15 Mayıs corona virüs vaka sayısı, hasta sayısı ve vefat sayısının yer aldığı Türkiye koronavirüs tablosu güncelleniyor. Sağlık Bakanlığı bu akşam günlük vaka tablosunu yayınladı. Peki, bugünkü coronavirüs vaka sayısı ne kadar? İşte, 15 Mayıs Sağlık Bakanlığı koronavirüs tablosunda son durum bilgileri...
#KoronavirüsKocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Yüksel Pehlevan, kentte test kapasitesini günlük 20 bine çıkardıklarını belirterek, "Sahada 200 araç ile filyasyon ekiplerimiz mücadele ediyor. Gerektiğinde bu sayıyı 400 ekibe çıkarabiliyoruz. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymaya devam etmeliyiz. Son koronavirüs hastası taburcu olana kadar tedbiri elden bırakmamamız gerekiyor" dedi.
#KocaeliBir aydır corona virüs vakası olmayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) korona virüs (Covid-19) tedavisi gören son hasta Zekai Gece, Demirören Haber Ajansı’na (DHA) konuştu. Virüs ile 30 gün mücadele verdiğini açıklayan Gece, " Ateş veya baş ağrısı hissetmedim. Ciddi kas ağrılarım oldu. Moral olarak çok kötü süreçler yaşadım" dedi.
#KKTCCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında biraraya gelen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ana gündem maddesi Suriye ve asgari ücret olan toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye ihtilafını diyalog yoluyla çözme çağrılarımız eski rejim tarafından küstahça reddedilmiş, ülkemizin uzattığı elin değeri bilinmemiş, manası anlaşılmamıştır. Esed, arkasında 1 milyona yakın insanın katledildiği, 12 milyon insanın göç etmek zorunda kaldığı, birçok şehri enkaza dönmüş bir Suriye bırakarak kaçmıştır. 'Zulüm ile abad olunamayacağı' hakikati, Suriye'de bir kez daha tecelli etmiştir" dedi.
#ErdoğanSon dönemlerde birçok sanatçının 'pıhtı atması' nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yoğun bakıma kaldırıldığı haberlerini çok sık duymaya başladık. Kendi çevremizden de duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Neredeyse bir salgın haline gelen bu ciddi sağlık sorununda yaşanan artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız?
#Pıhtı AtmaGün geçmiyor ki pıhtı atması nedeniyle hastaneye kaldırılan ya da yaşamını yitiren birilerinin ölüm haberini almayalım. Son yıllarda ünlüler dünyasından ya da kendi çevremizden duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ölümle sonuçlanabilen bu ciddi hastalık artık bir ‘salgın’ haline geldi. Peki bu artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Sağlık2019’un son günlerinde ortaya çıkıp dünyayı kasıp kavuran koronavirüs hala hayatlarımızdan çıkmadı. Zaman zaman yeni varyantları ortaya çıkan ve bir anda adı gündeme yeniden gelen hastalık bulaşıcı olmaya devam etse de artık ilk zamanlarındaki gibi ölüm haberleriyle gündemde değil.
#Kate GarrawayCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı PişmanlığıCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı KarşıtlığıBundan üç yıl önce bir anda dünyanın odak noktası haline gelen koronavirüs, şimdilerde normalleşmiş olsa da halen hayatımızın bir parçası. Bu virüsle ilgili bilimsel çalışmalar da halen devam ediyor. Öyle ki bilim insanları şimdiye kadar görülen en uzun süre koronavirüs enfeksiyonunu taşıyan hastayı aramak için kolları sıvamış durumda. Peki neden? İşte ayrıntılar...
#SağlıkSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla 'gizli tüberküloz' vakalarına dikkat çekti. Son yıllarda pek çok tıp branşı tarafından romatizma gibi toplumda yaygın hastalıklar da dahil sıkça kullanılmaya başlanan bağışıklık baskılayıcı tedaviler nedeniyle de gizli tüberküloz vakaları arasından çıkan aktif 'hasta' sayısının artmaya başladığını söyledi.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla 'gizli tüberküloz' vakalarına dikkat çekti. Son yıllarda pek çok tıp branşı tarafından romatizma gibi toplumda yaygın hastalıklar da dahil sıkça kullanılmaya başlanan bağışıklık baskılayıcı tedaviler nedeniyle de gizli tüberküloz vakaları arasından çıkan aktif 'hasta' sayısının artmaya başladığını söyledi.
