Elektrik dönüşümüyle birlikte otomobillerde yazılımın önemi arttı. Bulut servisleri, nesnelerin interneti (IoT) ve yapay zekâ (AI) araçlara girmeye başladı. Bu alanda dünyanın önde gelen isimlerinden AWS Başkan Yardımcısı Yasser Alsaied, IoT’un otomotiv sektörünü nasıl değiştireceğini Hürriyet’e anlattı. Alsaied’e göre, tıpkı elimizdeki akıllı telefonlar gibi kullanabileceğimiz otomobiller çok yakında hayatımıza girecek ve Togg’da onlardan birisi olacak.
#DolarTogg’da teslimat dönemine geçilmesiyle gözler elektrikli araçları şarj etme maliyetlerine çevrildi. Biz de Togg’un satışa çıkan versiyonları üzerinden elektrikli araçların aylık şarj tutarlarını hesapladık. Buna göre, ayda 1.500 km mesafe kat eden bir Togg sahibinin enerji gideri evden yaklaşık 600 TL, işyerinden yaklaşık 1000 TL ve hızlı şarj istasyonundan 2 bin TL’yi bulacak. Eve veya işyerine şarj istasyonu kurmanın maliyeti ise 18 bin TL’den başlıyor.
#ToggTakograf sözcüğü günlük hayatta karşılaşılan bir kavramdır. Takograf sözcüğüne televizyonlarda, gazetelerde, dergi ve kitaplarda rastlamak da mümkündür. Sosyal medyanın değişik platformlarında takograf ile ilgili kavramlara da denk gelmek olanaklıdır. Takograf kelimesinin tam olarak neyi ifade ettiği elbette merak konusu olmaktadır. Takograf nedir ve ne işe yarar? Takograf nasıl kullanılır ve hangi araçlarda takılması zorunludur. İşte takograf konusunda ilgiyle bilgileri sizler için derledik.
#TakografKrizlerle boğuşan otomotiv sektöründe beklenen düzeye ulaşılamasa da dünya çapında 2021 yılına ümitle bakılıyor. TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, “Son 3 yılda dünya, Avrupa ve ülkemizde üretim daralmış durumda. Bu sene 2020 yılına göre ortalama yüzde 13’lük bir küresel büyüme bekleniyor. Bu da 87.2 milyon adetlik bir üretime tekabül ediyor” dedi.
#GazetehaberleriElektrikli otomobiller farklı versiyonlarıyla hızla hayatımıza giriyor. Şarj gerektirmeyen hibrit ve yarı hibrit, şarj gerektiren hibrit modeller ve en son deneyimlediğim tamamen elektrikli SUV Mercedes EQC. Peki, siz elektromobiliteye ne kadar hazırsınız?
#Mercedes-Benz EQCDevlet, ÖTV teşviki için vergi gelirine ve piyasanın canlanmasına bakar. Teşvikin devrede olduğu mart ayı ile teşviksiz ağustos ayı arasında satışlarda yarı yarıya fark olsa da ÖTV tahsilatında büyük fark yok. Ayrıca bir çok marka 8 ayda sattığını 4 ayda satacağını öngördüğüne göre piyasa canlanması için bir şey yapmaya gerek var mı?
#YazarAileniz için geniş iç hacimli, sürüşü keyifli ve teknolojisiyle hayatınızı kolaylaştıracak bir otomobil arıyorsanız eğer, Yeni Mercedes B-Serisi incelemeden karar vermeyin. Özellikle sesli komut sistemi Hey Mercedes! özelliği bana hem arkadaşlık etti hem de çok yardımcı oldu.
#Mercedes B-SerisiDünyada otomotiv endüstrisinin tek geleceğinin elektrikli araçlar (EV), merkezinin ise Çin olduğu konusunda herkes hemfikir. Otomotiv devleri elektrikli modellerini Çin’de geliştirirken, ülkede şimdiden 500’e yakın EV şirketi kuruldu. Bunların en büyüklerinden biri olan Enovate şirketinin tasarım patronu Hakan Saraçoğlu, “İlk modelimizi 16 ayda geliştirip üreterek, Çin’in bu alanda sembol olduğunu gösterdik” dedi.
#YazarBatarya, elektrikli motor ve tekerlekler... İşte bu üçlü son dönemlerde kişisel ulaşım anlayışını değiştirmeye başladı. Elektrikli otomobillerin hayatımıza girmesi için önümüzde daha çok uzun yıllar olsa da bisiklet, scooter ve benzeri kişisel ulaşım araçları konusunda önemli adımlar atılmaya başlandı. Daha az efor sarf edip, daha çok mesafe gitmek için yapılan geliştirmeler, farklı icatlarla karşımıza çıkmaya başladı. Bacak gücüyle giden bisiklet, scooter ve paten gibi araçlar elektrikli motorlarından aldıkları güçle artık kullananların onlarca kilometre gitmesini sağlıyor. Kısacası yollara yeni efendiler geldi. İster haftasonuna eğlenmek için isterse işe gidip gelmek için kullanılabilen bu modeller, bize gelecekten ipuçları vermeye başladı. Biz de bu hafta yeni nesil ulaşım araçlarını araştırdık.
#ScooterYüzde 100 elektrikli olan smart EQ fortwo Türkiye’de Kasım ayı itibarıyla satışa sunuluyor. Yüksek kapasiteli lityum-iyon bataryalar tüm modellerde standart olarak bulunurken, ev tipi standart prizlerde yüzde 10 şarj seviyesinden yüzde 80’e kadar 6 saatte şarj edilebilen smart modelleri için, Türkiye’de 22 kW’lık dahili şarj dönüştürücüsü standart olarak sunuluyor. Bu 3 fazlı şarj ünitesi sayesinde şarj istasyonlarında ya da evinizdeki Wallboxlar’da yüzde 10’dan yüzde 80’e kadar 40 dakikadan kısa bir sürede smart EQ modellerini şarj edebilmek mümkün oluyor.
#MercedesOtomotiv sektörünün geleceği olarak görülen ve bugüne kadar 80 milyar dolara yakın yatırım yapılan sürücüsüz (otonom) araçlar pazar gecesi yaşanan ölümcül kazayla dünya gündemine oturdu. Otomobil ve teknoloji devlerinin önemli bir aşama kaydedip, 2019’den itibaren yollara çıkarmayı planladığı sürücüsüz araçlar için artık yeni yol haritasının oluşturulup, bu tip kazalara karşı sorumlunun yasal olarak belirlenmesi gerekiyor.
#Gazetehaberleri