TÜİK’in hesaplamalarına göre, şubat ayında TÜFE yüzde 0.73, ÜFE yüzde 1.72 artarken, yıllık bazda enflasyon TÜFE’de yüzde 4.16’ya geriledi. Bunda da gıda fiyatlarındaki artışa rağmen giyim ve ayakkabıdaki yüzde 5.15’lik düşüş etkili oldu. Akaryakıt zamlarının etkisi de yıllıkta yüzde 10.87’ye ulaşan ÜFE’de etkisini gösterdi.
Bir süredir kırmızı et yüzünden sıkıntı çeken mutfaklar, ikinci ‘kırmızı’ darbesini de domatesten yedi. Eylülde 57.16 fiyat artışıyla zam şampiyonu olan domates için gözler seralara çevrildi. Tarım Bakanı Mehdi Eker, sera ürünlerinin devreye girmesiyle fiyatın düşeceğini savundu. Seralarda ekili domates alanının 205 bin dekara düştüğü, bunun yüzde 10-15 daha az hasata neden olacağı belirlendi.
Enflasyon şubat ayında beklenenden yüksek çıkarak Aralık 2008’den bu yana yıllık bazda ilk kez yüzde 10’u aştı. Kötü hava koşulları ve sel baskınlarının sonucunda gıda fiyatlarında yaşanan artışın etkisiyle, şubat ayında TÜFE yüzde 1.45, ÜFE de yüzde 1.66 olarak gerçekleşti.
Sigara, alkol ve petrol ürünlerindeki zamlar, beklendiği gibi yılın ilk ayında enflasyonu zıplattı. Aylık bazda enflasyon TÜFE’de yüzde 1.85, ÜFE’de yüzde 0.58’e yükselirken, yıllık enflasyon ise TÜFE’de yüzde 8.19’a sıçradı. Geçen ay en yüksek artış da yüzde 22.04 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti.
Enflasyon şubat ayında eksi çıkmasının ardından martta tekrar yükselişe geçerek yüzde 1.1 oldu. TÜFE’de yıllık enflasyon yüzde 7.89 oldu. Üretici fiyatlarında ise değişim aylık bazda yüzde 0.29, yıllık bazda yüzde 3.46 oldu. Enflasyonda yaşanan artış gıda ve alkol-tütün ürünleri fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandı. Bu rakamlar Merkez Bankası’nı ’hedef tutmadı’ mektubu yazmaktan kurtardı.
Enflasyondaki yavaşlama ocak ayında da sürdü. Küresel krizin etkilerini yansıtan enflasyon, yılın ilk ayında tüketici fiyatları (TÜFE) bazında yüzde 0.29 olurken, üretici fiyatlarıyla (ÜFE) yüzde 0.23 oranında artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise TÜFE’de yüzde 9.50, ÜFE’de yüzde 7.90’a geriledi.
Enflasyonda geçen ay çift haneye çıkan Türkiye, mart ayı itibarıyla da çift hanede kaldı. Mart itibarıyla yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 10.86, ÜFE’de yüzde 10.92 olarak gerçekleşti. Martta TÜFE artışı 0.92, ÜFE ise 0.97 oldu. Yılın ilk çeyreğinde, Merkez Bankası’nın belirlediği yüzde 4 yıllık enflasyon hedefiyle uyumlu patika aşıldı, belirsizlik sınırına yaklaşıldı.
Gıda ve konuttaki yüksek artış, şubatta yıllık enflasyonun yükselişe geçmesine neden oldu. Tüketici fiyatları yüzde 0.22 artarken, yılın ilk iki aylık dönemindeki toplam artış yüzde 0.97 oldu. TÜFE’de geçen yılın sonunda yüzde 7.72 olan yıllık artış şubat sonunda yüzde 8.15’e yükseldi. Üretici fiyatları ise bir önceki aya göre yüzde 0.26 artarken, ilk iki aylık artış ise yüzde 2.22’ye kadar yükseldi. Yıllık ÜFE artışı ise yüzde 5.26’ya kadar çıktı.