Koronavirüs salgını iki yıldır hayatlarımızı kâbusa çevirmişken gelen uyarı korku yarattı. Uzmanlara göre hayvan çiftliklerinde koruyucu olarak kullanılan antibiyotikler Kovid’den çok daha büyük bir salgın tehlikesine zemin hazırlıyor.
#Çiftlik HayvanıKoronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına almış durumdayken bilim insanlarının açıkladığı araştırma sonucu korku yarattı. Yıllar süren araştırmaya göre insanlığı koronavirüsten çok daha büyük bir tehlike bekliyor.
#Koronavirüs- Hatalı antibiyotik kullanımı, dirençli bakteriler yani ‘süper mikroplar’ı çoktan yarattı bile. Sadece Avrupa ülkelerinde her yıl yaklaşık 33 bin, tüm dünyada da 700 bin kişi bu süper mikropların yol açtığı enfeksiyonlardan yaşamını kaybediyor. Sorun bu hızla büyürse 2050 yılından itibaren her yıl toplam 10 milyon kişinin dirençli bakteri enfeksiyonları nedeniyle öleceği hesaplanıyor. Bu tabloya ‘antibiyotik kıyameti’ de deniyor.
#GazetehaberleriABD’de okuyan bir Türk doktora öğrencisi AIDS’ten daha tehlikeli ve yaygın olduğu iddia edilen hastanelerde üreyen ölümcül MRSA bakterisinin erken tespitini sağlayan cihaz üretmeyi başardı. California Üniversitesi’nde doktora yapan 30 yaşındaki İnanç Ortaç’ın ürettiği cihaz, hem pratik hem de ucuz.
Sözlükte fobi kelimesi için “Kişinin, belirli nesneler ya da durumlar karşısında duyduğu, kapıldığı baskılı, kaygılı, olağan olmayan, hastalık derecesinde güçlü korku” tanımı yapılıyor. Yani bir şeylerden korkmamız doğalken normalde korkmayacağımız şeylerden korkmamız ve bunu bir takıntı haline getirmemize fobi deniyor.
#Naomi CampbellMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, parti genel merkezinde "Liderlik ve Siyaset Okulu 19. Dönem Sertifika Töreni"nde açıklamalarda bulundu. Bahçeli, "Türkiye Cumhuriyeti'nin rejim sorunu, müesses nizamıyla ilgili farklı bir arayışı yoktur. Olması da düşünülemez" dedi. Bahçeli, "Süper Kupa finalinin oynanması için Riyad'ın neden seçildiği ve protokole neden uyulmadığı bir muammadır. Riyad krizine dahil olan kim varsa kuru özür ile muafiyet kazanamaz" ifadelerini kullandı.
#MHPMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, parti genel merkezinde "Liderlik ve Siyaset Okulu 19. Dönem Sertifika Töreni"nde açıklamalarda bulundu. Bahçeli, "Türkiye Cumhuriyeti’nin rejim sorunu, müesses nizamıyla ilgili farklı bir arayışı yoktur, olması da düşünülemez" dedi. Bahçeli, "Süper kupa finalinin oynanması için Riyad’ın niçin seçildiği kadar, muhatap ülkeyle hazırlanan protokole neden uyulmadığı kafamızı bulandıran ve kuşkularımızı çoğaltan bir muammadır. En başta Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı olmak üzere, Riyad krizine dahil olan her kim varsa kuru bir özürle veya bir şey olmamış gibi davranarak vaki sorundan muafiyet kazanamaz" ifadelerini kullandı.
#MHPİyi bir bağışıklık sistemiyle anlatmak istenen nedir? Lifli besinler neden önemli? Zeytinyağının anavatanında yaşarken avokado yağı tüketelim mi? Glüten tüketsek mi tüketmesek mi? Gazeteci-yemek yazarı Hülya Meral sordu, göğüs hastalıkları uzmanı ve immünolog Dr. İlkay Keskinel yanıtladı. Doğan Kitap’tan çıkan ‘Akıllı Bağışıklık’ doğal beslenmeyle sağlıklı yaşamanın yollarını irdeliyor. Kitaptan tadımlık bilgiler aldık...
