat çekiyor. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, çökme tehlikesi olan duvarlara yaklaşan bölgelerin kapatılacağını söyledi. İBB Bilim Kurulu üyesi İstanbul Teknik Üniversitesi Yüksek İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Feridun Çılı ise restorasyon çalışmalarının 3 noktada devam ettiğini belirtti. Çöken ve bir kişinin ölümüne neden olan bölümle ilgili de bilgi veren Çılı, "1987 senesinde, surlarda çok yüzeysel bir restorasyon yapıldı ancak restorasyon bile denilemez, göçen kısım da oradaymış" dedi.
#İstanbulİSTANBUL'un surları, fotoğrafları, bilgileri ve hikayeleri ile dijitale taşındı. 4 yıl süren çalışmanın sonunda surlar bütün bilgi ve fotoğraflarıyla www.istanbulsurlari.ku.edu.tr internet sitesinde dünyanın her yerinden tek tıkla görülebilecek hale geldi.
#İstanbul1600'ü aşkın yıldır İstanbul'da yer alan ve tarihin en önemli miraslarından olan Tarihi surlar çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Zaman zaman meydana gelen çökmeler nedeniyle can ve mal güvenliği tehlikeye giriyordu. Bu durumun önüne geçmek amacıyla tarihi surlarda restorasyon çalışmaları başlatıldı. CNNTÜRK muhabiri Dilay Dilaver, konuğu Kültür Mirası Yönetim Uzmanı İlknur Türkoğlu'na restorasyon çalışmalarının detaylarını ve nasıl yapılacağını sordu.
#Tarihi SurlarDİYARBAKIR'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan tarihi surlarda restorasyon ve temizlik çalışmaları devam ediyor. Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, "Birinci etapta 19 burcu temizlemiştik. Şimdi ikinci etapta 17 burcumuzun daha temizliğini yapmış olacağız. 6 burcun restorasyonunu kapsayan bir restorasyon ihalesi yaptık. Bugün sözleşmesini imzaladık" dedi.
#DiyarbakırİZMİR'in farklı dönemlerine ait kalıntılar taşıyan, kentin simgelerinden Kadifekale'nin surlarına kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce sprey boyalarla yazılan yazılar, vatandaşların tepkisini topladı. Surların taş duvarlarına sprey boyayla yazılan yazılar tarihe zarar veririken, görüntü kirliliğine de neden oldu.
#İzmirBURSA’nın İznik ilçesinde bulunan, sprey boyalarla üzerlerine yazılan yazıların geçen yıl özel makineyle temizlendiği, 2 bin yıllık surların bir kez daha sprey boyalarla karalandığı görüldü. Turizmci Bekir Uslu, "Surlar, tarihe ışık tutuyor. Turistlerin de gözdesi, rezil oluyoruz" dedi.
#İznikBURSA'nın İznik ilçesinde, Roma döneminden kalan 2000 yıllık surlara sprey boya ile yazı yazılması tepki çekti. Nakkaş Yalçın Öztürk, "Bu tarihi eserlerimizi sprey boyalar ile tahrip etmek, üzerine yazı yazmak geçmişin aydınlık yüzünü karalama tahtasına çevirmektir. Hangi kendini bilmezin işidir, merak ediyorum" diye konuştu.
#Tarihi SurlarAlanya Kalesi’ne bitişik evinde izinsiz korkuluk, pencere yaptığı, tarihi surları delerek içine plastik boru döşediği iddia edilen Avusturyalı Walter Godina, hazırlanan bilirkişi raporları gerekçe gösterilerek hakkında açılan iki davadan da beraat etti. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yetkilisi ise “Nasıl böyle bir karar çıkar anlamış değiliz. İtiraz edeceğiz” diye konuştu.
