DOLANDIRICILARIN göz koyduğu varlıklardan birisi de vatandaşın tapuda kayıtlı gayrimenkulleri. Ev, arsa, arazi gibi taşınmazlar kimi zaman mülk sahibinin haberi olmadan da el değiştirebiliyor. Sahte kimlik, sahte vekâlet belgesi kullanılarak mal sahibinden habersiz devir işlemi yapılabiliyor.
#Tapudaki İşlemleriİstanbul'da sahte vekaletnameyle dolandırıcılık yapılmasına ilişkin soruşturma kapsamında, aralarında emniyet müdür yardımcısı, tapu müdür yardımcısı ve noter çalışanları da olan 15 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. İstanbul merkezli 4 ilde yapılan operasyonda, tüm şüpheliler yakalandı.
#IstanbulAntalya'da hazırladıkları sahte evraklarla başkalarına ait arsaların satışını yaptıkları öne sürülen 1'i tapu müdürlüğünde memur 6 kişi gözaltına alındı. Zanlıların, iki arsayı bu şekilde satarak 2 milyon 250 bin lira haksız kazanç elde ettikleri öne sürüldü
#Tapuda DolandırıcılıkKüçükçekmece’de, 68 yaşındaki Muammer Çatıkkaş Silsüpür’ü telefonla arayan dolandırıcılar kendilerini polis olarak tanıttı. Bir çetenin Muammer Çatıkkaş adına sahte kimlik çıkardığını ve gizli operasyon yürüttüklerini söyleyen sahte polisler, ailenin tüm mal varlığını sattırdı. Kadir Silsüpür, Kastamonu’da piyasa değeri 15 milyon lira olan ev ve arsalarını 5 milyon liraya satarak parayı dolandırıcılara teslim etti.
#DolandırıcılıkKüçükçekmece’de, 68 yaşındaki Muammer Çatıkkaş Silsüpür’ü telefonla arayan dolandırıcılar kendilerini polis olarak tanıttı. Bir çetenin Muammer Çatıkkaş adına sahte kimlik çıkardığını ve gizli operasyon yürüttüklerini söyleyen sahte polisler, ailenin tüm mal varlığını sattırdı. Kadir Silsüpür, Kastamonu’da piyasa değeri 15 milyon lira olan ev ve arsalarını 5 milyon liraya satarak parayı dolandırıcılara teslim etti.
#Dolandırıcılıkİstanbul ve Tekirdağ'da düzenlenen tefecilik operasyonunda, verdikleri para karşılığında mağdurların taşınmazlarına el koydukları gerekçesiyle gözaltına alınan 5 şüpheli, adliyeye sevk edildi. Mağdurların içinde 2022 yılında hayatını kaybeden psikiyatr Haydar Dümen'in eşi Gülten Dümen de bulunuyor. 5 katlı mülkünü satmak isteyen Dümen’in, acil paraya ihtiyacı olduğunu için tefecilerin ağına düştüğü belirlendi. 30 milyon lira vereceklerini iddia eden tefecilerin Dümen'in buluşma yerinde kolundaki saat ile 10 bin dolar parasının da gasp edildiği öğrenildi.
#Haydar DümenTüketiciler, kaplıca ya da deniz kenarında devremülk, devre tatil alırken mağdur olmamak için nelere dikkat etmeliler? Bir haftalık devre karşılığı o yıl için 35 bin lira aidat istenirse tüketici ne yapabilir? Devremülk mağduru olan okurlarımın sorularını Prof. Dr. Saba Özmen yanıtladı...
#DevremülkKonut almak ya da kiralamak isteyenler dolandırıcıların ağına düşebiliyor. Rayicinden daha uygun fiyata verilen ilanlara inanan alıcılar gittiklerinde ya internette gördükleri evle karşılaşmıyor ya da emlakçıların oyununa gelip sözleşmeye imza atıp mağdur oluyorlar. Özellikle İstanbul’un Beylikdüzü ve Esenyurt ilçesinde olmayan konutları varmış gibi gösteren emlakçılar nedeniyle büyük mağduriyetler ortaya çıkmaya başladı.
