Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduatlardan standart vadeli mevduatlara dönüş yapan mudilere yüksek faiz avantajı ortaya çıktı. Bazı bankalar yüzde 65’e kadar DDKKM’den standart vadeli mevduata dönenlere faiz sunuyor. Yıllık kümülatif getirisi de yüzde 88’i aşıyor. Ancak bu standart vadeli mevduata dönüşlerde devamlı yüksek faiz kuralı bulunmuyor. KKM hesaplarına ise yüzde 10-20 aralığında faiz uygulanıyor ve reel olarak enflasyonun çok altında getiri sağlıyor.
#VadeBİRİKİM yapma ihtiyacı ve şekli kişiden kişiye değişmesine rağmen hayatını ve geleceğini garanti altına almak herkesin gereksinimlerinden. Tasarruf bilincinin artırılması için yurt dışında olduğu gibi Türkiye’de de bu bilincin bireylere erken yaşlarda aşılanması gerekiyor. Bunun yolu da finansal okuryazarlığın artırılmasından geçiyor. Bu kapsamda ilk olarak birikimlerinizi değerlendirmek için kullanılabilecek araçları şöyle özetlemek mümkün:
Son 3 yılda yatırım fonlarının sağladığı getirinin oldukça altında kazanç sağlayan TL mevduat faizi, uygulanan sıkı para politikası sonrası fonlarla yarışır hale geldi. 2021’de yatırım fonlarındaki ortalama getiri yüzde 41 iken mevduat faizindeki getirinin yüzde 18’de kaldığını söyleyen Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı Yağız Oral, “Bu yılki getiri oranları ise yüzde 41-42’ler seviyesinde kafa kafaya gidiyor” dedi.
#TKYDNisan ayı ortasında 22 yılın en yüksek seviyelerine ulaşan TL mevduat faizinde son haftalarda yaşanan gerileme devam ediyor. Merkez Bankası verilerine göre, 9 Ağustos haftası itibarıyla 1-3 aylık mevduat faizi yüzde 58.47 ile son 1.5 ayın; 1 ay vadeli TL mevduat faizi ise yüzde 53.89 ile son 4 ayın en düşük seviyesine indi. Hürriyet’e konuşan uzmanlara göre, mevduat faizinin ilerleyen aylardaki seyrini, enflasyon belirleyecek. Enflasyon net bir şekilde düşmeye başlarsa mevduat faizindeki düşüşün de hızlanacağını aktaran uzmanlar, sıkılaşmanın sürmesi halinde mevduat faizlerinin yeniden artacağına işaret etti.
#Merkez BankasıRegülasyonlarda, ekonomideki olumlu seyre paralel atılan sadeleşme adımlarının piyasa mekanizmasının daha sağlıklı işlemesini sağladığına dikkat çeken Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “Kredi erken kapamalarına ilişkin son tebliği de yerinde bir adım olarak görüyoruz. Ticari kredilerde fiyat oluşumu daha sağlıklı hale gelecek. Vadelerin bir miktar uzamasına yol açabilir. Firmalar kredi kararlarını verirken, bugünün fiyatlarıyla erken kapama maliyetlerini de göz önünde bulunduracak. Dolayısıyla kredi kullandırımlarının daha sağlıklı, daha hedefli bir zemine oturmasını sağlayacak” dedi. Baştuğ ekonomideki son gelişmeleri Hürriyet’e değerlendirdi.
#Garanti BBVAMerkez Bankası verilerine göre, geçen ay itibarıyla 22 yılın zirvesine ulaşan mevduat faizi, son bir haftada 4.4 puan birden geriledi. Banka şubesine gidip bire bir görüşmelerde ‘müşteri bazlı’ sunulan mevduat faizi de, bir ay içinde yüzde 60’tan yüzde 47’ye indi. Hürriyet’e konuşan uzmanlara göre, bu düşüşün ana nedeni piyasada oluşan TL likidite fazlası. Son haftalarda bu nedenle hızlı gerileyen mevduat faizi oranlarının TCMB’nin son günlerde aldığı önlemlerle yeniden yükselişe geçmesi bekleniyor.
#Merkez BankasıBankaların ilan ettiği mevduat faizi oranıyla, şubeye gidildiğinde sunulan mevduat faizi oranları arasında farkı tespit etmek için 8 ayrı bankaya gittik. Bankalara göre değişmekle birlikte, internet bankacılığında yüzde 25-45 aralığında değişen mevduat faizi oranları, şubede yapılan yüz yüze görüşmeler sonrası yüzde 60’a kadar yükseliyor. İnternet ile fiziki şube arasında 1 milyon lira için 92 günlük vadenin getirisi arasındaki fark 74 bin TL’ye kadar çıkıyor.
#TCMBTürkiye Bankalar Birliği Başkanı Alparslan Çakar, ekonomi ve bankacılık sektörüne dair önemli açıklamalarda bulundu. Çakar OVP’deki hedefleri gerçekçi bulduklarını belirterek, “Sadece 2024 sonu enflasyonunun yüzde 40-45 bandında olacağını öngörüyorum. Bunun da yapışkan bir enflasyon olmaması için çaba gösterilmeli” dedi. Çakar, 2025’te istenilen çıkışın sağlanması için 2024’ün restorasyonla geçmesi gerektiğini vurguladı.
