YASA dışı yollarla çıkarıldığı belirlenen Şile Bozgoca Camii'ne ait tarihi kitabe, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimleriyle Hollanda'dan Türkiye'ye geri getirildi. Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde ziyaretçilere açılan esere ilişkin konuşan Türk ve İslam Eserleri Müzesi Ekrem Aytar, Dün akşam saatlerinde ilgili arkadaşlarımız bakanlıklardaki yazışmalarla eseri Hollanda gümrükleri tarafından Türk Hava Yolları'nın desteğiyle ülkemize getirildi. Geçici sergi alanında ziyaretçilerimize açtık dedi. Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı ise eserin ait olduğu caminin yerinde olmadığını belirterek, Mutluluğumuzu ifade etmekte zorlanıyoruz. Hayırlı olsun. Şu an cami yok, çalışma devam ediyor. Süreç sonrasında basınla paylaşılacak diye konuştu.
#HollandaYasa dışı yollarla çıkarıldığı belirlenen Şile Bozgoca Camii’ne ait tarihi kitabe, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleriyle Hollanda’dan Türkiye’ye geri getirildi. Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde ziyaretçilere açılan esere ilişkin konuşan Türk ve İslam Eserleri Müzesi Ekrem Aytar, "Dün akşam saatlerinde ilgili arkadaşlarımız bakanlıklardaki yazışmalarla eseri Hollanda gümrükleri tarafından Türk Hava Yolları’nın desteğiyle ülkemize getirildi. Geçici sergi alanında ziyaretçilerimize açtık" dedi. Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı ise eserin ait olduğu caminin yerinde olmadığını belirterek, "Mutluluğumuzu ifade etmekte zorlanıyoruz. Hayırlı olsun. Şu an cami yok, çalışma devam ediyor. Süreç sonrasında basınla paylaşılacak" diye konuştu.
#Şile Bozgoca CamiiKültür ve Turizm Bakanlığı, Edirne Valisi Ali Celal Paşa tarafından 1818’de yaptırılan Edirne Valilik Binası Paşa Kapısı’nın kayıp kitabesinin peşine düştü. Bakan Ersoy, kitabenin hangi tarihte, kimler tarafından veya nasıl yerinden edildiği konusunda arşiv araştırması başlatıldığını söyledi.
#Ali Celal Paşaİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Kültür Bakanlığı arasında 'çalıntı eser' krizi yaşanıyor. Kültür Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İBB'ye tepki gösterilirken "Bize ait olan kayıp bir tarihi eserin yurtdışından müzayedede satın alınması bizim devlet yapımıza zarar verir" denildi.
#Çalıntı EserKayıp olarak aranan Şile'deki Bozgoca Cami'nin tarihi kitabesi, Hollanda'da bir müzayeden İBB tarafından satın alınması tepkilere yol açtı. Kültür Bakanlığı yetkilileri, kayıp kitabe gibi mülkiyeti ülkemize ait olan bir eserin hukuki yollarla para ödenmeden alınması gerektiğini belirttiler. CNN TÜRK İstihbarat Şefi Nihat Uludağ ve avukat Serkan Toper, konuyla ilgili canlı yayında konuştu.
#Bozgoca Cami KitabesiTekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde Osmanlı dönemine ait yaklaşık 500 senelik tarihi köprü Koruma Kurulu kararına rağmen yıllardır toprak altından çıkarılmayı bekliyor. 1975 yılında Karayolları’nca yol genişletme çalışmaları sırasında köprünün üstü kapatılmıştı.
#OsmanlıÇorum’un sadece leblebiden ibaret olduğunu düşünüyorsanız fena halde yanılıyorsunuz. Kent, Hattilere, Hititlere, Frig, Roma ve Bizans medeniyetlerine ev sahipliği yapmış tarihi bir bölgede yer alıyor. Alacahöyük, Boğazkale ve Yazılıkaya’daki açık hava müzeleri sizi 4 bin yıl öncesine götürüyor. İskilip dolması, keşkek, madımak ve çatal aşı çorbası gibi leziz yöresel yemekler de cabası...
Tüm dünyanın 'Noel Baba' olarak tanıdığı, Antalya Patara'da doğan ve bugünkü Demre'nin kurulu olduğu Myra'da ölen Aziz Nikolaos'un adını taşıyan kilise alanındaki 2 katlı yapı içinde lahit bulundu. Henüz kapak kısmı açığa çıkarılan ve Aziz Nikolaos'a ait olabileceği değerlendirilen lahit heyecan yarattı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Ebru Fatma Fındık, “Aziz Nikolaos'un bugüne kadar mezar yeriyle ilgili tartışmalar hala devam ederken, biz bu lahit sayesinde şunu önerebiliyoruz; Gerçekten Aziz, Myra Kenti'nin kutsal temenosuna, yani nekropol alanının yakınına bir yere gömülmüştür" dedi.
#Noel BabaVan'ın Erciş ilçesinde yaklaşık 270 hektarlık alana kurulu ızgara planlı antik kent kalıntısında, 3 kitabe, oval şekilli kale burcu ve surlardaki suyun tahliyesinde kullanılan drenaj kanalları ortaya çıkarıldı. Erciş ilçesinde yaklaşık 270 hektar alanı kapsayan ızgara planlı tarihi alanda ortaya çıkarılan Aramice kitabelerin belgelenmesi için "estampaj" adlı kopyalama çalışması yapılıyor. Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, "Surlarda biriken suyun dışarıya akıtılması için kullanılan drenaj kanallarını tespit etmiş olmamız bu yıl Zernaki Tepe kazıları için önemli bulgular arasında yer aldı" dedi.