#KonutBursa’da bir inşaat firmasının yaptığı daireleri internetten satışa çıkaran aracı firmadan daire satın alan onlarca kişi, satın aldıkları dairelerin kendilerinden başka kişilere satıldığını öğrenince hayatlarının şokunu yaşadı.
#BursaANTALYA'nın Serik ilçesinde 2013 yılında ölen çiftçi Ünal Karcı'nın (74) mal varlığı, aynı adı taşıyan torunu ile 7 varisi karşı karşıya getirdi. Mahkemenin 350 dekar araziyi 8 varisin paylaşımına karar vermesinin ardından tapu işlemlerine başlayan aile fertleri, Karcı'nın ölümünden önce sattığı arazilerin parasını aldığı kişiye tapu devri yapamayınca kestiği öne sürülen 10 Mart 2022 tarihli, 25 milyon lira yazılı çek nedeniyle başlatılan icra takibiyle şoke oldu.
#AntalyaAylardır internetten kiralık ev arayan genç kadın, istediği lokasyonda tam bütçesine uygun bir ilan gördü. Emsallerinin fiyatı neredeyse iki katıydı, kaçırılmayacak bir fırsat olduğunu düşünüp hemen ilan sahibini aradı ama ev için o kadar çok arayan vardı ki kriterlere uygun bir kiracı mı diye sıraya alındı. Şans yüzüne güldü ve artık çok istediği dairede o oturacaktı. Hiç tereddüt etmeden bir kira bedelini depozito olarak ödedi ama ilan sahibi o günden sonra kayıplara karıştı. İşte size film gibi bir dolandırılma hikayesi…
#Emlak DolandırıcılığıSon dakika haberine göre, İçişleri Bakanlığı, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinasyonunda 9 ay süren çalışmanın ardından 28 ilde nitelikli dolandırıcılık yaptığı belirlenen 20 suç örgütü üyesi 235 şüphelinin yakalanması amacıyla sabah erken saatlerde eş zamanlı olarak "Çekirge" adı verilen operasyon başlatıldığını bildirdi.
#Çekirge OperasyonuZonguldak'ta müteahhitlik yapan İYİ Parti eski İl Başkanı Ragıp Bayraktar hakkında, 2015 yılında başlayan ve sadece yüzde 20'si tamamlanan 70 dairelik binayla ilgili ücretlerinin büyük çoğunluğunu ödemelerine rağmen konutlarını teslim etmediğini iddia eden hak sahipleri, savcılığa şikayette bulundu. Şikayetlerinde, Bayraktar'ın araziyi ve daireleri kayınvalidesinin üzerine geçirerek kaçırdığını belirten hak sahipleri, ödedikleri paranın akıbetinin bilinmediğini ve dolandırıldıklarını iddia etti.
#İYİ PartiTapu ve kadastro müdürlüklerinde, dublörlü sahtecilik girişimleri arttı. Tapuda 'dublör' yöntemiyle yapılan dolandırıcılıkla milyonlarca liralık vurgun yapıldığını söyleyen İzmir Emlak Kulübü Başkanı Rıdvan Akgün, "Ustaca yapılan makyajla sahte kişi mülk sahibine benzetiliyor. Pandemi nedeniyle takılan maske de dolandırıcıların işini kolaylaştırıyor" dedi.
#TapuKocaeli Kandıra’da 800 bin liralık arsayı satmak için harekete geçen dolandırıcılar, tapu memuruna takıldı. Önce sahte kimlik ve dublörle Kastamonu’daki bir noterden satış için vekâlet çıkaran dolandırıcılar, Kandıra’da tapu müdürlüğüne geldi. Ancak memur, 80 yaşındaki M.G.’nin tapudaki fotoğrafı ile vekâletteki fotoğraflar arasında uyumsuzluk fark ederek işin peşine düştü.
