Sınav döneminde beslenme, pek çok yönüyle başarıya etki ediyor. Beynin hangi besin öğelerini alacağı konusunda oldukça seçici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, gıdalarının türünün yanı sıra miktarının ve kalitesinin de beynin gelişimini, zihinsel performansını etkileyeceğini ifade ederek Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.
#KahvaltıTarçın çok lezzetli bir baharattır. Binlerce yıldır tıbbi özellikleri ile ödüllendirilmiştir. Modern bilim artık insanların uzun zamandır bildiklerini doğrulamıştır. Diyetisyen Emre Uzun, bilimsel araştırmalarla desteklenen tarçının sağlık için 10 yararını açıklıyor.
#Genel SağlıkAlınan tüm önlemlere ve gelişen tedavilere rağmen diyabet giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunu. Tüm diyabet hastalarının yüzde 90 kadarı Tip 2 diyabetli. Tip 2 diyabetse önlenebilir bir hastalık. Halen diyabet hastası olduğundan habersiz 193 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin dünya ve Türkiye’deki durumunu şöyle anlattı.
#DiyabetKilo problemi yaygınlaştıkça “insülin direnci”ni daha sık konuşur olduk. Nedeni açık: Öğrendik ki “obezite patlamasının” en büyük nedeni o. Ayrıca “karın-göbek-bel” bölgesinde biriken, bel çevresini genişletip “göbek-gıdı büyüten” de o! Bizi şişmanlatan fazla yağlar sadece “oburluktan” değil, biraz da insülin fazlalığı ve insüline hücresel cevapsızlıktan kaynaklanıyor. İnsülin-şeker ilişkisinin bozulması bir süre sonra yağlanma, kilo artışı ve hatta obezite ile sonuçlanıyor. Peki bu tatsız gelişmenin sebebi ne? Buyurun...
#Osman Müftüoğlu