#HelenistikAntalya Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Hasan Subaşı döneminden (1999) beri kullanılan ve zamanla nostalji tramvayı ismini alan 11 istasyonlu, 5 kilometre uzunluğundaki şehir içi tramvay hattının, güzergâh üzerindeki hem modern hem de tarihi yapılara zarar verdiği ortaya çıktı. Uzmanlar, tramvayın neden olduğu titreşimlerin kentin en önemli sembolleri arasında yer alan saat kulesinde hasara neden olduğunun statik raporlarla kanıtlandığını vurgulayarak, güzergâhın çevresindeki tüm yapılarda vakit kaybetmeden önlem alınması gerektiğini vurguladı.
#ANTALYABURSA’nın İznik ilçesindeki tarihi surlarda, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümünce sürdürülen arkeolojik kazılarda insan iskeletlerine rastlandı. Kazıların sürdürüldüğü Yenişehir Kapı bölümünde, iki sur duvarı arasındaki alanın Bizans ve Osmanlı döneminde mezarlık olarak kullanıldığı belirlendi.
#BursaVerimli toprağı ve Dicle Nehri sayesinde tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar birçok ilke ev sahipliği yapmış Diyarbakır. Uygarlıkların doğuşuna ve yok oluşuna tanıklık etmiş, birikimiyle kültürlere ışık tutmuş. Fırat ve Dicle'den ismini alan Mezopotamya’da ‘Bereketli Hilal’ denen bölgenin kuzeye doğru kısmında hilalin ortasında kalan Diyarbakır’ın gizemlerine bakalım…
#Diyarbakırİstanbul surları çökme tehlikesi ile karşı karşıya. Fatih'te bir bölümün yıkılmasının ardından surlardaki derin çatlaklar dikkat çekiyor. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, çökme tehlikesi olan duvarlara yaklaşan bölgelerin kapatılacağını söyledi. İBB Bilim Kurulu üyesi İstanbul Teknik Üniversitesi Yüksek İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Feridun Çılı ise restorasyon çalışmalarının 3 noktada devam ettiğini belirtti. Çöken ve bir kişinin ölümüne neden olan bölümle ilgili de bilgi veren Çılı, "1987 senesinde, surlarda çok yüzeysel bir restorasyon yapıldı ancak restorasyon bile denilemez, göçen kısım da oradaymış" dedi.
#İstanbulPanoramik 1453 Müzesi, tarihe ışık tutması açısından büyük önemi bulunan müzelerden biridir. Müze, ziyaretçilerine İstanbul’un fethini ve o önemli günü panoramik olarak tekrar yaşatıyor. Panoramik 1453 Müzesi hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#SeyahatGerek tarihi surlarında yürümenin verdiği keyif gerekse Tuna Nehri’nin karşı kıyısından izlemeye doyamadığınız muhteşem manzarasıyla unutulmayacaklarınız listenizde yer bulacak bir kent Ulm. Tarihi yapılarının yanında ünlü fizikçi Einstein’ın doğduğu kent olmasıyla da keşfedilmeyi fazlasıyla hak ediyor.
#HürriyetİSTANBUL'un surları, fotoğrafları, bilgileri ve hikayeleri ile dijitale taşındı. 4 yıl süren çalışmanın sonunda surlar bütün bilgi ve fotoğraflarıyla www.istanbulsurlari.ku.edu.tr internet sitesinde dünyanın her yerinden tek tıkla görülebilecek hale geldi.
#İstanbulBursa'da, Bitinya Krallığı döneminde inşa edilen ve İstanbul Yedikule Zindanları'nın bir benzeri olan 2 bin 300 yıllık Zindan Kapı, Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildikten sonra törenle ziyarete açıldı. Törene katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Zindan Kapı’nın Türk restorasyon tarihi açısından çok önemli bir çalışma olduğunu söyledi.
#BursaBursa'da, Bitinya Krallığı döneminde inşa edilen ve İstanbul Yedikule Zindanları'nın bir benzeri olan 2 bin 300 yıllık Zindan Kapı, Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildikten sonra törenle ziyarete açıldı. Törene katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Zindan Kapı’nın Türk restorasyon tarihi açısından çok önemli bir çalışma olduğunu söyledi.