#GazetehaberleriGayrimenkul sektöründe yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı. Müteahhit bir projeye başlarken firması adına arsa sahipleriyle bir anlaşma yapıyor. Projeyi satışa sunarken yeni bir firma daha kuruyor. Hem arsa sahibiyle anlaşma yapan şirketi üzerinden hem de yeni firması üzerinden aynı evi iki ayrı kişiye satıyor. Ayrıca projeyi yarım bırakıp sırra kadem basınca çifte mağduriyet yaşanıyor. Vatandaş evi aldığı firmayla inşaatı yapanın farklı olduğunu çok geç anlıyor.
#Gazetehaberleriİstanbul Ümraniye’de banka şubesi önünde beklettikleri küçük çocukları kullanarak banka ve tapu işlemlerini yapan vatandaşların toplamda 400 bin lirasını çaldıran 4 şüpheli polis ekipleri tarafından yakalandı. Çocuk şüphelilerin kaçış anı kameralara yansırken, yakalanan 2 şüpheli tutuklandı.
#ÇeteYapımı devam eden Çanakkale Köprü dolandırıcıların da iştahını kabarttı. Köprü’nün geçtiği bölgelerde, düşük fiyata arsa alıp sattığını söyleyen Ramazan B., Üsküdar’daki bir çok esnaftan para topladı. Gelen son dakika bilgisine göre, Ramazan B. topladığı paralarla sırra kadem basınca iş ortaya çıktı. Ne arsa ne tapuların ortada olduğunu gören mağdurlar soluğu savcılıkta aldı. Ramazan B.’nin, banka hesabını kullandığı İbrahim C. ise “Dolandırıcılık yaptığını biliyordum. Ben de ulaşamıyorum” dedi.
#GazetehaberleriGünümüzde ev sayısının artması, arz talep dengesi, devletin ev almak için vatandaşa uyguladığı uygun kredi imkanları birlikte değerlendirildiğinde ev almak ciddi manada kolaylaştı. Ancak son zamanlarda tüm dünyada etkisini sürdüren ekonomik buhran Türkiye de de etkilerini göstermiş ve bu durumdan en çok gayrimenkul sektörü etkilenmiştir. Son zamanlarda artan maliyetleri karşılayamayan müteahhitler inşaatları teslim edemez olmuş ve vatandaş mağdur edilmiştir.
#Ev AlmakDolandırıcılık tuzağına son olarak Alaçatı eski belediye başkanı ve CHP eski miletvekili Remzi Özen düştü. Özen, İzmir’den özel aracıyla Urfa’ya gitti ve tam 2 milyon TL’yi dolandırıcılara elleriyle teslim etti...
#Alaçatıİnanlar İnşaat’ın sahibi Serdar İnan’ın yurt dışına kaçışının ardından sular durulmuyor. Çekmeköy Terrace Koru sitesinden 16 kişinin Serdar İnan hakkında kırmızı bülten talepli suç duyurusunun ardından, Küçükçekmece’deki Terrace Tema sitesinden aldıkları evlerde dolandırıldığını iddia eden 11 kişinin daha aralarında Serdar İnan’ın da bulunduğu İnanlar İnşaat yetkilileri ve bazı bankalar hakkında nitelikli dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulundu.
#Terrace Temaİstanbul Mali Polisi, dün, Akfa Holding’in patronu Fatih Aktaş ile birlikte 85 kişiyi gözaltına aldı. Aktaş hakkında, nitelikli dolandırıcılık suçlaması ile başka bir soruşturma ise devam ediyor. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada Aktaş ve diğer şüpheliler, onlarca kişinin parasını ödediği evleri, ‘ele geçirmek’le suçlanıyor.
#Ahmet Serdar Kıyat