#TüberkülozSon dönemde birçok virüsün üst üste hastalık yapması, hastalarda uzayan, inatçı bir öksürüğe neden oldu. Çok sayıda kişi haftalarca, hatta aylarca kesilmeyen öksürükten şikâyetçi. Uzmanlar uzayan öksürüklerde doktora gidilmesini önerirken, şu uyarılarda bulundu...
#ÖksürükPekin yönetimi, Çin'den gelen yolculara test zorunluluğu getiren ülkelere yanıt olarak karşı önlemler alınabileceğini duyururken, Çinli yetkililer vakalardaki artışı kabul ediyor ancak bunun dünyanın kalanından farklı olmadığını vurguluyor. Çin'in en büyük şehirlerinden biri olan ve önemli bir ticaret merkezi olan Şangay'da nüfusun yüzde 70'inin enfekte olduğu düşünülüyor.
#Çin52 yaşındaki ilkokul öğretmeni Julie Robinson, yorgunluk, gece terlemeleri ve ani sıcak basmaları gibi belirtiler yaşamaya başladığında bunun nedeninin 'menopoz' olduğunu düşünüyordu. Ancak gittiği doktorlar ona hayatını değiştirecek bir teşhis koydular.
#MenapozDünyayı sarsan koronavirüs salgını hayatlarımızdan çıkmışken Dünya Sağlık Örgütü’nden yeni bir uyarı daha geldi. Dünya üzerindeki yeni ve tehlikeli virüs ve bakterileri bildirerek dünyayı yeni bir salgına karşı hazırlıksız bırakmamak isteyen örgüt hepimizi bekleyen yeni tehdidin adını koydu…
#DSÖABD'nin olaylı geçen son seçimlerinde Donald Trump'ı alt ederek 4 yıllığına başkanlık koltuğuna oturan Joe Biden'la ilgili tartışmalar bir türlü sonlanmıyor. İleri yaşı yüzünden eleştirilerin odağında olan Biden, bir kez daha bu eleştirileri haklı çıkaracak hareketleriyle gündemde...
#Joe BidenAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Covid-19 vaka sayısındaki artışa dikkati çekerek, hastane acil servisine başvuran 100 hastadan 50'sinin pozitif olduğunu açıkladı. Şu anda hastanede yatan 7 hasta olduğunu söyleyen Özkan, "Almanya sonbaharda maske kullanımına başlayacak. Biz de sonbahara doğru en azından kapalı alanlarda maske takacakmışız gibi duruyor" dedi.
#ANTALYA2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Omicron alt varyantı BA.5 için alarma geçmiş durumda. BA.5 dünya genelinde vaka sayılarında artışa neden olurken aşılar ile ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi.
#KoronavirüsDünya Tütünsüz Günü için düzenlenen gençlik buluşmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Henüz 4 yaşındayken Yeşilay'ın kamu spotunda oynayan ünlü oyuncu Berat Efe Parlar'ın çağrısı buluşmaya damga vurdu. Parlar, yıllar önce ziyaret ettikleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın annesine sigarayı bırakması gerektiğini söylediğini ancak annesinin sigara içmeye devam ettiğini aktardı. Parlar, şu an kanser hastası olan annesine doktorunun ilk sorusunun 'Sigara içiyor musun' olduğunu ve herkese sigaradan uzak durma çağrısı yaptı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye'nin ilk karantina ve pandemi hastanesi olan Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden sevindiren bir haber geldi. 2 yılı aşkın sürede 11 bin koronavirüs hastasının tedavi edildiği hastanede, koronavirüs hastası kalmaması nedeniyle COVID-19 servis ile yoğun bakım pandemi alanları kapatıldı.
#VirüsTürkiye'nin ilk karantina ve pandemi hastanesi Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2 yılı aşkın sürede 11 bin koronavirüs hastası tedavi edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı duyuruda "Türkiye'nin ilk karantina ve pandemi hastanesi olan Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki Covid-19 servis ve yoğun bakım alanları artık ihtiyaç kalmadığı için kapatıldı" ifadelerini kullandı.
#Ankara