Her hafta hem bu köşedeki yazılarımda hem de pazar günleri haftalık burç yorumlarımda gezegenlerden, kurdukları etkileşimlerden ve burç geçişlerinden bahsediyorum. Peki, nedir bu gezegenler? Hangi anlamları taşıyorlar? Bu hafta onları daha yakından tanıyalım...
#MerkürAmerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), New Horizons uzay aracının 9 buçuk yıl süren yolculuğundan sonra Plüton'un yakınlarında çektiği ilk yüksek çözünürlüklü ve yakın çekim fotoğrafını yayınladı. New Horizons misyonunun başkanı Alan Stern, yeni fotoğrafların gezegende jeolojik aktivite ve dağlar bulunduğuna işaret ettiğini söyledi. Gezegendeki buz dağlarının Kuzey Amerika'daki Rocky Dağları kadar yüksek olduğu kaydedildi. Araştırmacılar, buzlarla kaplı dağların 3 bin 400 metrelik yüksekliğe sahip olduğunu belirtti. Dağların yaşının 100 milyon yıldan daha genç olduğunun tahmin edildiğini söyleyen bilim insanları, bunun da cüce gezegenin jeolojik olarak aktif olduğunu gösterdiğini bildirdi. NASA, Plüton'da büyük ilgi uyandıran kalp şeklindeki bölgeye gezegeni keşfeden Amerikalı gökbilimci Clyde Tombaugh'nun adını verdi. Saniyede 14 kilometre hızla ilerleyen New Horizons, Salı günü Plüton'un yüzeyine 12,5 kilometre uzaklıktan geçmiş ve bu gizemli cüce gezegeni görüntülemişti. New Horizons tarafından çekilen fotoğraflar, Plüton'un en büyük uydusu Charon'da derin vadilerin bulunduğunu da gösteriyor. Güneş sistemindeki yolculuğuna 19 Ocak 2006'da Florida'daki Cape Canaveral uzay üssünden fırlatılarak başlayan New Horizons, 9 yıl 6 aydır görev yapıyor. Uzay aracı, Plüton'un uyduları Charon, Styx, Nix, Kerberos ve Hydra'da da gözlemlerde bulunuyor.
#NASAAmerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) uzay aracı New Horizons (Yeni Ufuklar), bugün Plüton gezegeninin yüzeyine yapacağı şu ana kadarki en yakın uçuşunu gerçekleştirdi. NASA'nın uzay aracı "New Horizons"ın (Yeni Ufuklar), "gizemli gezegen" olarak bilinen Plüton'a gerçekleştirdiği en yakın uçuşu sırasında çektiği detaylı görüntü paylaşıldı.
#NasaJulien Gracq, 20’nci yüzyıl Fransız edebiyatının temel taşlarından ‘nev-i şahsına münhasır’ bir yazar. Genç kuşakların tam tersine antimedyatik, antisosyal, antipolitik bir duruş sergilemiş, şöhret ve tanıtım kampanyalarının uzağında kalmayı başarabilmiş. Asıl adı Louis Poirier olan, ‘Julien Gracq’ takma adıyla yazdığı, bazıları dilimize de çevrilen ‘Ormanda Bir Balkon’, ‘Argol Şatosu’, ‘Trablusgarp Kıyısı’ gibi kitaplarından tanıdığımız bir efsane yazarın evini görmek için Saint Florent-le vieil’de Loire Nehri’nin kıyısındaydım.
#Nedim GürselDergiler, en geleneksel mecralardan biri olsa da hâlâ firmalar ve reklamcılar tarafından tercih ediliyor. Öyle ki kimi yayınlarda ilanlar derginin yarısını oluşturabiliyor. Böylesine bir kalabalıkta okurun ilgisini çekme görevi doğal olarak reklamcıya düşüyor. İşte burada devreye yaratıcılık giriyor. Aşağıdaki 20 örnek bu tür dergi reklamları içeriyor. Yani dergi sayfalarını alışagelmiş yolların dışında, yaratıcı şekilde kullanarak okurun ilgisini çekmeyi başaranlar...
Son 10 yılda Avrupa ve Amerika’da adından en çok bahsedilen çağdaş bestecilerden biri Giya Kancheli. Yedi senfonisi, requem ve operalarıyla tanınan Gürcü sanatçının Türkiye’yle ilişkisi 1991’de talihsiz bir olayla başladı, bu şekilde devam etti. İlk gelişinde Düzce’de korkunç bir trafik kazası geçirip bir hafta Taksim İlkyardım Hastanesi’nde yatmış, İstanbul’dan ambulans uçakla ayrılmıştı. 2012 İstanbul Müzik Festivali’nin açılışında genç çellist Benyamin Sönmez’in kemancı Gidon Kremer’le seslendireceği bir eser yazıyordu. Fakat Sönmez 28 yaşında, kalp krizinden hayata veda etti. Kancheli, Sönmez’e ithaf ettiği ‘Lingering’in dünya prömiyerine katılmak ve Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü almak üzere 11 Haziran’da bir kez daha İstanbul’a geliyor.