#VanVan'ın Erciş ilçesinde yaklaşık 270 hektarlık alana kurulu ızgara planlı antik kent kalıntısında, 3 kitabe, oval şekilli kale burcu ve surlardaki suyun tahliyesinde kullanılan drenaj kanalları ortaya çıkarıldı. Erciş ilçesinde yaklaşık 270 hektar alanı kapsayan ızgara planlı tarihi alanda ortaya çıkarılan Aramice kitabelerin belgelenmesi için "estampaj" adlı kopyalama çalışması yapılıyor. Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, "Surlarda biriken suyun dışarıya akıtılması için kullanılan drenaj kanallarını tespit etmiş olmamız bu yıl Zernaki Tepe kazıları için önemli bulgular arasında yer aldı" dedi.
#VANElazığ'da bulunan Harput Kalesi'nde yapılan kazılarda, Selçuklu dönemine ait sanatkar isminin yazılı olduğu kitabe ile sırlı seramik üretiminin varlığı kanıtlandı. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan 5 bin yıllık kalede, tarihi ve kültürel zenginliklere ışık tutan önemli buluntular gün yüzüne çıkarıldı.
#Harput KalesiElazığ'da bulunan Harput Kalesinde yapılan kazılarda, Selçuklu dönemine ait sanatkar isminin yazılı olduğu kitabe ile sırlı seramik üretiminin varlığı kanıtlandı. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan 5 bin yıllık kalede, tarihi ve kültürel zenginliklere ışık tutan önemli buluntular gün yüzüne çıkarıldı.
#Harput KalesiDünya üzerinde eşsiz doğal güzellikler ve insanlık tarihine ışık tutan özel mekânlar, UNESCO tarafından 'Dünya Mirası Listesi’ne alınıyor. Ülkemiz de bu prestijli listeye pek çok eser ve yapıyla katkı sağlamış durumda. Biz de bu hafta uzmanlarımıza 'Ülkemizde mutlaka ziyaret edilmesi gereken UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yerler hangileri?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden büyüleyici 10 adresi önerdiler.
#RotaAntalya'nın Demre ilçesindeki Aziz Nikolaos Kilisesi kazılarında geçen sezon bulunan kitabelerde, Likya tarihine ışık tutacak bilgilere ulaşıldı. Kazı başkanı Doç. Dr. Ebru Fatma Fındık, bulunan bir kitabenin üzerinde antik kentin ismi Myra ve kentin koruyucu tanrıçası Artemis Eleutheria'nın isminin geçtiğini belirterek, “Yazıttan bu mezarın Demetrios'un kızı Hellas için yaptırıldığı ve onun mezarına zarar verecek kişinin yasalara göre 3 bin dinar para cezasını ödemek zorunda kalacağı bilgisine ulaşıldı" dedi.
#LikyaBuğdayda Çukurovalı üretici taban fiyat bekliyor. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, buğday taban fiyatının en az 9.5-10 lira olması gerektiğini açıkladı. Çukurova’da buğday üretim maliyetinin kiloda 8 lirayı bulduğu belirtiliyor. Bu bakımdan Barut, “Üreticinin eline geçmesi gereken fiyat 9.5 ile 10 lira arasında olmalıdır. Aksi durumda verilecek düşük fiyatlar buğday üreticisini çok zor duruma sokacaktır” dedi.
#BuğdayEmniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanı Vedat Mercan, depremden sonra kimliği belirlenemeyen çocuklarla ilgili, "Halen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kurumlarında bakım ve gözetim altında 39 çocuk, Sağlık Bakanlığı kurumlarında da tedavisi devam eden 33 çocuk ve 2 yetişkin olmak üzere toplamda 74 vatandaşımızın kimlik tespit çalışmaları devam etmektedir. Bu 72 çocuktan 56'sı 0- 1 yaş arasıdır" dedi.
#Meclis Araştırma KomisyonuKÜLTÜR Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, depremde yıkılan birçok tarihi ve kültürel yapıdaki 288 eseri, enkaz arkeolojisi çalışmalarıyla enkazdan çıkardı. 265'i Hatay, 23'ü diğer illerde kurtarılan kitabe, sikke, ikona, kandil, Osmanlı arması, haç gibi eserler müze ve kazı evlerinde koruma altına alındı.
#DepremYERLİ ve yabancı turistlerce büyük ilgi gören Galata Kulesi'nin kitabe ve duvarı isim tabelasına döndü. Eline kalem alan, 674 yıllık yapıya ismini yazıyor. Kalemle kitabeye ismini yazan bir kişiyi görüntüleyen yabancı turist, bu anları "Galata kulesi bir turist tarafından tahrip edildi. Turist olarak seyahat ederken ve tarihi yerleri ziyaret ederken iyi davranın, bu adam gibi pislik olmayın" diyerek paylaştı.
#Galata KulesiYERLİ ve yabancı turistlerce büyük ilgi gören Galata Kulesi'nin kitabe ve duvarı isim tabelasına döndü. Eline kalem alan, 674 yıllık yapıya ismini yazıyor. Kalemle kitabeye ismini yazan bir kişiyi görüntüleyen yabancı turist, bu anları "Galata kulesi bir turist tarafından tahrip edildi. Turist olarak seyahat ederken ve tarihi yerleri ziyaret ederken iyi davranın, bu adam gibi pislik olmayın" diyerek paylaştı.
#İSTANBULSepetçiler Kasrı İstanbul'un oldukça güzel mekanları arasında yer alır. Binlerce turist bu güzelliği görmek için Sepetçiler Kasrını ziyarete gelmektedir. Sepetçiler Kasrı nerede, tarihi, giriş ücreti, düğün organizasyonları gibi bilgileri derledik.
#Sepetçiler Kasrı