Soğuk havayla birlikte ısınma maliyetleri gider kaleminde kendini hissettirmeye başlayacak. Hanelerde alınabilecek önlemlerle bu maliyetleri düşürmek mümkün. Kombi ve petek bakımını düzenli yaptırarak yüzde 30, binalarda yalıtım yaptırarak ise yüzde 50’ye varan oranlarda enerji giderleri düşürülebiliyor. Peki bu önlemlerin maliyeti ne?
#Soğuk HavaTÜRKİYE’yi yasa boğan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 24. yıl dönümü nedeniyle açıklama yapan Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, riski depremin değil güvensiz yapıların oluşturduğunu vurguladı.
#Tayfun KüçükoğluÖnceki gece çıra gibi tutuşan Folkart Sitesi’ndeki binaların dış kaplamasının vernikli ahşapla yapıldığı ortaya çıktı. Daireleri ‘akıllı ev’ olarak pazarlanan lüks sitedeki akıllı sistemin cepheye etkili olmadığına dikkat çeken uzmanlar, “Dış cephesinde yangın yönetmeliğine aykırı olarak, yanıcı bir madde olan vernik sürülmüş ahşap kullanılmış. Böyle olunca bir nedenle ikinci katta çıkan yangın pencerelerden dışarıya çıkıp tüm binayı sarmış. Doğru malzeme doğru şekilde uygulansaydı bu boyutta bir yangın olmazdı” dedi.
#FolkartBinalara en az yüzde 5 yenilenebilir enerji şartı getiren düzenleme yayımlandı. Bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binaların kullandığı enerjinin en az yüzde 5’inin güneş enerjisi paneli, rüzgâr enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması zorunlu olacak.
#Yenilenebilir EnerjiTürkiye’de binaların yüzde 80’inde ısı yalıtımı olmadığını açıklayan İZODER, enerji verimliliği ve iklim değişikliği ile mücadele için yeni mevzuat çalışmasına ihtiyaç olduğunu duyurdu. Yalıtım kalınlıkları açısından Avrupa’nın çok gerisinde olduğumuzu belirten İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “Madrid’de 12 cm kalınlığında yalıtım levhası kullanılıyor. Ama aynı iklim kuşağındaki İstanbul’da 4 cm... Gelişmiş ülkelerle aramızdaki yalıtım uygulamaları farkını kapatmalıyız” dedi.
#BinaBinalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği’nin Haziran 2018’de yürürlüğe girdiğini belirten İZODER Başkanı Levent Gökçe, “2018 öncesi yapılan binalar müteahhidin insafına ve bilincine kaldı. Şu anda yapı stokunun sadece yüzde 1.5’i su yalıtımına sahip ” dedi.
#Gazetehaberleriİnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, "Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nın hayata geçmesi istihdama da olumlu etki edecek. Plana göre, 1,5 milyon konut 5 yılda dönüştürülecek, bu da her yıl 300 bin konut yapar. 300 bin konut yapımı da yaklaşık 100 bin kişinin istihdam kadrosuna katılması demek" açıklamasında bulundu.
#Kentsel Dönüşüm Eylem PlanıTaksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde meydana gelen yangın faciası yürekleri ağza getirdi. İnşaatı yapan ‘Serelyapı A.Ş. & Uyanıklar Ltd. Adi Ortaklığı’ adına yapılan açıklamada “Tüm malzemelerde idarenin onayı alındı. Malzemenin kalitesi ile ilgili bir sorun yok” denildi. Olay yerini inceleyen uzmanlar ise “Yönetmeliğe aykırı yanıcı malzeme (köpük) tespit edildi” dedi.
#Taksim YangınGaziosmanpaşa'daki Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çıkan yangının nedeniyle ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. NTV'nin haberine göre yangın bir kişinin alev alan su ısıtıcısını camdan dışarı atması sonucu yaşandı.
#GaziosmanpaşaYALITIMIN, son zamanlarda ülkemizde de sıklıkla konuşulan bir konu olduğunu belirten Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, Türkiye’de 19 milyon mevcut konut stoğunun sadece 3 ila 3 buçuk milyonunun yalıtımlı olduğunu söyledi.
Binaların enerji tüketimini gösteren Enerji Kimlik Belgesi'nin (EKB) ev alım satım ve kiralanmasında da ibraz edilmesi şartının getirilmesi gerektiği iddia edildi. Yeni yapılan inşaatlar için 1 Ocak'tan itibaren zorunlu olan uygulamayla şu ana kadar 1514 proje enerji kimlik belgesi alırken, mevcut binalar içindeyse henüz 124 bina belge sahibi olabildi.