Makam müziğinde, klâsik kemençe’nin uluslararası arenaya çıkabilmiş ve dünya durdukça hatırda kalacak virtüözleri, bu sazı kucağına alan pek çok kıymetli sanatkâra kıyasla uzak ara öndedir. (Zihin yorgunluğumun kusuru ve özrü bende kalmak kaydıyla...) Tanburî Cemîl, Fahire Fersan, Vasilâki, Nikolâki, İhsan Özgen, bu yolun kilometre taşlarıdır. Yaşayan Usta’lar arasında da Derya Türkan’ı buraya kaydetmek gerekir.
#1Klasik kemençenin Atinalı virtüozu Sokratis Sinopoulos ile İstanbullu üstadı Derya Türkan’ın yolu tam 30 yıl önce kesişmişti. İkili 1997’de ABD’de yayımlanan ilk ikili albümleri ‘İstanbul’dan Mektup’tan 21 yıl sonra, aynı isimle, farklı bir repertuvarla dinleyici karşısına çıkıyor. Sinopoulos, “Tanburi Cemil Bey’e ve onun Langa, Kumkapı meyhanelerinde dinlediği, etkilendiği Giritli, Midillili, Sakızlı virtüozlara, yani İstanbul halk müziğinin isimsiz kahramanlarına saygılarımızı sunduk” diyor.
#Sokratis SinopoulosBu akşam Galata Mevlevihanesi’nin bahçesi İstanbul Müzik Festivali vesilesiyle üç kemençecinin sıra dışı konserine sahne olacak. Kayhan Kalhor, Derya Türkan, Sokratis Sinopoulos ve santurcu Ali Bahrami Fard gül bahçesinde, kemençenin İran’dan Yunanistan’a uzanan serüvenini sergileyecek.
#Kitapsanat