#BursaKonya'nın merkez Selçuklu ilçesi sınırlarında bulunan 1720 rakımlı Takkeli Dağ'ın eteklerinde 2012'de başlayan kazılarda, 3-4'üncü yüzyıla tarihlendirilen 35 kaya mezarı ortaya çıkarıldı. Kazı Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı, "Kaya mezarları, 3-4'üncü yüzyıl dönemi. Anadolu'nun muhtelif yerlerinde karşılaştığımız doğal kayalara oyulmuş, tek veya çift odalı örneklerine rastladık. Bu yönüyle Kilistra ve çevresini dışında tutarsak Konya'da bu tarzda çok rastlanan bir durum değil" dedi.
#KonyaİBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi, 61 bin 422 e-scooter başvurusundan 52 bin 177’sini kabul etti ancak bazı yeni kurallar getirdi. E-scooter 15 yaşından küçüklere kiralanamayacak ve her yere rastgele park edilemeyecek. Belirlenen saatte 25 kilometrelik hız sınırı, 15 kilometreye çekilecek.
#GazetehaberleriSalgından dolayı en yoğun iki kışını geçiren Bodrum, yaza hiç olmadığı kadar sıkı hazırlanıyor. Beldeye bu yaz yolu düşecekler için bilmeleri gereken hap bilgileri derledik, nokta atışı tavsiyeler aldık, yeni ne var, belde belde gelişmeleri taradık. Yılların değişmez eğlence ve tatil merkezi bu sene hiç olmadığı kadar İstanbullu ve fena halde uykucu.
#GazetehaberleriTarihi kalıntıları ve mitolojik hikayeleri ile bilinen Giresun Adası; Doğu Karadeniz'de yer almaktadır. Giresun Adası'na gelen kişiler; tarihi surlar, Bizans mezarları, şapel, manastır harabeleri gibi birçok tarihi kalıntıya şahit oluyor. Peki Giresun adası nerede ve nasıl gidilir? Giresun adası gezilecek yerler, konaklama, tarihi ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir? İşte ayrıntılar.
Halikarnassos Surları’nda başlayan çalışmaların Bodrum tarihi ve turizmi açısından önemine dikkat çeken Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Surların kurtarma kazısı, temizlik ve çevre düzenlemesi çalışmalarını AKADEMİA Vakfı ile ortaklaşa yürütüyoruz. Çalışmalarımız Bodrum Müzesi’nin gözetimi ve denetiminde yapılıyor. Karya’nın başkentini Mylasa’dan Halikarnassos’a taşıyan Satrap Mausolos tarafından inşa edilen surlar, M.Ö. 377-362 arasında tamamlanmış. Halikarnasos Surları, duvarları, kuleleri, Mylasa, Pedesa ve Myndos kapıları ile sadece bir sur değil, önemli bir anıt eser olarak kabul ediliyor. 7 kilometre uzunluğundaki surların 5 kilometreye yakın kısmı yer yer ağır tahribatlara uğramış olmasına rağmen günümüze kadar ulaşabilmiş durumda. Bu önemli anıt eserin kurtarma kazısının yapılması, üzerindeki bitki, çöp, molozlardan arındırılıp korunur ve görünür hale getirilmesi için proje geliştirdik” dedi.
#İzmir1600'ü aşkın yıldır İstanbul'da yer alan ve tarihin en önemli miraslarından olan Tarihi surlar çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Zaman zaman meydana gelen çökmeler nedeniyle can ve mal güvenliği tehlikeye giriyordu. Bu durumun önüne geçmek amacıyla tarihi surlarda restorasyon çalışmaları başlatıldı. CNNTÜRK muhabiri Dilay Dilaver, konuğu Kültür Mirası Yönetim Uzmanı İlknur Türkoğlu'na restorasyon çalışmalarının detaylarını ve nasıl yapılacağını sordu.
#Tarihi Surlar