#Dr. İlkay KeskinelHipokrat yüzyıllar önce tüm hastalıkların bağırsakta başladığını söylemişti. Bir yöntem bu alanda çığır açıyor. Kulağa pek çekici gelmese de dışkı nakli pek çok hastalığın çözümü olabilir. Peki nedir bu dışkı nakli? Ağızdan veya burundan gerçekleşir mi? Tüm detaylarıyla haberimizde...
#SağlıkTokalaşma ve selamlaşma şekilleri pandemi ile birlikte tüm dünyada değişime uğradı. Tokalaşmak, yanaktan öpüşmek, sırtını sıvazlayarak sarılmak artık çok eskilerde kaldı. Peki, hangi selamlaşma biçimi daha az riskli hangileri daha yüksek risk taşıyor?
#HekstraAK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde ABD'nin milli gelirinin yüzde 3,5, Avrupa Birliği'nin de yüzde 6,5 küçüldüğünü belirterek, "(Türkiye, yüzde 5 küçülecek) dediler, 2020'yi yüzde 1,8 büyümeyle kapattık. Bu yılın ilk yarısını belki yüzde 5'in üzerinde büyümeyle kapatacağız." dedi.
#İzmirÇağımızın en büyük sorunlarından biri belki de teknoloji bağımlılığı… 1-7 Mart arasında kutlanan Yeşilay Haftası’nda özellikle çocuklarda giderek yaygınlaşan teknoloji bağımlılığına dikkat çekmek için çizgi karakter Kral Şakir ile işbirliği yapıldı. Hazırlanan çizgi film ile teknoloji bağımlılığın tehlikelerine eğlenceli bir şekilde dikkat çekiliyor.
#Varol YaşaroğluPandeminin başında sürekli plazma çağrı ve bağışı yapılıyordu. Bu halen devam ediyor mu? Yoksa bir deneme yöntemi olarak uygulandı, sonra bitti mi? Sessiz taşıyıcılardan nasıl sakınabiliriz? 65 yaş üzerine uygulanan ‘Gittiğin yerde bir ay kalma kuralı’nın amacı neydi? İşte cevaplar.
#GazetehaberleriYaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, koronavirüs her geçen gün etkisini artırırken, bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdaların tüketilmesinin önemine dikkat çekti. Uzel, “Bağışıklık sistemini normal şartlarda güçlü tutmak gerekir. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi, hastalıklarla mücadelenin gündemden düşmediği bu günlerde hassasiyetle değerlendirilmesi gereken bir gündem oluşturmalıdır” dedi.
#KoronavirüsDaha çocuğu dünyaya gelmeden glutensiz, doğal, organik, GDO’suz bebek mamalarının neler olduğunu hatmeden, adına sosyal medya hesabı açan, okuyacağı okulu, çalacağı müzik aletini, yapacağı sporu belirleyen, çocuk yetiştirmeyi kitaplarla öğrenen ‘yeni nesil anneler’le okulların başı fena halde dertte.
#OKULDaha çocuğu dünyaya gelmeden glutensiz, doğal, organik, GDO’suz bebek mamalarının neler olduğunu hatmeden, adına sosyal medya hesabı açan, okuyacağı okulu, çalacağı müzik aletini, yapacağı sporu belirleyen, çocuk yetiştirmeyi kitaplarla öğrenen ‘yeni nesil anneler’le okulların başı fena halde dertte.
#YazarAntalya’da, sağlıklı yaşamla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, diyet yapmanın tarihe karıştığını, diyetin yerini ’beslenme planı’nın aldığını söyledi. Müftüoğlu, "’Diyet’ sözcüğünün kullanılmaması gerekiyor. Kişiye göre, kişinin sağlık durumuna göre, beslenme planı oluşturulmalı" dedi.
#Kilo ProblemiNTV’deki “Yaşasın Hayat” programımızın formatında her hafta bir “iyi”, bir “kötü” sağlık haberi veriyoruz. O formattan esinlenerek bugün yazımızı “iki iyi, iki kötü haber” şeklinde düzenledik, burada da “önce iyiler gelsin!” deyip iyilerden başlıyoruz. Buyurun...
#Osman Müftüoğlu