#Türkiye Bankalar BirliğiBankalar mevduat faizlerinde yarışı sürdürüyor. Kişiye özel faizler her geçen gün yükselirken ortalama faizlerde 3 ay ve 1 yıllık vadede düşüş gözlemleniyor. Bankalarca mevduatlara fiilen uygulanan azami faiz oranları 3 aylık vadede yüzde 70'i aştı. Ortalama faizde ise liderlik 3 aylık vadede oluştu ve yüzde 51.29 olarak gerçekleşti. 1 milyon lirasını yüzde 70 faizle 3 aylık mevduata bağlayan birisi bir yılın sonunda 861 bin lira faiz getirisi sağlayabilir.
#MevduatKredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin takvim dışı bir kararla Türkiye’nin görünümünü “durağandan pozitife” yükseltmesi sürpriz ve olumlu bir gelişme. Eylül ayında hatırlanırsa negatiften durağana revize etmişti. Bunun bir sonraki adımı not artırımı olabilir. 15 Aralık’ta Moody’s’den takvim gereği Türkiye’nin kredi notu açıklaması bekleniyor. Büyük bir olasılıkla S&P benzeri bir açıklama oradan da gelebilir. Olumlu görünümün korunduğu Borsa İstanbul’da çıkışın devamı için yabancı yatırımcıların ilgisinin sürmesi daha önemli hale geliyor.
#TCMBMerkez Bankası’ndan Türk Lirası’nı güçlendirecek adımlar art arda geliyor. Merkez’den bankalara gönderilen son talimatta kur korumalı hesaplarda komisyon uygulamasının kaldırıldığı belirtildi. Talimatta ayrıca KKM’deki aylık TL payı artış hedefi yüzde 2.5’e yükseltildi. Uzmanlar kararı “Artık bankalar mevduat faizini yükseltmek zorunda kalacak” şeklinde yorumladı.
#Merkez BankasıMerkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Mücevher İhracatçıları Birliği temsilcileriyle altın kotası ve ihracata destek başlıklarının öne çıktığı bir toplantı yaptı. Erkan toplantıda, “2024’te dezenflasyonu sürdürülebilir şekilde başlatacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantımızda kamuoyuyla paylaştığımız yol haritamızı kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ediyoruz” dedi.
#Merkez BankasıBankalardaki Kur Korumalı Mevduatın (KKM) 3.4 trilyon liraya dayanması ve devlete faturanın her geçen gün artması Merkez Bankası’nı harekete geçirdi. Yeni bir tebliğ yayınlayan Merkez Bankası bankalara vadesi dolan KKM hesaplarını TL mevduata dönüştürme için hedef getirdi, cazibe yaratmak için de TL mevduat faizini yükseltmelerinin önünü açtı. Hedefi tutturamayan banka düşük faizli tahvil alıp fatura ödemek zorunda kalacak.
#Kur Korumalı Mevduatı5 bin ton altının ekonomiye kazandırılması için getirilen sistemin detayları netleşti. Altın hesabına sahip olanların talep etmesi durumunda hesabındaki has altın bakiyesi, dönüşüm fiyatı üzerinden TL’ye çevrilerek 3, 6 ay veya 1 yıl vadeli TL mevduat veya katılma hesabı açılacak. TL mevduat veya katılma hesabına dönüştürülen altınlar, bankalarca dönüşüm fiyatı üzerinden Merkez Bankası’na satılacak.
#Altın HesabıSon dakika haberine göre; Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarında değişiklik yaptı. Döviz cinsi mevduat için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı. TL zorunlu karşılıkların altın cinsinden tesis edilmesinde üst limit yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürüldü.
#Merkez BankasıÇinli teknoloji devi Alibaba'nın kurucusu Jack Ma aylardır ortada yok. Ne haberi çıkıyor ne de fotoğrafı... Peki Ma nerede? Dahası yıllarını spot ışıkları altında geçirmiş Ma'nın bir anda sırra kadem basmasının ardındaki sebep ne? İşte balmumu kanatlarıyla uçarken Güneş'e fazla yaklaşan İkarus misali bir yükseliş ve düşüş hikayesi...
#Jack MaDöviz kuru, enflasyon gelişmeleri ve piyasa oynaklıkları başta olmak üzere birçok faktörün birlikte etkili olduğu dolarizasyonda yukarı yönlü eğilim sürmesi sonrasında ekonomi yönetimi yeni araçlar geliştirirken, TL cinsi mevduatta stopaj oranlarının düşürülmesi ve enflasyon ve faiz koruması sağlayan araçların devreye alınması TL mevduatlara ilgiyi artırdı.
#EnflasyonFaizlerin yüksek seyretmesi nedeniyle bu yılın 9 aylık döneminde BES katılımcılarının getirileri olumsuz etkilendi. Aynı etki devlet katkısı fonlarında oldu ve fonların getirisi negatife döndü. Aynı dönemde altın fonlarının ortalama getirisi yüzde 50’yi bulurken, bono fonları ise yüzde 8 kaybettirdi.
#BES