1) Eski CHP İzmir milletvekili, hukukçu Sabri Ergül, 1 Ağustos’ta bu köşede yer verdiğimiz Kılıçdaroğlu’na yaptığı öneriyi, CHP Parti Meclisi’nin Olağanüstü Kurultay’ın 6-9 Eylül 2024 tarihinde tüzük değişikliği gündemiyle toplanmasına oybirliğiyle karar verdiğini belirtiyor. Kılıçdaroğlu’nun tutumunu ve CHP’deki durumu şöyle değerlendiriyor:
#CHPVan'da, kış mevsiminde yağan kar ve inen çığlar nedeniyle yolu kapanan Bahçesaray ilçesine bağlı Çatbayır Mahallesindeki yayla yolunun açılması için, Büyükşehir Belediye ekipleri çalışma başlattı. İnen çığlar nedeniyle yer yer 3 metreyi bulan ve mahalleye gelen sulama suyu borularının üzerini de kapatan kar kütleleri, iş makineleriyle temizleniyor.
#VanDünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’nin iklim değişikliği sebebiyle sıklığı ve şiddeti giderek artan taşkınlara ve kuraklığa karşı direncini güçlendirme ve insanlarını koruma çabalarını desteklemek için 600 milyon dolar tutarında bir finansmanı onayladı.
#Dünya BankasıMuğla'nın Bodrum ilçesinde barajlar alarm vermeye başladı. Mumcular Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 16'lar civarında kaldığını belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, "Mumcular Barajı'ndan hem içme suyu temin ediliyor hem de Karaova'ya sulama suyu temin ediliyor. Bahar yağışlarının gelmemesi durumunda Karaova'da sulama temininde ciddi zorluklar gündeme gelecektir. Bahar yağışlarının önemli ölçüde, dikkatle takip edilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
#Doç. Dr. Ceyhun ÖzçelikMuğla'nın Bodrum ilçesinde barajlar alarm vermeye başladı. Mumcular Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 16'lar civarında kaldığını belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, "Mumcular Barajı'ndan hem içme suyu temin ediliyor hem de Karaova'ya sulama suyu temin ediliyor. Bahar yağışlarının gelmemesi durumunda Karaova'da sulama temininde ciddi zorluklar gündeme gelecektir. Bahar yağışlarının önemli ölçüde, dikkatle takip edilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
#MuğlaAK Parti İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı Hamza Dağ, Ödemiş’te tarım ve hayvancılık projelerini tanıtıp, "Gelin 31 Mart’ta başarılım ve 1 Nisan’dan itibaren toprağı birlikte aş edelim, emeğin mükafatını hep birlikte alalım" dedi.
#AK PartiTrakya'da sık sık kirliliği ile gündeme gelen Ergene Nehri'nde, çevre endüstriyel analiz incelemesi yapıldı; suyu 4'üncü derece kirli çıktı. Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, "Bunun bir mevsimsel değişim olarak görebiliriz. Burada sevindirici bir nokta; ağır metal kirliliği yok, göremiyoruz. Bakır, çinko, demir, kadmiyum, krom gibi ağır metal konsantrasyonlarının sınır değerlerinin altında olduğunu görüyoruz. Bu en azından böyle bir endüstriyel kirlenmenin olmadığı sonucu çıkartıyor" dedi.
#TrakyaCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Lefkoşa'da 'KKTC Su ve Toprak Kaynakları Master Planı' açılış toplantısında yaptığı açıklamada, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) toprağı daha iyi tanıyacağız. Suyu daha iyi tanıyacağız. Geleceğe dönük projeksiyonlar yapacağız. Bir taraftan afet risklerini tespit edip onları engellerken, diğer taraftan su potansiyeline göre bitki deseni oluşturacağız" ifadelerini kullandı.
#KKTCAtatürk Barajı’ndan alınan suyu Şanlıurfa’dan Mardin’e taşıyan 221 kilometre uzunluğa sahip Mardin-Ceylanpınar Ana Kanalı sayesinde 70 bin futbol sahası büyüklüğündeki tarım arazisi suya kavuştu. Mardin-Ceylanpınar Ana Kanalı'nın, 'GAP’ın atardamarları' olarak nitelendirilebileceğini belirten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Ülkemizin gözbebeği tarım topraklarımız, inşa ettiğimiz bu tesis sayesinde üretimimizi şaha kaldıracak. Türkiye Yüzyılı’nın yıldız projelerinden biri olan tesis ülkemizin zenginliğine zenginlik katacak" dedi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanlığı, deprem bölgesinde içme ve kullanma suyu temini için Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından açılan 93 kuyudan 500 bin kişiye günde 165 bin 715 ton içme suyu ve 556 hektar alanı sulayacak sulama suyu sağlandığını açıkladı.
#Tarım Ve Orman BakanlığıSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybedenler var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? Uzmanlarla enine boyuna tartıştık.
#MeyveSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya medyasında sık sık gündeme geliyor. Çok acı ama bu nedenle hayatını kaybedenler bile var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ve Uzman Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Rumeysa Kalyenci ile konuştuk...
#PestisitAntalya'da Ahmetler Kanyonu'na yapılmak istenen HES'e karşı mücadele veren köylüler ile şirket çalışanları arasında yaşanan olaylar sonrası açılan iki davadan birinde 11 köylüye verilen 67 bin 87 TL para cezası, kesinleşti. HES mücadelesinde birlikte hareket eden Ahmetler halkı, verilen para cezasını kendi aralarında topladı. Para ve hapis cezaları içeren ikinci dava ise istinaf aşamasında devam ediyor.
#ANTALYATrakya'da sık sık kirliliği ile gündeme gelen Ergene Nehri'nde, çevre endüstriyel analiz incelemesi yapıldı. Buna göre; Ergene'nin suyu 3'üncü derece kirli çıktı. Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, tarımsal ve gübreleme faaliyetleri nedeniyle bölgede azot fosfor ve gres yağı gibi konsantrasyonların arttığını belirterek, "Bir de evsel atıkların, kanalizasyon sularının daha anlaşılabilir tabirle söylemek gerekirse akar sulara karıştığı anlamına geliyor" dedi.
#EdirneBilindiği gibi ziraat odaları çiftçinin mesleki örgütü... Söke ise tarımsal faaliyetin çok yoğun biçimde yapıldığı bir bölge. İlçe Ziraat Odası’na kayıtlı 11 bin 500 çiftçi bulunuyor. Ancak hemen komşu ilçe Kuşadası’nda ziraat odası olmadığı için orada bulunan 700 çiftçiye de Söke Ziraat Odası hizmet veriyor. Tabii Kuşadası turizmin fazlaca ön plana çıktığı bir ilçe ama burada da 46 bin dekar tarım arazisinin bulunuyor olması küçümsenecek gibi değil. Bu arada hemen not düşelim, Söke’nin tarım alanı varlığı da 616 bin dekar. Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri bölgede çok tanınan bir çiftçi temsilcisi. “Söke üreticisinin ve bölge tarımının daha iyi bir yere gelebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı, ilimiz milletvekilleri ve Ziraat Odaları Genel Başkanlığı’na sürekli olarak dilekçe ve dosyalar şeklinde çözüm önerilerimizi iletmekteyiz” diye söze başlayan Tanyeri, şu bilgileri paylaşıyor:
#1Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde, sel sularının çadırlarına girdiğini fark edince anne ve babasını uyandırıp, dışarı çıkmalarını sağlayan 3 yaşındaki çocuk, çadır kentin kahramanı oldu. Oğlu sayesinde komşularını da uyandırıp, yardım eden Arif Doğan (25), "Oğlum bizi uyandırmasa çadırın içinde hem biz hem de komşularımız ölüp gidecektik" dedi.
#MalatyaTürkiye’nin kuraklık kıskacına girdiğini söyleyen Prof. Dr. Murat Türkeş’e göre bugünlerde farkında olmadığımız tehlikenin faturası temmuzda ödenecek. “Temmuzda eyvah diyeceğiz” diyen Türkeş, yetkili kurumların kuraklıkla ilgili daha net adımlar atması gerektiğini belirtti. Türkeş, kuraklıkla ilgili atılmayan her adımın ileride daha yüksek maliyet olarak geri döneceğini söyledi.
#Boğaziçi ÜniversitesiTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, içme ve sulama suyu konusunda yeni adımlar atılması gerektiğini belirterek, "Ortalaması yüzde 33,5 olan kayıp kaçak oranını daha aşağıya çekmeliyiz. Buna ilişkin her bir belediyenin alması gereken tedbirler var. Ve bu çerçevede de yeni hedefler koyduk. Bu 33,5; yüzde 25'e indirilmeli hatta mümkünse daha aşağılara indirmeliyiz" dedi.
#Vahit KirişciTürkiye’de son aylardaki yağışların azlığı ve barajlarda su doluluk oranların düşmesi, kuraklık riskini yeniden ülke gündemine taşıdı. Yağışların önümüzdeki aylarda da mevsim normallerinin dışında seyretme ihtimali kaygı yaratıyor. Peki bu yıl neden kuraklığı şiddetli yaşıyoruz? Barajlarda kaç ay yetecek su bulunuyor? Önümüzdeki günlerde kar yağışı bekleniyor mu? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#KuraklıkMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, 2021 yılında yaşanan kuraklığın 2023 yılında da yaşandığını belirterek Marmara Bölgesinde yüzde 53, Ege ve Akdeniz ile İç Anadolu Bölgelerinde ise yüzde 42 ila yüzde 47 oranında yağış azalması olduğunu açıkladı.
#İstanbul