Ege Bölgesi’ndeki yeraltı sularının seviyesinde yıllık 0.6 metrelik düşüş gözlendiğini belirten yeraltı suyu uzmanı Prof. Dr. Celalettin Şimşek, “1997 yılında 15-20 metre derinlikte ulaştığımız yeraltı suyuna bugün 40 metrede ulaşıyoruz. Bu düşüşü durdurmamız gerekiyor. Aksi takdirde sınırsız olduğunu düşündüğümüz yeraltı suyunda sıkıntı yaşanır” dedi.
#Ege BölgesiSu Politikaları Derneği ve Hidropolitik Akademi Başkanı Dursun Yıldız, son 3 yıldır Türkiye’nin kuraklıkla boğuştuğunu, son dönemde ise karar vericileri rehavete sevk edebilecek yağış olduğunu söylüyor. Barajlar bir miktar dolunca su sıkıntısı yokmuş gibi davranıldığını ifade eden Yıldız, “Türkiye’nin ciddi şekilde su yönetimi konusunda yenilikçi bir anlayış sorunu var. Suyunu, enerjisini, gıdasını ve çevresinin biyoçeşitliliğini bütüncül olarak planlaması, yönetmesi zorunluluğu var” dedi.
#SuTarım ve Orman Bakanlığı'na atanan Vahit Kirişci, görevi Bekir Pakdemirli'den devraldı. Bakan Kirişci, "Bu bir bayrak yarışıdır. Mutlaka muayyen bir süre bir koltukta oturulacaktır, günü geldiğinde o bayrağı daha yukarılara taşımak adına yeni bir arkadaşımız büyük bir heyecan ve hevesle bu görevi ifa edecektir" dedi. Devir teslim töreninin ardından Vahit Kirişci TBMM Genel Kurulu'nda yemin etti.
#Tarım BakanlığıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan dev tesisin ekonomiye yılda 3 milyar TL'lik katkı sağlayacağını açıkladı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda vekillere hitap etti. Erdoğan, sınır ötesi tezkereye 'hayır' oyu veren CHP'ye "HDP yöneticileri, CHP'ye çağrı yaptı. Bu çağrıda, HDP'nin içinde fiilen yer aldığı ama resmen varlığının inkar edildiği siyasi ittifakın devamı, CHP'nin tezkereye destek olmaması şartına bağlanıyordu. Hatta bununla da kalınmayarak CHP açıkça tehdit ediliyordu. Tabii böyle bir durumda onurlu bir partinin ve liderin çıkıp 'Siz kim oluyorsunuz da bizi tehdit ediyorsunuz, biz kendi politikamızı kendimiz belirleriz.' diyerek HDP'lilere ağızlarının payını vermesi beklenirdi. Ama karşımızda maalesef artık böyle bir CHP mevcut değildir" sözleriyle tepki gösterdi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "1. Su Şurası"na Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantı ile katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Su kaynaklarımızı tükenme sınırına ulaşmadan korumak, verimli kullanmak ve doğru yönetmek artık tercih olmaktan çıkıp zorunluluk haline gelmiştir" dedi. Erdoğan, 19 yıl boyunca su alanındaki amaçlarının her bir vatandaşın temiz suya erişimini sağlamak, bereketli toprakları su ile buluşturmak, su kaynaklarını korumak ve verimli kullanmak olduğunu, şimdi de suyun geleceğini planladıklarını ve yol haritasını oluşturduklarını söyledi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBakan Pakdemirli, "Bu ayın son haftasında, tüm sonuçlar değerlendirilerek, nihai belgemiz olan Birinci Su Şurası Sonuç Belgesi, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kamuoyuna açıklanacaktır. Ardından hiç vakit kaybetmeksizin, 2019 yılında 15 yıl aradan sonra düzenlediğimiz 3. Tarım Orman Şurasında yaptığımız gibi Eylem planımızı oluşturup, faaliyetlere başlayacağız" açıklamasında bulundu.
#Birinci Su Şurası Sonuç BelgesiTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli "Gıda Fiyatlarını İzleme Kurulumuz, Koordinasyon Kurulumuz ve Gıda Komitemiz özellikle gıda fiyatlarının bu değişen ve defakto oluşmuş ortamda, hem dünya fiyatları hem de zincirdeki verimsizlikler olsun bunun üzerine gidiyor ve gitmeye de kararlı" dedi.
