Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci “Yeni müfredat beceri örgüsü temelli olacak. Ne bilimden vazgeçeriz ne milli manevi değerlerimizden. Bu ikisi beraber işleyecek. Yeni müfredatta da bunu göreceğiz” dedi. Bakan Yardımcısı Yelkenci yaz tatillerinin kısalması, okulların açık olduğu gün sayısının artırılması ile ilgili çıkan haberlere de “O konuyla ilgili verilmiş bir karar yok, mevcut durum devam ediyor. Konuşulanlar spekülasyon” ifadelerini kullandı.
#Milli Eğitim Bakanlığı Bakan YardımcısıSelin Özünaldım bilgisayar programcısı bir anne ve bilgisayar mühendisi bir babanın kızı. Henüz 19 yaşında ve bugüne kadar yaklaşık 35 bin kız çocuğuna kodlama eğitimi verdi. Bu gayretinin nedeni toplumsal cinsiyet klişeleriyle savaşmak, kadınların da hem kodlama alanında hem de genel olarak iş hayatında daha fazla var olmasını sağlamak.
#Girl UpTeknolojide Kadın Derneği, IPSOS ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin akademik katkılarıyla Türkiye’de “insan ve teknoloji” ilişkisini odağına alan kapsamlı bir araştırma yaptı. “Türkiye Teknoloji ve İnsan Endeksi” adlı araştırmada; öğrencilerin, ailelerin ve yetişkinlerin teknolojiye ve teknolojik gelişmelere yönelik bilgi, tutum ve sahiplik düzeyi incelendi. Hazırlanan rapor; başta pazarlama ve teknoloji alanında faaliyet gösteren şirketler olmak üzere, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları, akademi camiası ve ilgili diğer tüm paydaşların kurumsal hedefleri için önemli veriler ve toplumsal tespitler içeriyor.
#Wtechİstanbul Saint Joseph Lisesi öğrecisi Belfu Berkol (15), balkabağının kabuklarından ilaç kapsüllerinin hammaddesi olarak kullanılabilecek biyoplastik üretimiyle bilim dünyasına ilk adımını atmıştı. Şimdi ise Belfu'nun da için de yer aldığı İstanbul Saint Joseph Lisesi IGEM (International Genetically Engineered Machine) takımı gümüş madalya aldı ve bu sayede kadınların bilim dünyasında daha aktif çalışmasını sağlayan WISTEM’in ilk Türk üyesi oldu.
#Belfu Berkolİstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunu olan ve meslek hayatında 35 yılı geride bırakan, stajyer öğretmen olarak göreve başladığı kurumunda bugün Liseler Koordinatörü olarak görev yapan Sevtap Acır, “Başka bir yerde çalışmadım. Stajyer öğretmen olarak başladığım Bilfen’de halen çalışmaya devam ediyorum. Burası benim kurumum” diyor.
#BilfenTürkiye’de 800 çalışanı ve 2 bin 500 acenteyle hizmet veren Mapfre Sigorta, istihdamda kadın güçlenmesini destekleyen projeleriyle KAGİDER’in Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) Sertifikası’nı almaya hak kazandı. Mapfre Sigorta İK’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Necla Aksoy, “Bundan sonraki yıllarda yüzde 42 olan yönetimde kadın oranımızı, kadın çalışanlarımızın liderlik gelişimlerine vurgu yaparak korumayı ve kadın yöneticilerimizi üst yönetim ve icra kurulu pozisyonlarına hazırlamayı hedefliyoruz” diyor.
#Mapfre SigortaSTEM yani fen, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitiminin amacı sorgulayan, inovasyon yapan, topluma katma değer yaratan bireyler yetiştirmek. Peki, STEM eğitimi nedir? Türkiye’de durum ne? Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi ve Hacettepe STEM&Maker Lab Başkanı Prof. Dr. Gültekin Çakmakcı, STEM ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
#STEMKısa süre önce Hindistan’da “Unity of Being” adlı uluslararası solo sergisini sanatseverlerle buluşturan ressam, sanat eğitimcisi ve atelierista Pelin Yazar; hayatının izdüşümü olan sanat çalışmalarına çocukların ilham kaynağı olduğunu belirtiyor. “Çocuklar; soru sormayı, denemeyi, keşfetmeyi, öğrenmeyi, kendini sanatla ifade etmeyi severler. Sanatçılar da öyle.” diyen eğitmen-sanatçı; hayatın tüm dinamiklerini içerisinde barındıran, öğrenmenin kalbi atölyelerde çocuklarla birlikte keşfetmenin ve üretmenin mutluluğunu yaşıyor.
#Sanat EğitimcisiGoogle ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) el ele verdi, çocukların bugünden geleceğin dünyasına hazır olabilmeleri için ‘Algo Dijital’ projesini hayata geçirdi. Bu çerçevede çocuklara güvenli internet, dijital yurttaşlık, analitik düşünme, kodlama, programlama ve dijital okuryazarlık öğretiliyor. Proje yetkilileriyle bir araya geldik hem Algo Dijital projesini hem de çocukların internette nasıl güvende olacaklarını konuştuk.
#GoogleApple’ın CEO’su Tim Cook “Kodlamayı öğrenmek tüm yabancı dillerden daha önemli” diyor. Dünyanın birçok ülkesinde okul müfredatına giren kodlama eğitimi çılgınlığını mercek altına aldık. Kodlama Derneği’nin kurucusu Gizem Göktepe, yeni tanışanlar için kodlamanın ne olduğunu anlatıyor.
#Kodlama DerneğiAdettendir, sene sonuna doğru müzik programları yılın en iyi şarkılarını seçer, The Economist bir sonraki sene ile ilgili özel sayısını yayınlar vb. Yani hem biraz geriye bakılır, hem de geleceğe. Ben de önümüzdeki bir kaç yazıda Türkiye’de farklı teknoloji liderleriyle sohbet edip, hem biraz neler yapıyoruz ve neleri daha iyi yapabilirizi, hem de gelecekle ilgili düşündüklerini öğrenmeye çalışacağım.
#2018 ÖngörüleriSTEM eğitimi, ‘STEM ile Yaşam Becerileri, erkenSTEM’ projesi kapsamında Sakarya'da hayata geçiyor. Projeyle yenilikçi öğrenme yöntemlerine hakim, akademik konuların öğretiminde 21’nci yüzyıl kazanımlarını eğitim programına entegre edebilecek öğretmenler ve öğrenciler yetiştirmek hedefleniyor.
#STEM