#Bekir PakdemirliDünya'daki su kaynaklarının sadece yüzde 2,5’i tatlı su. Bunların da yaklaşık yüzde 70’i buzullar içinde. Yani erişebileceğimiz tatlı su miktarı, dünyanın toplam su varlığının yüzde 1’inden bile daha az. Ve yerküredeki sular hızla tükeniyor. Buzulların tamamen erimesini beklemeyeceksek geriye tek bir seçenek kalıyor: Deniz sularını içilebilecek hale getirmek. Peki bu mümkün mü? İşte Avşa Adası örneğinden hareketle bu sorunun cevabı ve Türkiye'yi de tehdit etmeye başlayan Sıfır Günü alarmı...
#KuraklıkHurriyet.com.tr'de sıcak gündemi size ulaştırdığımız gibi 'son dakika' telaşından uzak; dosya ve analizler içeren, ne olduğu kadar neden olduğunu da irdeleyen haberler üretiyoruz. İşte hafta sonu boyunca 'gözden kaçmış' olabilecek haberlerden bazıları...
#Gözden KaçmasınBilim insanlarının analizlerine göre, yakın gelecekte hava durumu bültenleri gibi 'kuraklık' bültenleri ile karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz. Tarım başta olmak üzere su tüketimi kültürümüzü acilen değiştirmemiz gerekiyor. Kişi başına su tüketiminde 4'üncü sıradayız. Peki neyi yanlış yapıyoruz? İşte Su Şurası'nda masaya yatırılan Türkiye'nin su raporu, kuraklık için verilen tarih ve almamız gereken önlemler...
#KuraklıkTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, iklim değişikliğinin, tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye'yi de olumsuz etkilediğini belirterek, "Etkilerini önümüzdeki yıllarda daha fazla hissedeceğimizi öngörerek su ve toprağımızı korumak için oluşturacağımız eylemleri hayata geçireceğiz. Türkiye'nin geleceği 1. Su Şurası'nda masaya yatırılacak." ifadelerini kullandı.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir PakdemirliTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarım ve gıda ürünleri ihracatının yüzde 5 artışla 20,7 milyar dolara ulaştığını belirterek, ”2020’de yüzde 4,8 büyüyen tarım, son 3 yıldaki en yüksek büyüme rakamına ulaştı. Tarımsal hasılamız ise önceki yıla göre yüzde 20 artarak, 333,3 milyar liraya yükseldi ve cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı" dedi.
#Bekir PakdemirliCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin su stresi çeken bir ülke olduğuna dikkat çekerek, “Hedeflerimize daha hızlı ulaşabilmek ve su yönetimindeki yetki çatışmalarını önlemek amacıyla Meclis’te bir Su Kanunu hazırlıyoruz” dedi. Erdoğan dün Beştepe’de düzenlenen 1’inci Su Şurası Lansmanı ve 363 tesisin toplu açılış töreninde özetle şu mesajları verdi:
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanBakan Pakdemirli, "Bugün, Cumhuriyet tarihinde ilk kez gerçekleşecek 1. Su Şurası'nı başlatıyoruz. Bugün başlatacağımız Su Şura'sını, ekim ayında başarıyla tamamlayıp, şura sonuç belgesi ve eylem planımızı hazırlayarak kamuoyuna açıklayacağız." dedi.
#3. Tarım-Orman ŞurasıSu kanunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmen açıklandı. 1. Su Şurası Lansmanı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarımsal sulama sistemlerinin yenilenmesi gerekliliğine vurgu yaparak su kanunu hazırlığı içerisinde bulunulduğuna değindi. Peki, su kanunu nedir? İşte, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın su kanunu ve tarımsal sulama sistemi hakkında yaptığı açıklamalar
#Su KanunuCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1. Su Şurası Lansmanı'nda ''Önümüzdeki dönemde su yönetimindeki yetki çatışmasını önlemek amacıyla Meclis'te bir su kanunu hazırlıyoruz'' dedi. ''Çiftçileri unuttunuz diyen birileri var ya'' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Ben buradan resmi rakam veriyorum. Bu yıl üreticilerimize toplam 24 milyar lira tarımsal destek sağlayacağız'' ifadelerini kullandı.
#1. Su Şurası LansmanıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1. Su Şurası Lansmanı'nda ''Önümüzdeki dönemde su yönetimindeki yetki çatışmasını önlemek amacıyla Meclis'te bir su kanunu hazırlıyoruz'' dedi. ''Çiftçileri unuttunuz diyen birileri var ya'' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Ben buradan resmi rakam veriyorum. Bu yıl üreticilerimize toplam 24 milyar lira tarımsal destek sağlayacağız'' ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, nisanda Birinci Su Şurası'nın başlangıcını yapacaklarını belirterek, "Birinci Su Şurası kapsamında ilgili tüm paydaşlarla bir araya gelerek, suyumuzun geleceğini konuşacak, hedeflerimizi ortaya koyacak ve yol haritamızı belirleyeceğiz." dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli